Το Γυμνάσιο Αλικιανού «ταξιδεύει» με τον Μικρό Πρίγκιπα στον Αλικιανό και τα γύρω χωριά

το-γυμνάσιο-αλικιανού-ταξιδεύει-με-1205897

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η κα Ελπίδα Χελιουδάκη, εκπαιδευτικός – φιλόλογος στο Γυμνάσιο Αλικιανού Χανίων, με αφορμή την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ταξιδεύοντας με τον μικρό πρίγκηπα στον Αλικιανό και τα γύρω χωριά « που έγινε την παγκόσμια ημέρα παιδικού στις 2 Απριλίου στο you tube, με την συνδρομή του Δήμου Χανίων και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ. Η παρουσίαση έγινε στον χώρο του σχολείου με την βοήθεια των μαθητών και των καθηγητριών, Αργυρώς Τζαγκαράκη και Νεκταρίας Αρχοντάκη.

Η κυρία Χελιουδάκη ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όταν πριν από τρία περίπου χρόνια συναντήσαμε τον Μικρό Πρίγκιπα στα βιβλία της λογοτεχνίας μας, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε… Διαβάζοντας τον υπέροχο διάλογο του Πρίγκιπα με την αλεπού στο σχετικό απόσπασμα, μας γεννήθηκε η επιθυμία να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Η σκέψη μας γρήγορα έγινε πραγματικότητα. Αρχίσαμε να διαβάζουμε και να επεξεργαζόμαστε το βιβλίο του Antoine de Saint-Exupéry στο σύνολό του. Ο κάθε μαθητής ήταν ελεύθερος να φέρει την έκδοση που του αρέσει, ώστε να συζητηθούν οι αλλαγές και οι διαφορετικές εκδοχές στη μετάφραση και την εικονογράφηση. Σε κάθε «μάθημα» στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, ξαπλωμένοι σε μαξιλαράκια, διαβάζαμε και συζητούσαμε τα κεφάλαια του βιβλίου. Έπειτα, ο κάθε μαθητής μπορούσε να επιλέξει… να ζωγραφίσει, να σχολιάσει κάποιο χωρίο του βιβλίου, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να γράψει ένα ποίημα. .. Το πρότζεκτ αυτό κράτησε περίπου ένα μήνα και η βιβλιοθήκη μας γέμισε πανέμορφα σκίτσα και ζωγραφιές!

«Όταν ολοκληρώσαμε το βιβλίο, αποφασίσαμε ότι το ταξίδι μας με τον μικρό πρίγκιπα στους πλανήτες και τον κόσμο του δεν πρέπει να τελειώσει εκεί. Έπρεπε να γνωρίσει και τα δικά μας μέρη! Χωριστήκαμε με ενθουσιασμό σε ομάδες, ανάλογα με τα χωριά των παιδιών, συζητήσαμε και γράψαμε τις ιστορίες μας, ενώ κάποια παιδιά ανέλαβαν να τις εικονογραφήσουν. Έτσι, ο Μικρός Πρίγκιπας θα ξεναγηθεί από τους μικρούς μαθητές του Γυμνασίου Αλικιανού στα μέρη τους: Αλικιανός, Αγυιά, Βαρύπετρο, Κυρτωμάδος, Λυγιδές, Μυλωνιανά, Βαμβακόπουλο, Νέα Χώρα, Σκινές, Φουρνές, Ορθούνι, Βατόλακκος. Θα παίξει μαζί τους, θα επισκεφθεί τα σχολεία τους, τις παιδικές τους χαρές, θα ξεναγηθεί στους τόπους διασκέδασής τους και στα μνημεία του τόπου τους!

«Αφού ολοκληρώσαμε αυτό το περίεργο ταξίδι, καλέσαμε στο σχολείο την εικονογράφο Λίλα Καλογερή, η οποία μας επισκέφτηκε, μας μίλησε για τη δουλειά της και ζωγράφισε μαζί με τα παιδιά στον πίνακα της βιβλιοθήκης το πανέμορφο εξώφυλλο της συλλογής με τις ιστορίες μας… Το «πρώτο» μας αυτό βιβλίο δόθηκε στους μαθητές στο τέλος της χρονιάς, για να θυμούνται τις όμορφες στιγμές τους με τον Μικρό Πρίγκιπα!…Έπειτα και από τη γνωριμία μας με τη γραφίστρια Γιούλη Ματσαμάκη, η οποία επεξεργάστηκε με ευαισθησία τις ιστορίες και τις ζωγραφιές των μαθητών, το βιβλίο μας πήρε την τελική του μορφή. Τέλος, με την πολύτιμη στήριξη από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας… την έκδοση του πρώτου μας βιβλίου…

Από το βιβλίο αυτό προέκυψε και το Ημερολόγιο του 2020 του Γυμνασίου Αλικιανού. Η μαθήτρια Αθηνά Καστρινάκη ανέλαβε με το ιδιαίτερο ταλέντο της να φιλοτεχνήσει τα σκίτσα του ημερολογίου για τον κάθε μήνα. Τέλος, με τη συνδρομή ανθρώπων δοτικών και ανιδιοτελών, φίλων και μαθητών, το βιβλίο παρουσιάστηκε διαδικτυακά σε μία ονειρική αφήγηση από το κανάλι της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ του Δήμου Χανίων.

Έχοντας ολοκληρώσει όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι, αυτό που έχει απομείνει είναι μια γλυκιά ανάμνηση αλλά και μια νοσταλγία…¨Θα ήθελα να πω στους μαθητές μου πόσο τους αγαπώ, πόσο τους θαυμάζω και πόσο περήφανη είμαι γι’αυτούς! Ο καθένας μας δημιουργεί τη δική του διαδρομή ,θα μας ενώνει όμως για πάντα ο δικός μας Μικρός Πρίγκιπας» είπε κλείνοντας η κα Χελιουδάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook