Το δίκτυο ύδρευσης της τοπικής κοινότητας Απτέρων του δήμου Χανίων

το-δίκτυο-ύδρευσης-της-τοπικής-κοινότ-1078218

Τα δεδομένα σε οτι αφορά την υδροδότηση της περιοχής της Τοπικής Κοινότητας Απτέρων αναλύει με επιστολή του στο zarpanews.gr, ο κ. Ιωάννης Σαριδάκης πρώην γραμματέας της Κοινότητας Καλαμίου.

Η επιστολή:

Διάβασα το δημοσίευμα σας με τίτλο «Απόφαση βάλσαμο για περιοχή των Χανίων που αποκτά πόσιμο νερό μετά από χρόνια», της  20ης /7/2020.

Επειδή διαπίστωσα πολλές ασάφειες τόσο στο κείμενο, όσο και στις δηλώσεις των αρμοδίων, που περιέχονται στο παραπάνω κείμενο, παρακαλώ να δημοσιεύσετε την επιστολή μου αυτή, για την αποκατάσταση ανακριβειών που διαπίστωσα, αλλά και για την τοποθέτηση του προβλήματος στη σωστή του βάση.

Α) ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στην Τοπική Κοινότητα Απτέρων του Δήμου Χανίων, λειτουργεί από το έτος 1972, ιδιόκτητο και αυτόνομο δίκτυο ύδρευσης που αποτελείται απο :

  1. Υδρομάστευση πηγών παραλίας «Βολάκοι» Καλαμίου,
  2. Κεντρικός καταθλιπτικός αγωγός που στέλνει το νερό σε 220 μανομετρικό στην κεντρική δεξαμενή στη θέση «Βίγλα», στο νότιο άκρο της Αρχαίας πόλης των Απτέρων και
  3. Εσωτερικό δίκτυο που στέλνει νερό στις αντίστοιχες δεξαμενές για τη διανομή στα χωριά 1. Άπτερα και 2. Καλάμι που αποτελούν την τοπική Κοινότητα Απτέρων.

Πριν από τις συνενώσεις του Ν.2539/97 «σχέδιο Ι. Καποδίστριας» η τότε Κοινότητα Καλαμίου, είχε εκτελέσει το έργο αντικατάσταση κεντρικού δικτύυ ύδρευσης και μέρος του εσωτερικού δικτύου, δια της τότε Νομαρχίας Χανίων.

Μετά τη συνένωση της Κοινότητας μας, με το Δήμο Σούδας «σχεδίο Ιωαν. Καποδίστριας», ο τότε Δήμος Σούδας, εκσυγχρόνισε το κεντρικό δίκτυο και το αντλιοστάσιο και αποπεράτωσε μέρος του εσωτερικού δικτύου.

Ο Δήμος Χανίων στον οποίο εντάχθηκε πλέον η τοπική Κοινότητα Απτέρων με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, Ν. 3852/10, εκπόνησε νέα μελέτη αποκατάστασης Αντλιοστασίου η οποία εκτελέστηκε και το κεντρικό δίκτυο της Τοπικής μας Κοινότητας, λειτουργεί με υπερσύγχρονες προδιαγραφές μέχρι σήμερα.

Β) ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ

Πριν από κάθε ένα έργο συντήρησης – αναβάθμισης κ.λ.π. που αναφέρονται στο ιστορικό, αλλά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την ποιότητα του νερού, γινότανε έλεγχος από αρμόδια Κρατικά Χημεία, από τον οποίο προέκυπτε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υγιεινό νερό φυσικής πηγής, το οποίο μάλιστα έχει περιεκτικότητα κολοβακτηριδίων μηδέν (0).

Το νερό δεν είναι υφάλμυρο. Βέβαια εάν μολύνεται στις δεξαμενές (κεντρική ή διανομής) και στο λοιπό εσωτερικό δίκτυο, είναι άλλο θέμα.

Απόδειξη, ότι από το ίδιο νερό υδρεύεται (παραπλήσια πηγή) ο οικισμός και οι εγκαταστάσεις του Π.Ν στη Σούδα

Γ) ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν ασάφειες, ανακρίβειες και αοριστολογίες, στο δημοσίευμα, που προς Θεού βέβαια δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι που απλά έγραψαν ό,τι  τους είπαν οι αρμόδιοι του τοπικού συμβούλιου, αρμόδιοι που δεν ξέρουν τα όρια και τους οικισμούς της Τοπικής μας Κοινότητας, ούτε το οτι τμήμα του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, από την κεντρική δεξαμενή μέχρι τα πρώτα σπίτια του οικισμού Άπτερα είναι από αμιαντοσωλήνες, όπως και σε άλλο τμήμα του !

Επίσης αγνοούν ή υποκρύπτουν την ύπαρξη της Τοπικής Κοινότητας Απτέρων, όταν λένε ότι «στη λύση του οδεύει το μεγάλο πρόβλημα του νερού που αντιμετωπίζουν οι πάνω από 600 κάτοικοι της περιοχής της Απτέρας στα Μεγάλα Χωράφια» ;

Μα για όνομα του Θεού ! Δέν είμαστε κάτοικοι της περιοχής της Απτέρας στα Μεγάλα Χωράφια, αλλά οι κάτοικοι των χωριών Άπτερα, και Καλάμι, που αποτελούν Τοπική Κοινότητα του Δήμου Χανίων !!!

Δ) ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ  ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ή ΛΑΘΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι:

«θα έρθει αγωγός νερού από τα Μυλωνιανά, ο οποίος μάλιστα θα περάσει κάτω από τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, με το κόστος να υπολογίζεται στο 1 εκατ. ευρώ, με την χρηματοδότηση να προέρχεται από τα ταμεία της ΔΕΥΑΧ» !!!

Δηλαδή θα έλθει αγωγός μήκους (σε ευθεία) περίπου 10 χλμ, για να συνεχίσει κάτω από την Εθν. οδό ακόμα 10 χλμ. και θα συνδεθεί που;  Σε ένα εσωτερικό δίκτυο που υδρεύει περίπου 7.000 τετρ. χιλιόμετρα μέρος του οποίου περιέχει αμίαντο ;

Μήπως πρόκειται να «συνδεθούμε» με τη δεξαμενή στη Σούδα που υδρεύει τα Τσικαλαριά με νερό μίξης του νερού από τα Μυλωνιανά, με το νερό των πηγών Ζούρμπου (θειούχο) του ΟΑΔΥΚ και ενώ θα πάμε για Μαλί , βρεθούμε κουρεμένοι ;

Μήπως ορισμένοι νεόκοποι υποψήφιοι Πολιτευτές οσμίζονται εκλογές και άρχισαν να μοιράζουν σανό για να εξασφαλίσουν ψηφαλάκια ;

Ο Ιησούς Χριστός Νικά

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

ΙΩΑΝΝΗΣ  ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ, πρώην Γραμματέας Κοιν. Καλαμίου, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΗΜΟΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook