Το καλώδιο… σταματάει στα Μέγαρα – «Μπλόκο» στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής με προσφυγή στο ΣτΕ

το-καλώδιο-σταματάει-στα-μέγαρα-μπ-1224172

Ο Δήμος Μεγαρέων δεν δίνει άδεια για τη διέλευση του καλωδίου του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ζητώντας την ίδια στιγμή και από την Περιφέρεια Αττικής να πράξει το ίδιο, όπως ενημέρωσε σχετικά η δημοτική αρχή.

Δήμος Μεγαρέων και τοπικοί σύλλογοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ καταγγέλλοντας τη διέλευση του καλωδίου διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ως παράνομη.

Όλα τα παραπάνω γνωστοποίησε με έγγραφό τους στις 5 Μαΐου, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, τόσο προς τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, όσο και προς τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλο. Υπενθυμίζεται δε ότι ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς της περιοχής έχουν ήδη καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της υπάρχουσας όδευσης του καλωδίου υπερυψυλής τάσης και την αλλαγή της ώστε να μην πλήττονται κατοικημένες αλλά και τουριστικές περιοχές.

Σημειώνεται ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αποτελεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη επένδυση για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην Ελλάδα, με στόχο τον τερματισμό της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Κρήτης από το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών αναγκών του νησιού.

Διαδρομή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Η διαδρομή της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα ξεκινήσει από τον Σταθμό Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Αττικής, πλησίον του ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Από εκεί δύο καλώδια HVDC οδεύουν υπόγεια έως το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων.

Στην Πάχη Μεγάρων, τα δύο καλώδια ποντίζονται στη θάλασσα και συνεχίζουν την υποθαλάσσια διαδρομή τους έως το σημείο προσαιγιάλωσης της Κορακιάς στην Κρήτη.

Από την Κορακιά, τα δύο καλώδια οδεύουν προς τον τερματικό Σταθμό Μετατροπής ΣΡ/ΕΡ Δαμάστας και τελικά η διασύνδεση με το δίκτυο της Κρήτης ολοκληρώνεται μέσω του νέου υποσταθμού GIS Δαμάστας.

Για τη λειτουργία του συστήματος, θα λάβει χώρα η εγκατάσταση δυο σταθμών ηλεκτροδίων, ο ένας στη νησίδα Σταχτορρόη Αττικής και ο δεύτερος στην Κορακιά Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση του Δήμου Μεγαρέων

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Μεγαρέων, αναφέρεται αναλυτικά:

Η θέση του Δήμου στο θέμα της διέλευσης του καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη στην Αττική είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ κι έχει γίνει γνωστή σε όλους, αφού έχει καταγγείλει την ενέργεια αυτή ως παράνομη κι έχει υποβάλλει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, που η εκδίκασή της εκκρεμεί.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης με έγγραφό του (αριθμ. Πρωτ: 6415/5.5.2021) προς τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Λευτέρη Κοσμόπουλο, που κοινοποίησε στους Δημάρχους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας επισημαίνει ότι ο Δήμος Μεγαρέων ΔΕΝ δίνει άδεια για να περάσει το καλώδιο και ζητεί από την Περιφέρεια να κάνει το ίδιο.

Στο έγγραφο αυτό ο κ. Σταμούλης αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε, ότι έχουν ζητηθεί από τον Δήμο, άδειες τομών για την κατασκευή αγωγών –φρεατίων, άδεια κατάληψης οδοστρωμάτων για γεωτεχνικές  έρευνες κ.τ.λ., εντός περιοχής αρμοδιότητας Δήμου Μεγαρέων, για το έργο με τίτλο «Διασύνδεση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της νήσου Κρήτης με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος Αττικής – Κρήτης (Κορακιά) – Ελληνικό τμήμα 3.1033 του PCI Eurasia interconnector, χερσαίο τμήμα Αττικής. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/81379/3184/05.04.2020 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενεκρίθησαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος, Αττική – Κρήτη».

Ωστόσο, η πράξη αυτή είναι παράνομη και έχει ήδη προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας. Από το σύνολο της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής νομοθεσίας και νομολογίας για το περιβάλλον, καθώς και ευθέως από το άρθρο 24 του Συντάγματος, επιβάλλεται να αξιολογηθούν εκ των προτέρων οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία κάθε έργου ή δραστηριότητας, εκ των οποίων αναπτύσσονται ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως είναι η κατασκευή και η λειτουργία γραμμών μεταφοράς ρεύματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει γίνει επαρκής αξιολόγηση των επιπτώσεων των ενδίκων έργων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον, οι τομές για τον εν λόγω αγωγό θα διέρχονται σε μικρή απόσταση από περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και κηρυγμένα μνημεία, όπως το Μεταβυζαντινό Τείχος στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και τον ομώνυμο ναό (Φ.Ε.Κ. Β΄ 35/1962), τον λόφο του Αγίου Γεωργίου στην Πάχη (Φ.Ε.Κ. Β΄ 660/1981) και τον ναό του Αγίου Γεωργίου στον Καρδατά Μεγάρων (Φ.Ε.Κ. Β΄ 621/1976). Τούτο δε, χωρίς να έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι επιπτώσεις του ενδίκου έργου στα μνημεία και χωρίς να έχουν τεθεί επαρκείς όροι για την προστασία των μνημείων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του έργου επί των μνημείων αυτών.

Επίσης, η ένδικη γραμμή μεταφοράς ρεύματος θα διέρχεται από τις κοίτες των ρεμάτων της περιοχής, αλλά και εντός του υγροτόπου «Βουρκάρι», ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως Περιφερειακό Πάρκο (Φ.Ε.Κ. Α.Α.Π. 72/2017), και σε επαφή με την Ζώνη Α1 υψηλής προστασίας του Πάρκου.

Από τα προαναφερθέντα νομικά και πραγματικά περιστατικά προκύπτει ότι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του εν θέματι έργου είναι παράνομη, και για τους λόγους αυτούς έχει ήδη προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας. Η εκκρεμοδικία αυτή για την βασικότερη και σπουδαιότερη προηγούμενη άδεια της ενάρξεως των εργασιών και των τομών διανοίξεως, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε ανατροπή του έργου διελεύσεως από την περιοχή των Μεγάρων επιβάλλει την μη πρόοδο των εργασιών εν αναμονή της αποφάσεως του Συμβουλίου Επικρατείας.

Συνεπώς, το έργο δεν διαθέτει νόμιμη έγκριση περιβαλλοντικών όρων, κατά τα προαναφερθέντα, και δεν μπορεί να χορηγηθεί η «άδεια τομής».

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως και η Περιφέρεια Αττικής αρνηθεί να δώσει αντίστοιχη άδεια για την εκτέλεση του υπόψη έργου.

Με την βεβαιότητα ότι θα κάνετε δεκτό το δίκαιο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ τον προτέρων».

Παρέμβαση τοπικών συλλόγων

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν από κοινού οι τοπικοί Σύλλογοι Αγίας Τριάδας, Κοινωνίας Πάχης, Αλμύρες Βουρκαρίου, οι κάτοικοι της Λάκκας και Κούρος Μεγάρων, επισημαίνουν χαρακτηριστικά:

«Εμείς, οι Σύλλογοι Αγίας Τριάδας, Κοινωνίας Πάχης, Αλμύρες Βουρκαρίου, οι κάτοικοι της Λάκκας και ο Κούρος Μεγάρων, οι οποίοι από κοινού έχουμε καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της διέλευσης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης από τις περιοχές μας, για όλους τους λόγους τους οποίους αναφέρουμε και στο δελτίο τύπου που εκδώσαμε για τον ίδιο λόγο, καθώς και οι σύλλογοι που στηρίζουν και συμμετέχουν στην προσπάθειά μας, Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων, Ομοσπονδία Κινέτας, Βαρέας Μεγάρων, Καβελλάρης Μεγάρων, Αναγέννησης Περάματος Μεγάρων, και Ακτή Ντουράκο Αλεποχωρίου, αναφέρουμε ότι:

Ενημερωθήκαμε από τον τύπο, ότι ένα από τα θέματα, από τα τελευταία στην κατά προτεραιότητα σειρά, είναι η συζήτηση έγκρισης της απόφασης με αριθμό 15/2021 της Επιτροπής ποιότητας Ζωής, του Δήμου μας, περί «Έγκρισης αδειών τομών για την κατασκευή αγωγών – φρεατίων, άδεια κατάληψης οδοστρωμάτων για γεωτεχνικές έρευνες κ.τ.λ., εντός περιοχής αρμοδιότητας Δήμου Μεγαρέων, για το έργο με τίτλο «Διασύνδεση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της νήσου Κρήτης με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος Αττικής – Κρήτης (Κορακιά) – Ελληνικό τμήμα 3.1033 του PCI Eurasia interconnector, χερσαίο τμήμα Αττικής» όπως αναφέρεται στην πρόσκληση για το Δημοτικό Συμβούλιο της 06 Μαΐου 2021.

Κατόπιν των ανωτέρω:

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Από τον δήμαρχο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τους αντιδημάρχους και το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο, να ΤΙΜΗΣΕΙ την ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του με την οποία προσέφυγε στο ΣτΕ για τον ίδιο λόγο με τους συλλόγους, εναντίον της διέλευσης του καλωδίου από τα διοικητικά όρια του Δήμου μας και ΟΧΙ μόνο να ΜΗΝ ΔΩΣΕΙ ΑΔΕΙΑ για τις εργασίες τις οποίες αιτεί η εταιρεία να πραγματοποιήσει εντός των ορίων του Δήμου μας, αλλά να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια της εταιρείας, για την διέλευση του καλωδίου, έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή και του Δήμου μας αλλά και των συλλόγων στο ΣτΕ.

Σημειώνουμε δε ότι, εκτός των άλλων ποινικών θεμάτων που δημιουργεί σε όσους πιθανώς λάβουν θετική απόφαση παραχώρησης άδειας προς εκτέλεση εργασιών ενώ εκκρεμεί εκδίκαση, τίθεται ζήτημα ευθείας παράβασης καθήκοντος».

Πηγή: attica24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook