Το Γενικό Λύκειο Αλικιανού στο πρόγραμμα Erasmus+/KA1 – Η διαφορετικότητα και οι κοινωνικές αλλαγές στο επίκεντρο του project

το-γενικό-λύκειο-αλικιανού-στο-πρόγρα-856253

Το Γενικό Λύκειο Αλικιανού συμμετείχε την τριετία 2018-2021 στο πρόγραμμα Erasmus+/KA1 με τίτλο «Κατανοούμε μαζί την ποικιλομορφία – Ενότητες μαθημάτων και μεθοδολογικές προτάσεις για την προώθηση κρίσιμων και διαφοροποιημένων προοπτικών για την ταυτότητα και τη διαφορετικότητα».

Στο project που διοργανώθηκε από τον οργανισμό Studio Gauss και βρίσκεται στο Βερολίνο, συμμετείχαν σχολεία, οργανισμοί και πανεπιστήμια από την Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Λιθουανία, Γερμανία, Σλοβενία και Αυστρία.

Οι κοινωνικές αλλαγές, όπως η ενδοευρωπαϊκή και διεθνής μετανάστευση καθώς και η παγκοσμιοποίηση, επηρεάζουν τα Ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης, προσφέροντας παράλληλα νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για τα σχολεία και τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Για να γίνει δυνατή η αντιμετώπιση τέτοιων κοινωνικών μεταβολών, πρέπει οι εκπαιδευτικοί, εκτός από τη μεταφορά γνώσης που επιβάλλει το επάγγελμά τους, να επιδείξουν ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες και να κατανοήσουν την κοινωνική διαστρωμάτωση, προκειμένου να προωθήσουν την ποικιλομορφία και την κατανόηση μέσα στα κοινωνικά στρώματα.

Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε μια ευρωπαϊκή ομάδα εμπειρογνωμόνων για να συζητήσουν τις ενότητες μαθημάτων και τις μεθοδολογικές προτάσεις για την προώθηση κρίσιμων και διαφοροποιημένων προοπτικών για την ταυτότητα και την ποικιλομορφία.

Στόχος του έργου ήταν η ανάπτυξη ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού πακέτου που αφορά τη διαφορετικότητα ικανού να καλύψει τις ανάγκες του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού τοπίου για διδακτικό υλικό κατά των διακρίσεων τόσο μέσα από το διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου.

Τα προϊόντα που παράχθηκαν είναι τα ακόλουθα:

Διαδικτυακό υλικό για την ευαισθητοποίηση σε θέματα διαφορετικότητας με συμβουλές για το θέμα αυτό σε 7 ευρωπαϊκές γλώσσες (DE, SI, BG, PO, RO, LT, GR)

Online εγχειρίδιο για παιδαγωγικό προσωπικό με πληροφορίες για την εκπαίδευση με θέμα τη διαφορετικότητα με παραδείγματα ευρωπαϊκών καλών πρακτικών, στρατηγική ευαισθητοποίησης κλπ.

Διακρατική εκπαίδευση του παιδαγωγικού προσωπικού των οργανισμών που μετέχουν στο πρόγραμμα από τις 7 χώρες.

Συνοδευτικό υλικό και ενημερωτικά δελτία για πολλαπλασιαστές για την αυτόνομη υλοποίηση εκδηλώσεων περεταίρω εκπαίδευσης με θέμα τη διαφορετικότητα.

Προώθηση ανταλλαγών επαγγελματιών στο χώρο της εκπαίδευσης στην Ευρώπη μέσω διακρατικών εκπαιδεύσεων και ένα πολύγλωσσο φόρουμ σε μια πλατφόρμα για τη διαφορετικότητα.

Όλα τα πνευματικά προϊόντα παράχθηκαν με τη χρήση ανοικτού κώδικα σε μια πολυγλωσσική πλατφόρμα για τη διαφορετικότητα.

Οι ομάδες στις οποίες απευθύνεται πλέον το υλικό είναι δάσκαλοι και καθηγητές, παιδαγωγοί, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, φορείς του εκπαιδευτικού τομέα, εκπαιδευτικά ιδρύματα για παιδαγωγικό προσωπικό κλπ.

Κατά τις συναντήσεις εκπροσώπων των φορέων στο Βερολίνο και στο Μάριμπορ, είχε καθοριστεί η δομή και ο τρόπος ανάπτυξης του υλικού.

Το ΓΕΛ Αλικιανού ήδη ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς πολλών σχολικών μονάδων όπως του Εσπερινού Γυμνασίου Χανίων, Εσπερινού Λυκείου Χανίων, Εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων, ΕΠΑΛ Πλατανιά, Γυμνασίου Αλικιανού, του ΣΔΕ Χανίων και των παραρτημάτων του, του ΣΔΕ στο κατάστημα κράτησης Αγιάς, τους λειτουργούς του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, καθώς και του Κέντρο Εκπαιδευτικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης Χανίων και τους ευχαριστεί για το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή τους. Κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων υπήρξαν θετικά σχόλια για το υλικό.

Το Γενικό Λύκειο Αλικιανού θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων και κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς και καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να υιοθετήσει τη νοοτροπία, τις πρακτικές και τις δράσεις που προτείνονται από αυτό το υλικό. Για το λόγο αυτό καλεί τους Δ/ντες των σχολείων και άλλων φορέων να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας το email του σχολείου μας.

Για όποιες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του προγράμματος https://divedu.eduskills.plus/ και την ιστοσελίδα του Γενικού Λυκείου Αλικιανού http://www.alikianos-lykeio.eu/

Η γλώσσα επικοινωνίας του προγράμματος ήταν η Γερμανική.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook