Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι το δυσκολότερο για τα Χανιά – Τι λέει η διοίκηση του Νοσοκομείου

το-επόμενο-δεκαήμερο-θα-είναι-το-δυσκο-1159075

Στον Zarpa Radio 89,6 και την εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη μίλησε το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Μανώλης Μπολώτης. Ο κ. Μπολώτης ρωτήθηκε για την πίεση που δέχεται το νοσηλευτικό ίδρυμα εξαιτίας της όξυνσης της πανδημίας στα Χανιά:

«Έχουμε ένα κλιμακωτό σχέδιο σε τρεις φάσεις. Η πρώτη ήταν αυτή με τη μία κλινική. Στη δεύτερη έχουμε εισέλθει εδώ και δέκα μέρες περίπου, έχοντας επεκτείνει σε όμορη κλινική τις θέσεις για covid και έχουμε προσθέσει άλλες 25 κλίνες για την αντιμετώπιση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Έχουμε διαθέσιμα 50 και είναι κατειλημμένα τα 30.

Μέσω της δωρεάς του ιδρύματος Νιαρχος φτιάξαμε 6 κλίνες ΜΕΘ covid που είναι κατειλημμένες όλες, ενώ άμεσα θα προχωρήσουμε σε μετακίνηση της παραδοσιακής ΜΕΘ στη στεφανιαία μονάδα και οι θέσεις στη ΜΕΘ θα γίνουν αποκλειστικά για covid, με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε άλλες 6. Έχουμε μειωμένα χειρουργεία κατά 80%, εξυπηρετούνται με απόλυτη προτεραιότητα τα ογκολογικά και τα έκτακτα και το 20% των τακτικών. Αλλά αν πάμε σε τρίτη φάση, θα ανασταλούν εντελώς τα τακτικά», δήλωσε ο κ. Μπολώτης.

«Στην τρίτη φάση προβλέπεται αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων με συγχώνευση και άλλων κλινικών για να δημιουργηθεί μια τρίτη κλινική covid. Αυτό θα επιτρέψει να αυξήσουμε τις κλίνες και να χρησιμοποιήσουμε τα χειρουργεία ή τις αίθουσες ανάνηψης ως ΜΕΘ. Έχουμε υπερεπάρκεια σε αναπνευστήρες και μπορούμε να νοσηλεύσουμε κι άλλα κρούσματα. Επίσης θα μπει και ο ιδιωτικός τομέας που θα κληθεί να νοσηλεύσει κάποια ελαφρά σχετικά κρούσματα», ανέφερε ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπολώτη, το επόμενο δεκαήμερο θα είναι το δυσκολότερο για τα Χανιά, καθώς οι ασθνείς αναμένεται να αυξηθούν, ενώ γεγονός είναι πια ότι νοσηλεύονται και νεότεροι άνθρωποι:

«Τα μοντέλα δείχνουν ότι τις επόμενες δύο με τέσσερις ημέρες θα υπάρξει κορύφωση στα Χανιά. Μετά θα ακολουθήσει ένα διάστημα 10-12 ημερών μεγάλης πίεσης και η αποκλιμάκωση θα αρχίσει σε μας μετά τις 25 Μαρτίου. Έχει μετατοπιστεί και ο μέσος όρος ηλικίας. Στην αναφορά που έλαβα χθες έβλεπα έντονα γεννημένους τη δεκαετία του ’70. Έχουμε πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης. Και γενικά, είχαμε επιβεβαιωμένο κρούσμα βρέφους δύο μηνών, όπως είχαμε και έφηβο που βάσει πρωτοκόλλου διακομίστηκε στο ΠΑΓΝΗ.»

Ο κ. Μπολώτης ρωτήθηκε και για το αν το προσωπικό του νοσοκομείου έχει εμβολιαστεί:

Στο Νοσοκομείο Χανίων το ιατρικό προσωπικό έχει σχεδόν 90% εμβολιασμένων, ενώ το διοικητικό με το νοσηλευτικό είναι εμβολιασμένο περίπου κατά 60%. Με προβληματίζει αυτό, γιατί στο νοσοκομείο προσπαθούμε να λειτουργούμε με το τρίπτυχο ασφάλεια-ευελιξία-αποτελεσματικότητα. Όταν εγώ δεν έχω όλο το προσωπικό μου θωρακισμένο, δημιουργούνται ερωτήματα. Όμως, εμείς έχπουε καταβάλει κάθε προσπάθεια να τους πείσουμε και καθημερινά συνεχίζουν να εμβολιάζονται αρκετοί.»

Τέλος, ο κ. Μπολώτης διαβεβαίωσε ότι το Νοσοκομείο Χανίων διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλα και το προσωπικό για να λειτουργήσει περισσότερες κλίνες ΜΕΘ covid το επόμενο διάστημα.

zarpanews.gr

One thought on “Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι το δυσκολότερο για τα Χανιά – Τι λέει η διοίκηση του Νοσοκομείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook