Το δικό του σχέδιο για την οικονομία ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

το-δικό-του-σχέδιο-για-την-οικονομία-ετ-1066036

Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία, μετά και την πρώτη γεύση του σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη, το οποίο θα αποτελέσει και τον «μπούσουλα» της κυβέρνησης για την εκταμίευση και στη συνέχεια την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης από το φθινόπωρο και μετά, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στο εν λόγω σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ουσιαστικά την επιστροφή των μνημονίων: «Αν εφαρμοστεί το σχέδιο Πισσαρίδη δεν θα έχουμε μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να έχουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου.

Περαιτέρω, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «συνταγή από τα παλιά» καθώς, σύμφωνα με την ανάγνωσή του, το σχέδιο προβλέπει «το πώς θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους».

Κατά την Κουμουνδούρου, το σχέδιο περιλαμβάνει «διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, μείωση των παροχών για τους ανέργους, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μείωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ στο φορολογικό σκέλος δεν περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, αλλά αναδιανομή υπέρ των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων με ταυτόχρονη επιβάρυνση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων». Επισημαίνει δε πως «το σχέδιο δεν παραλείπει να δικαιολογήσει πλήρως τις τράπεζες για τον αποκλεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ επαναφέρει σκόπιμα και ξεδιάντροπα τον όρο ‘‘ζόμπι’’».

Πάντως, στο σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει και μια έμμεση παραδοχή ότι «όλο το αφήγημα της Ν.Δ. για την ‘‘καταστροφή’’ που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται πανηγυρικά. Μια ματιά στα διαγράμματα που συνοδεύουν το κείμενο, για παράδειγμα αναφορικά με την απασχόληση, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια της οικονομίας, θα πείσει και τους πιο δύσπιστους».

Πιστοποίηση όλων των παραπάνω για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και ο ανασχηματισμός. Ειδικότερα η προσθήκη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα την κοινωνική ασφάλιση έχει στόχο την εξειδίκευση και την υλοποίηση του μνημονιακής λογικής σχεδίου Πισσαρίδη. Η είσοδος στην κυβέρνηση προσώπων «που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα» δείχνει τη στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολίασε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπρόταση

Η Κουμουνδούρου, λοιπόν, τάσσεται ξεκάθαρα απέναντι: «Η χώρα έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα βλέπει την εργασία ως βάρος, αλλά ως κεντρικό μοχλό ανάπτυξης. Ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες εισοδήματος και πλούτου. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται, επιχειρούν στη χώρα. Τη στιγμή που αλλάζει ο κόσμος γύρω μας, δεν μπορούμε να συζητάμε για αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος» σημειώνει.

Όμως δεν μένει μόνο στην κριτική. Αντιθέτως ετοιμάζει Επιτροπή «αντι – Πισσαρίδη» με επικεφαλής τη Λούκα Κατσέλη, η οποία θα αναλάβει να παρουσιάσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα και την πρότασή του για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στη βάση ενός συνολικού σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία. Ήδη η Λούκα Κατσέλη έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προτάσεις για τη στελέχωση της επιτροπής αυτής, ενώ κατά πληροφορίες ήδη υπάρχει μια πρώτη επεξεργασία που θα εμπλουτιστεί.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο το έργο της επιτροπής αυτής αναμένεται να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς για να παρουσιαστεί μέχρι τις αρχές Οκτώβρη που η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει στην Κομισιόν το σχέδιο Πισσαρίδη για την εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μένει να φανεί αν ένα μέρος θα ετοιμαστεί πιο έγκαιρα προκειμένου να παρουσιαστεί και στη ΔΕΘ, αν και εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί φέτος κανονικά – ο σχεδιασμός για τη ΔΕΘ φέτος φαίνεται πως τελεί υπό την αίρεση των δεδομένων της πανδημίας, πολλώ δε μάλλον που αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στο «δεύτερο κύμα».

Καρφιά για τον ανασχηματισμό

Από εκεί και πέρα, η Κουμουνδούρου δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα πολιτικά προβλήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αυτά αποτυπώθηκαν και στον ανασχηματισμό. Ειδικότερα θύμισε ότι προηγήθηκαν «τρεις προαναγγελίες ανασχηματισμών, που εντέλει ματαιώθηκαν», και τελικά ο πρωθυπουργός «αποφάσισε απλά να βάλει τρεις νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη». «Αφού δεν μπορεί να τον διώξει, τουλάχιστον μπόρεσε να του πάρει τις αρμοδιότητες, αφήνοντάς τον να παριστάνει τον υπουργό» σχολίασε η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας ότι «επιβραβεύθηκε» τόσο ο Στέλιος Πέτσας και η λίστα του για τα ΜΜΕ όσο και ο Χάρης Θεοχάρης «που τα έκανε θάλασσα στον τουρισμό» αλλά και ο Γιάννης Βρούτσης «του σκανδάλου της ψευδοκατάρτισης». Η μη απομάκρυνση των εν λόγω κυβερνητικών στελεχών κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «για όλα αυτά η βασική ευθύνη είναι αποκλειστικά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη».

Προφανώς, αυτό που πίσω από τις γραμμές θέλει να υπογραμμίσει η Κουμουνδούρου είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών – ή ακόμη χειρότερα υπό την επιτροπεία του εσωκομματικού του αντιπάλου, δηλαδή του Αντώνη Σαμαρά και των «ακραίων» στελεχών που τον στηρίζουν σε βαθμό που δεν μπορεί να κάνει τον ανασχηματισμό όπως θα τον ήθελε ή αποδίδοντας έστω τις ευθύνες για υποθέσεις που εξέθεσαν τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Πηγή:topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook