Το Ελαφονήσι απέκτησε Ιατρείο Πρώτων Βοηθειών – Παρουσία Πολάκη τα εγκαίνια | Video+Photos

το-ελαφονήσι-απέκτησε-ιατρείο-πρώτων-898698

Με την ευχή να είναι… αχρείαστο και πάντα να έχει περισσότερους γιατρούς, αντί ασθενείς…» πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή τα εγκαίνια του Ιατρείου Α’ Βοηθειών στο Ελαφονήσι στα Χανιά.

Ένα σημαντικό έργο, το οποίο με την αποφασιστική συμβολή του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, και τη συνεργασία του Δήμου Κισσάμου με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, πήρε «σάρκα και οστά»  προκειμένου να προσφέρει τόσο στους 15.000 μόνιμους κατοίκους, όσο και στους χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, υγειονομική κάλυψη και ασφάλεια.

Μπροστά στο πλήρως ιατρικά εξοπλισμένο κοντέινερ που τοποθετήθηκε στην παραλία ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χρυσοσκαλίτισσας πραγματοποίησε το καθιερωμένο αγιασμό, στον οποίο έδωσε το παρών πλήθος κόσμου.Ο κ. Πολάκης σε δηλώσεις του στο zarpanews.gr δεν έκρυψε, μεταξύ άλλων την ικανοποίηση του για την υλοποίηση «ενός από τα τελευταία του έργα», που κόντρα σε «γραφειοκρατία, «αγκυλώσεις» και άλλα εμπόδια, αφήνει πίσω του αυτή τη δομή… κληρονομιά στον τόπο και τους ανθρώπους.

«Χάρηκα πάρα πολύ, που είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που έχουμε κάνει, γιατί αυτό που μένει είναι αυτό που αφήνεις πίσω σου σαν έργο και σαν δομή και σαν υποδομή προς όφελος των ανθρώπων. Ουσιαστικά είναι και μία αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρεις, υγειονομική κάλυψη και ασφάλεια των ανθρώπων που επισκέπτονται αυτές τις περιοχές…» τόνισε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.Αναφερόμενος στα μέχρι σήμερα εμπόδια που συνάντησε για την υλοποίηση του έργου ο κ. Πολάκης τόνισε:

«Είναι η αγκύλωση των υπηρεσιών σε σχέση με το χαρακτηρισμό του χώρου εδώ και τη δυνατότητα των χρήσεων και της δυνατότητας τοποθέτησης κλπ. Η γνωστή γραφειοκρατία και αγκύλωση πολλών υπηρεσιών  που προέκυψαν  από την πολυνομία των προηγούμενων χρόνων, την οποία διαχειριζόμενοι μια χρεοκοπία δεν μπορέσαμε να την «καθαρίσουμε» όπως θέλαμε.Πρακτικά δεν επέτρεπε την άδεια χρήσης για να τοποθετηθεί αυτό το πράγμα εδώ, το οποίο είναι τόσο απαραίτητο σε μία παραλία η οποία δέχεται καθημερινά 2 -3 χιλιάδες ανθρώπους. Για να το πω «ευγενικά» ξεπεράστηκαν αυτά τα εμπόδια με τη συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας και τη δικιά μας πολιτική εντολή και πλήρη κάλυψη των  προβλημάτων» δήλωσε ο κ. Πολάκης.

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Σταθμού  Α’ βοηθειών ο κ. Πολάκης εξήγησε πως θα στελεχωθεί από αγροτικούς γιατρούς και γιατρούς του Κέντρου Υγείας Κισσάμου, που το χειμώνα θα προφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου και το καλοκαίρι στο Ελαφονήσι. Όπως συμβαίνει αντίστοιχα και με τους γιατρούς στο Φαράγγι της Σαμαριάς.«Ο σταθμός α’ βοηθειών, εξοπλίστηκε πάρα πολύ καλά, η κάλυψη προσωπικού θα γίνει από τους αγροτικούς γιατρούς και τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Κισσάμου. Και σε αυτό το σημείο θα πω ξανά ότι όλα τα αγροτικά ιατρεία στην Κρήτη, και δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο σε αυτό, είναι καλυμμένα με γιατρό και μπορούν περιοδικά να καλύπτουν τις ανάγκες του σταθμού Α’ βοηθειών εδώ. Είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία, η οποία μας σταμάτησε λόγω των εκλογών και της παύσης των διαδικασιών που έχουν σχέση με προσλήψεις προσωπικού, που ουσιαστικά ήταν η ίδρυση μιας θέσης εδώ αγροτικού γιατρού, που το χειμώνα θα είναι στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου και τους καλοκαιρινούς μήνες εδώ…» δήλωσε ο κ Πολάκης που επεσήμανε ότι «το επόμενο βήμα είναι να γίνει κάτι αντίστοιχο και στον Μπάλο, πάνω στην παραλία, που και αυτή δέχεται πάρα πολύ μεγάλη πίεση».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δήμαρχου Κισσάμου, Θοδωρή Σταθάκη, ο οποίος χαρακτήρισε μεταξύ άλλων το Ιατρείο Α’ Βοηθειών στο Ελαφονήσι, ως ένα έργο ουσίας, το οποίο ήταν απαίτηση και ανάγκη για τη στελέχωση της ιατρικής φροντίδας της ευρύτερης περιοχής.«Συνήθως στα έργα υπάρχει κόσμος, προβολή.. Υπάρχουν όμως και τα έργα ουσίας όπως αυτό, το οποίο ήταν απαίτηση και ανάγκη για τη στελέχωση της ιατρικής φροντίδας της ευρύτερης περιοχής, αλλά κυρίως για τη σωστή επάνδρωση και στήριξη των χιλιάδων,  εκατομμυρίων επισκεπτών που έρχονται κάθε χρόνο στην παγκόσμιου φήμης παραλία…» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην υλοποίηση του έργου, από το 2015 που άρχισαν οι διεργασίες μέχρι σήμερα, ο Δήμαρχος Κισσάμου, στάθηκε στην βοήθεια του κ. Πολάκη ο οποίος «ενστερνίστηκε το αίτημα κατοίκων και Δήμου και ξεκίνησαν οι διεργασίες για το πως μπορεί να λειτουργήσει και να βρεθεί λύση.

Είχαμε τη δέσμευση του Υπουργού, έγιναν προσπάθειες να βρεθούν χώροι, που όμως δεν ήταν κατάλληλοι, όπως έκρινε η 7η υγειονομική περιφέρεια. Αυτό που πρότεινα έγινε τελικά αποδεκτό και όπως βλέπετε δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα ούτε περιβαλλοντικό, ούτε τίθεται θέμα καταπάτησης κάποιου χώρου.Ο χώρος εδώ είναι πλησίον της παραλίας, που σε λίγο διάστημα θα έχει πάνω από 5000 κόσμο που θα μπορεί άμεσα να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε κάθε συμπολίτη μας, Έλληνα ή ξένο από το κατεπείγον μέχρι το πιο μικρό, είτε πρόκειται για αλλεργικό σοκ, είτε για παθολογικά αίτια, μέχρι να έρθουν οι βοήθειες είτε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, είτε από το κέντρο υγείας Κισσάμου, γιατί η απόσταση είναι μεγάλη και η κίνηση έντονη. Έχουν φύγει άνθρωποι από τη ζωή, μέχρι να φτάσουν στο Ελος κι έτσι η λειτουργία αυτού του σταθμού θα συνεισφέρει σημαντικά. Αχρείαστο να’ ναι φυσικά, αλλά θα δούμε στο μέλλον ότι θα χρειαστεί. Επίσης θα βοηθήσει και τους μόνιμους κατοίκους το χειμώνα για τυχούσα συνταγογράφηση η κάποια τους επίσκεψη, ούτως ώστε να αποσυμφορήσει το κέντρο υγείας Κισσάμου και τη μετακίνηση τους προς την ενδοχώρα. «Βέβαια η δέσμευση και οι ενέργειες που είχαμε κάνει με τον πρώην υπουργό, ήταν πως η στελέχωση του θα γινόταν με έξτρα προσωπικό, διότι υπάρχει ήδη ελλειμματική στελέχωση στο Κέντρο Υγείας. Οι προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν πολλαπλές για τη στελέχωση των νοσοκομείων και ελπίζουμε να συνεχιστούν και από τη νέα κυβέρνηση και να επανδρωθεί πλήρως το Κέντρο Υγείας Κισσάμου, που εξυπηρετεί πέρα από τους 15.000 μόνιμους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες της καλοκαιρινής περιόδου» δήλωσε ο κ. Σταθάκης που κλείνοντας τόνισε ότι «είμαστε εδώ ως Δήμος και θεωρώ πως και ο όμορος Δήμος Καντάνου θα βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και σε οτιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξουμε τη λειτουργία αυτού του ιατρείου, ώστε να συνεχιστεί, καθώς έτσι πρέπει και έτσι ταιριάζει στον τόπο αυτό και στην ιστορία του».Στη συνέχεια το λόγο πήρε η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Ελένη Γιακουμάκη, η οποία αφού μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, τον Καθηγούμενο της Μονής, τον διευθυντή της ΤΟΦΥ, κ. Ντουκάκη, τον υποδιευθυντή της ΤΟΦΥ, κ. Αλυγιζάκη, στάθηκε χαριτολογώντας στο… μπούλινγκ που υπέστη από τον κ Πολάκη και τον Θεόφιλο Χριστοδουλάκη.

 «Μιας και ολοκληρώνεται η θητεία μας στην υγειονομική Περιφέρεια την τελευταία μέρα που έφυγα με ρωτήσανε ποιο ήταν το πιο δύσκολο που συνάντησα… Λέω το πιο δύσκολο σε αυτή τη θέση, είναι να έχεις πολιτικό προϊστάμενο τον Παύλο Πολάκη. «Ξεμπερδεύεις» πολύ άσχημα μαζί του, διότι ακόμη και για αυτό το έργο δέχθηκα πολιτικό «μπούλινγκ» προκειμένου να υλοποιηθεί, παρά τα δεκάδες προσχώματα και δυσκολίες τα οποία συναντήσαμε στην πορεία.Τέλος, η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κισσάμου, Μανωλίτσα Νικολακάκη, αφού ευχαρίστησε κι η ίδια όλους τους… εμπλεκόμενους στην πραγμάτωση του έργου, έκανε ειδική μνεία στον κ. Πολάκη που όπως είπε » άκουσε την αγωνία μας, γιατί -δυστυχώς ή ευτυχώς- είμαστε σε μια περιοχή που έχουμε έναν Μπάλο, μία Φαλάσαρνα, ένα Ελαφονήσι με 15.000 κόσμο γύρω από το Κέντρο Υγείας. Το Κέντρο Υγείας έχει πάρα πολύ κόσμο και στην ψυχή και στην καρδιά μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο. Τίποτα άλλο.. Και για αυτό κύριε Πολάκη, πάντα «βάζουμε πλάτες» για το καλό της Υγείας…» δήλωσε η κα Νικολακάκη η οποία κλείνοντας  ευχήθηκε στο Δήμαρχο να προσπαθήσει «να καλύψει το ιατρείο με ένα γιατρό, για να μη στερούμαστε εμείς κάποιο γιατρό, αλλά και οι περιοχές αυτές, που θα αναγκαστούν να φύγουν τα παιδιά που θα το στελεχώσουν…»zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook