Το εντυπωσιακό σπήλαιο που συνδέεται άμεσα με την τραγική ιστορία της σφαγής των Κρητών | Photos

το-εντυπωσιακό-σπήλαιο-που-συνδέεται-1137662

Σε απόσταση 28 χλμ. περίπου από την πόλη του Ρεθύμνου και μόλις 2 χλμ. από το χωριό Μελιδόνι, στο νότιο τμήμα του όρους Κουλούκωνα, υπάρχει ένα πραγματικό θαύμα της φύσης, για το οποίο λίγοι γνωρίζουν.

Ο λόγος για το σπήλαιο Μελιδονίου, γνωστό και ως Γεροντόσπηλιος, το οποίο παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον τόσο για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και τον εντυπωσιακό σπηλαιοδιάκοσμό του, όσο και για την σύνδεσή του με την τραγική ιστορία της σφαγής των Κρητών το 1823 από τους Οθωμανούς.

Τον Οκτώβριο του 1823, λοιπόν, περίπου 340 γυναικόπαιδα και 30 άντρες οχυρώθηκαν σε αυτό, προκειμένου να σωθούν από τον Οθωμανικό στρατό. Όταν ο Χουσεΐν Μπέης πληροφορήθηκε για την κρυψώνα τους, ζήτησε από τους κρητικούς να παραδοθούν. Εκείνοι αρνήθηκαν και τον Ιανουάριο του 1824 οι Οθωμανοί έβαλαν φωτιά στην είσοδο του σπηλαίου και έτσι όλα τα γυναικόπαιδα και οι πολεμιστές βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία.

Προς τιμήν τους στην κεντρική αίθουσα του σπηλαίου υπάρχει ένα οστεοφυλάκιο, με τα κόκαλα των ηρώων, το οποίο θα θυμίζει για πάντα την δραματική ιστορία που διαδραματίστηε σε αυτό.

Το σπήλαιο, που συναντάται σε υψόμετρο 220 μέτρων, έχει μια χαμηλή καμάρα στην είσοδό του, που μόλις την περάσει ο επισκέπτης εισέρχεται σε έναν φαντασμαγορικό κόσμο με εντυπωσιακούς και τεραστίων διαστάσεων σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η πρώτη αίθουσα που συναντάται ονομάζεται «Αίθουσα Ηρώων» -μία από τις μεγαλύτερες αίθουσες σε σπήλαια της Κρήτης- και φιλοξενεί στο χώρο της το οστεοφυλάκιο, ενώ ακολουθούν πιο μέσα το «Σταυροδρόμι», απ’ όπου ξεκινούν δύο διάδρομοι.

Εκείνος στα δεξιά οδηγεί στην τεράστια αίθουσα «Πάσλεϋ». Προς το εσωτερικό του σπηλαίου διακρίνονται ογκώδεις βράχοι που οδηγούν στην αίθουσα «Των Βράχων» και στη συνέχεια στο «Θάλαμο της Καταβόθρας», ενώ στο τέλος του διαδρόμου συναντάται το «Υπερώον». Ο διάδρομος αριστερά του «Σταυροδρομίου» οδηγεί στο «Θάλαμο των Παραπετασμάτων» με εντυπωσιακό και μαγευτικό σπηλαιοδιάκοσμο.

Το σπήλαιο, ωστόσο, σύμφωνα με την μυθολογία αποτέλεσε και τον τόπο κατοικίας του γίγαντα Τάλω, το προϊστορικό χάλκινο ρομπότ δώρο του Δία στο Μίνωα, για να προστατεύσει την Κρήτη.

One thought on “Το εντυπωσιακό σπήλαιο που συνδέεται άμεσα με την τραγική ιστορία της σφαγής των Κρητών | Photos

  1. Και όμως ποιος θα πίστευε ότι σήμερα θα είχαμε ένα ανθελληνικό σίχαμα για προθυπουργο που θα τους άφηνε.τους Τούρκους να αλωνίζουν στα νερά μας, θα γέμιζε την Ελλάδα με τους μωαμεθανούς λαθραίους, θα άφηνε απροστάτευτο τον Έλληνα απέναντι τους και θα τους άνοιγε τζαμί να προσευχωντε. Αν δεν δικαστεί για προδοσία οι Έλληνες αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα θα μας φτύνουν και θα μας καταριούνται για την αδικοχαμένη θυσία τους !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook