Το γραφικό χωριό στην Ιταλία που προσφέρει δωρεάν διακοπές

το-γραφικό-χωριό-στην-ιταλία-που-προσφ-1069645

Το γραφικό χωριό San Giovanni στην περιοχή Molise της Νότιας Ιταλίας έχει δει τεράστια μείωση στον πληθυσμό του τα τελευταία χρόνια, καθώς οι περισσότεροι νέοι έχουν εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το μέρος βρίσκεται δύο ώρες μακριά από τη Ρώμη και τη Νάπολη και παρόλο που δεν είναι τουριστικό, έχει κατορθώσει να κερδίσει μια θέση στη λίστα των New York Times με τα «52 μέρη να επισκεφτείτε το 2020», εξαιτίας της ιδιαίτερης ομορφιάς του. Το 2019 μάλιστα πρόσφερε 700 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια σε όποιον ήθελε να ζήσει εκεί.

Μετά όμως από το lockdown λόγω κορωνοϊού, παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση στην επισκεψιμότητα της περιοχής, οπότε σε μια προσπάθεια να ανακάμψει προσφέρει κάτι που όλοι ονειρευόμαστε: δωρεάν διαμονή.

Το πρότζεκτ, το οποίο ονομάζεται Regalati il Molise, δηλαδή «κάνε δώρο στον εαυτό σου τη Molise», προσφέρει 40 διαμονές της μίας εβδομάδας σε ένα από τα τρία γραφικά καταλύματα του χωριού, μεταξύ των μηνών Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Λέγεται ότι το χωριό χτίστηκε πάνω σε ένα αρχαίο ναό του Διός και η ονομασία Rotondo που συνοδεύει το San Giovanni οφείλεται σε μια αρχαία κυκλική, σαν ροτόντα, κολυμπήθρα που βρέθηκε στην περιοχή, η οποία αργότερα αφιερώθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το μέρος έγινε σημείο προσκυνήματος, καθώς εκεί βρίσκεται ήδη από το 13ο αιώνα μ.Χ η εκκλησία του Sant’ Onofrio. Εκεί δημιουργήθηκε κι ένα νοσοκομείο, το Fiorello La Guardia, που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του πρώην δήμαρχου της Νέας Υόρκης και χρηματοδοτήθηκε από όλο τον κόσμο, με σκοπό ην ανακούφιση των ασθενών προσκυνητών.

Το χωριό που κυρίως ζει από την αγροτική παραγωγή, είναι κοντά τόσο στην Αδριατική ακτή, όσο και στα Απέννινα, και διαθέτει εξαιρετικά αρχαία κτίσματα και πανέμορφες πλατείες.

Επίσης το συγκεκριμένο μέρος, όπως τα περισσότερα χωριά της γείτονος χώρας, έχει μεγάλη γαστρονομική παράδοση, ειδικά σε αυτό που ονομάζεται «κουζίνα των φτωχών». Τα τοπικά προϊόντα, όπως λάδι, σιτάρι, λαχανικά, φρούτα και ψάρια από την Αδριατική πρωταγωνιστούν στις παραδοσιακές συνταγές. Υπάρχουν πολλά πιάτα που παρασκευάζονται από το Pancotto, ένα αρχαίο ψωμί που έχει τις ρίζες του στο Gargano.

Το πιο διάσημο ζυμαρικό της περιοχής είναι το Οrecchiette και το Troccoli που πήρε το όνομά του από ένα ξύλινο εργαλείο με κυκλικές λεπίδες και συνδυάζεται εξαιρετικά με κόκκινες σάλτσες.

Το San Giovanni όμως έχει και μεγάλη τυροκομική παραγωγή: το πεκορίνο, το Canestrato, ένα σκληρό τυρί φτιαγμένο από πρόβειο γάλα και το Caciocavallo Podolico, ένα τυρί που προέρχεται από το γάλα των ποδολικών αγελάδων, που ονομάζεται επειδή προέρχονται από την Podolia, είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που παράγει.

Τώρα ανάμεσα στα κρασιά της περιοχής είναι το κόκκινο κρασί, γνωστό ως «U’filippon», το οποίο είναι ρουμπινί και τείνει να κοκκινίζει μετά τη γήρανση. Ταιριάζει πολύ καλά με τοπικά πιάτα με βάση το κρέας, όπως αρνί ή ψητό, ψητά κρέατα, κουνέλι ή αγρότη, έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 11,5 ° και ξηρή φρουτώδη γεύση.

Μέχρι στιγμής, το πρότζεκτ της ελεύθερης διανομής παρουσιάζει τεράστια επιτυχία και υπάρχουν ήδη εκατοντάδες αιτήσεις από διάφορες χώρες μέσα σε μια ημέρα.

Πηγή: bovary.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook