Το φαγητό που απειλεί τους πνεύμονες και τον… ύπνο των παιδιών

το-φαγητό-που-απειλεί-τους-πνεύμονες-κ-1065628

Το μαγειρεμένο κρέας, φαγητό που αγαπούν τα περισσότερα παιδιά, φαίνεται πως σχετίζεται με το τον συριγμό των πνευμόνων στην παιδική ηλικία -γνωστό και ως χουρχουρητό ή «γατάκια» στο στήθος- σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Thorax.

Υπεύθυνη για το σύμπτωμα άσθματος και γενικότερης αναπνευστικής δυσχέρειας, κατά τα ευρήματα, είναι η αυξημένη παραγωγή τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) που συντελείται κατά το ψήσιμο, τηγάνισμα ή άλλη μέθοδο μαγειρέματος του κρέατος σε υψηλή θερμοκρασία.

Τα AGES διεγείρουν ειδικά κύτταρα που αφθονούν στους πνεύμονες, υπεύθυνα για την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, τα οποία με τη σειρά τους ενεργοποιούν τη φλεγμονή. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς συνδέονται με τα αναπνευστικά συμπτώματα.

Η επιστημονική ομάδα διερεύνησε τη σχέση πρόσληψης AGEs από την κατανάλωση κρέατος και τα συμπτώματα του αναπνευστικού μέσα από τα στοιχεία 4.388 παιδιών ηλικίας 2 έως 17 ετών μέσα από τη Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ (National Health and Nutrition Examination Survey – NHANES) για το διάστημα 2003-2006. Οι διατροφικές συνήθειες αποτυπώθηκαν από τις απαντήσεις στο σχετικό ερωτηματολόγιο Food Frequency Questionnaire.

Η μελέτη έδειξε πως ότι το 13% περίπου των παιδιών (537) είχαν εμφανίσει αναπνευστικό συριγμό τον τελευταίο χρόνο. Όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό εισόδημα, η εθνικότητα, το βάρος (ΔΜΣ) και υπάρχον άσθμα που επηρεάζουν δυνητικά το αποτέλεσμα, η πρόσληψη AGES αύξησε την πιθανότητα συριγμού κατά 18%.

Επιπρόσθετα ο συριγμός συνδέθηκε κατά 26% με πιθανότητες διαταραχών στον ύπνο, κατά 34% με τη σωματική άσκηση και το 35% του δείγματος χρειάστηκε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή του. Παρομοίως, η αυξημένη κατανάλωση κάθε τύπου κρέατος συνδέθηκε με περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες διαταραγμένου ύπνου από συριγμό και ανάγκη για φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Τα ευρήματα, μολονότι αφορούν μια μελέτη παρατήρησης που δεν επιβεβαιώνει αιτιώδη σχέση, φαίνονται συνεπή με παλαιότερα επιστημονικά συμπεράσματα άλλων μελετών σειράς για τη σχέση της φλεγμονής με τη διατροφή, σημείωσαν οι ερευνητές, εστιάζοντας στην περίπτωση των επιπτώσεων μιας διατροφής πλούσιας σε AGEs στην κατάσταση των αεραγωγών των παιδιών.

Η δυτικού τύπου διατροφή με την υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας -εξαιρουμένων των θαλασσινών- και κορεσμένα λίπη μπορεί να οδηγήσει, αναπόδραστα ακόμα, στο άσθμα μέσω της αυξημένης φλεγμονώδους αντίδρασης.

Με τα νέα ευρήματα συνηγόρησε και ο Καθηγητής στο Κέντρο Παιδιατρικής Υγείας του Πανεπιστημίου Queen Mary Δρ Jonathan Grigg, παρά το ότι τα έως τώρα στοιχεία δεν επαρκούν για μία ουσιαστική προτροπή μείωσης στην κατανάλωση κρέατος από παιδιά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος άσθματος.

Πηγή: ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook