«Το καλύτερο αγνό πιοτό της Κρήτης» – Χανιώτες και περαστικοί στο καζάνι για την 25η γιορτή τσικουδιάς | Video + Photos

το-καλύτερο-αγνό-πιοτό-της-κρήτης-χ-1555259

Γεμάτη τσικουδιές, εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς ήταν η 25η γιορτή τσικουδιάς, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Ψηλορείτης», ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία» και το μουσικό συγκρότημα του Βαγγέλη και Γιώργου Νικολουδάκη, ξεσήκωσαν Χανιώτες και περαστικούς με τα τραγούδια, τη μουσική και την ζωντάνια τους.

Η φετινή εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Χανίων, του δημοτικού λιμενικού ταμείου Χανίων και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ).

Τσικουδιά: Πώς φτάνει στο τραπέζι μας το παραδοσιακό κρητικό πιοτό

Ο Νεκτάριος Καμισάκης, παραγωγός τσικουδιάς, μίλησε για την διαδικασία συγκομιδής του αμπελιού, την παραγωγή και στο «πάτημα» του καρπού. Με τον τρόπο αυτό, παίρνουμε το κρασί, κρατάμε στα στράφυλα, τοποθετούμε στο καζάνι και γίνεται όλη αυτή η διαδικασία, για να βγει η τσικουδιά, όπως είπε ο κ. Καμισάκης. «Το κρητικό αυτό προϊόν πρέπει να το στηρίξουμε και να το προστατεύσουμε όσο μπορούμε» τόνισε. Ανέφερε επίσης, ότι την διαδικασία αυτή την έμαθε από τον πατέρα του, ο οποίος είχε καζάνι και μέχρι σήμερα συνεχίζει εκείνος την παράδοση. «Η τσικουδιά πιστεύω είναι ένα από τα καλύτερα πιοτά αυτή τη στιγμή. Είναι το στήσιμο όλο, η παρέα, αλλά πάνω από όλα είναι ένα αγνό προϊόν» είπε ολοκληρώνοντας.

Στη συνέχεια, ο Κώστας Μπούτζουκας, πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Χανίων «Ψηλορείτης», μίλησε για την πορεία του ομίλου, αυτή των 42 χρόνων λέγοντας: «Έχουμε δείξει πόσο σεβόμαστε και αγαπάμε τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, τις αξίες και τις παραδόσεις μας». Τόνισε, πως στην εκδήλωση η παρουσία του κόσμου είναι αισθητή. «Κανείς δε θα έμπαινε σε ένα κρητικό σπίτι και δεν θα τον υποδεχόταν η νοικοκυρά με μια τσικουδιά» συμπλήρωσε ο κ. Μπουτζούκας.

Τέλος, ο Νεκτάριος Ψαρουδάκης, αντιδήμαρχος Τουρισμού, επισήμανε: «Έχουμε στο μυαλό μας, ότι ακόμα υπάρχει τουρισμός εδώ και με τον τρόπο αυτό οργανώνουμε πράγματα, ώστε να δείχνουμε πραγματικά τι είμαστε. Δείχνουμε απλόχερα την Κρήτη, τα Χανιά μας και πόσο φιλόξενοι είμαστε». Συμπλήρωσε δε, πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις φέρνουν πιο κοντά και τους ντόπιους και τους περαστικούς, καθώς δίνουν μια διαφορετική νότα στην πόλη μας που, όπως είπε ο κ. Ψαρουδάκης, την έχουμε πολύ ανάγκη.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την 25η γιορτή τσικουδιάς:

zarpanews.gr

2 thoughts on “«Το καλύτερο αγνό πιοτό της Κρήτης» – Χανιώτες και περαστικοί στο καζάνι για την 25η γιορτή τσικουδιάς | Video + Photos

  1. Μου ρχεται να τραβαω τα μαλλια μου με αυτα που διαβαζω και βλεπω στο αρθρο . 1) Η τσικουδια οσο ΑΓΝΟ ΠΟΤΟ κι αν ειναι , ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΟ. Αρα πρεπει να περιοριζεται στο ελαχιστο. Τελεία και παυλα .
    2) Μετα απο ολα αυτα που περασαμε την τελευταια διετια , βλεπω στις φωτο , τροφιμα , λαχανικα , παξιμαδια …….ολα χυμα στα καλαθακια να αγγιζονται ολα απο ομους με γυμνα χερια . Ε Λ Ε Ο Σ ομως με την ανευθηνοτητα !

  2. Συμφωνω απολυτως και στο οτι η τσικουδια ,ως ποτο , πρεπει να περιοριζεται στο ελαχιστο και κυριως στο οτι οποιος κι αν διοργανωσε ολo αυτο το event δεν εδωσε καθολου σημασια στα μεσα προφυλαξης . Πραγματι βλεπουμε ολα τα κερασματα χυμα στα καλαθια με προσβαση και αγγιγματα απο ολους χωρις γανθια χωρις τιποτα . Απιστευτο ομως .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook