«Το διάστημα μας κάνει να νιώθουμε όλη τη Γη σαν οικογένεια» – Κατάμεστο το αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Κρήτης για τον αστροναύτη της NASA | Video

το-διάστημα-μας-κάνει-να-νιώθουμε-όλη-1761916

Στη συναισθηματική σύνδεση που βιώνει ο ταξιδιώτης του διαστήματος κοιτώντας τη Γη από ψηλά και συνειδητοποιώντας ότι ο πλανήτης είναι ενιαίος, αναφέρθηκε κατά τη σημερινή του ομιλία, ο πλανητικός επιστήμονας και αστροναύτης της NASA Dr. Stanley G. Love που βρίσκεται στα Χανιά, προσκεκλημένος του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Παράλληλα με το μήνυμα «υπάρχει χώρος για όλους στο διάστημα» απηύθυνε κάλεσμα στους φοιτητές και τους ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης να ασχοληθούν με το διαστημικό πεδίο.

Το αμφιθέατρο «Μ. Μανουσάκης» του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν κατάμεστο από κόσμο όλων την ηλικιών ενώ τα μπλοκάκια των φοιτητών γέμισαν σημειώσεις από τα βασικά σημεία της ξεχωριστής ομιλίας.

«Έχουμε ένα Δανό αστροναύτη, έχουμε αρκετούς Γάλλους και Γερμανούς, περιμένουμε να δούμε και τον πρώτο Έλληνα. Για ‘μένα όσοι περισσότερες χώρες συμμετέχουν σε διαστημικές αποστολές, τόσο καλύτερα, για να μπορούν οι αστροναύτες να επιστρέψουν και να μιλήσουν στον κόσμο στη γλώσσα του και να του πουν τι είδαν από εκεί.

Το διάστημα μας κάνει να νιώθουμε οικογένεια. Βλέπουμε τη γη σαν έναν ενιαίο πλανήτη και όχι τις γραμμές των συνόρων, ότι αυτή είναι η χώρα μου και όλοι οι άλλοι είναι κακοί. Είναι εύκολο να πέσεις σε αυτήν την παγίδα αλλά το να δεις τη μεγάλη εικόνα σου το αλλάζει αυτό. Πιστεύω ότι όσο περισσότεροι το δουν αυτό τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να τα βρούμε μεταξύ μας στην γη.

Ο Love, είναι αστροναύτης από το 1988 και συμμετείχε το 2008 σε αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Atlantis για την εγκατάσταση του ευρωπαϊκού εργαστηρίου Columbus στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), η οποία διήρκεσε δύο εβδομάδες. Το Atlantis μετέφερε επίσης ένα νέο μέλος για το πλήρωμα του σταθμού, το οποίο αντικατέστησε άλλον αστροναύτη που επέστρεψε στη Γη με το Atlantis έπειτα από 120 μέρες σε τροχιά.

«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι εδώ στο Πολυτεχνείο και να επισκέπτομαι την Κρήτη. Η Κρήτη δεν είναι ένα μέρος που επισκέπτεται συχνά η NASA αλλά πάντα μας αρέσει να πηγαίνουμε σε νέα μέρη και ειδικά σε Πολυτεχνεία όπου εκπαιδεύονται μηχανικοί για να τους πούμε ότι υπάρχει χώρος για όλους στο διάστημα»

«Κατάγομαι από μια μικρή πόλη του Όρεγκον, την Γιουτζίν, που έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο πληθυσμό με τα Χανιά. Πήγα στο σχολείο, έλαβα τεχνική εκπαίδευση και έγινα αστροναύτης. Αυτό που θέλω να πω στους φοιτητές είναι ότι «Είστε στο σωστό μέρος αν θέλετε να κάνετε καριέρα στο διάστημα»

Η NASA έχει συνεργασίες με πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο αλλά και με εταιρείες μόνο στην Αμερική με στόχο την ανάπτυξη νέων ιδεών ενώ αναπτύσσει και δορυφόρους για την κλιματική αλλαγή.

Για την κλιματική αλλαγή – «Για να την διαχειριστούμε πρέπει να την μετρήσουμε»

Σημαντική αναφορά έγινε στην δυνατότητα που δίνει το διάστημα για αναλύσεις σχετικά με την κλιματική κρίση:

«Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη αυτή τη στιγμή – διότι αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι ανεξέλεγκτο- πρέπει πρώτα να το μετρήσουμε. Εάν δεν μετρήσεις ένα φαινόμενο, δεν μπορείς να το διαχειριστείς. Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Και για να μετρήσεις την κλιματική αλλαγή, θέλει αφενός μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, μικρές τοπικές μετρήσεις βροχόπτωσης και θερμοκρασίας αλλά αφετέρου θέλει και τη μεγάλη εικόνα. Είναι αυτό που σου εξασφαλίζει ο δορυφόρος.

Επίσης για τις δασικές πυρκαγιές που ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα και στην Ευρώπη και στην Αμερική, το να έχεις μια δορυφορική εικόνα της γης με διαρκή λήψη δεδομένων, διευκολύνει σημαντικά τα πράγματα.» σημείωσε ο Stanley G. Love

«Δεν στέλνουμε πυραύλους με λεφτά στο διάστημα»

Ερωτηθείς για τα κονδύλια που επενδύονται στην διαστημική έρευνα, τόνισε: «όλα τα χρήματα που στέλνουμε στο διάστημα, ξοδεύονται στη γη. Δεν στέλνουμε πυραύλους γεμάτους χρήματα στο διάστημα. Ξοδεύονται σε αεροναυπηγικές και διαστημικές εταιρείες, σε μισθούς εργαζομένων, σε ερευνητές, σε επιστήμονες.

Ό,τι γνωρίζουμε για την γη ως πλανήτη, όλα όσα γνωρίζουμε για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, όλα όσα γνωρίζουμε για το σύμπαν, όλη αυτή η γνώση προέρχεται από την χρηματοδότηση των διαστημικών προγραμμάτων. Χωρίς αυτήν την χρηματοδότηση δεν θα είχαμε όλη αυτή τη γνώση, όλη αυτή την κατανόηση, ίσως να μην είχαμε ανακαλύψει καν ότι υπάρχει μια τρύπα στο στρώμα του όζοντος, η οποία ανακαλύφθηκε τυχαία από μια μικρή ομάδα επιστημόνων που μελετούσε την Αφροδίτη. Κι αυτό δεν ήταν παρά ένα γραμμάριο κονδυλίων…

Άρα η ερώτηση είναι εάν ξοδεύαμε στη γη όλα αυτά τα χρήματα που επενδύονται στο διάστημα θα βλέπαμε κάποια διαφορά; Η απάντηση είναι όχι και τόσο. Η NASA παίρνει μόλις 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Ο κόσμος δεν έχει ιδέα γι’ αυτό. Αν ρωτήσεις κάποιον τι ποσοστό του προϋπολογισμού παίρνει η NASA θα σου πει «ίσως το ένα τρίτο»… Όχι. Παίρνει το 0,5%. Και αν πάρεις αυτό το 0,5% και το μοιράσεις σε άλλα προγράμματα, θα χαθεί, κανείς δεν θα καταλάβει διαφορά» σημείωσε εξηγώντας πως το σημαντικό είναι η αξία της γνώσης, η αξία της έμπνευσης.

Λέμε ότι «kids in school think space is cool» δηλαδή, το «διάστημα είναι στη μόδα», οι μαθητές το βρίσκουν κουλ και μετά σπουδάζουν φυσική, μηχανική και ίσως μια μέρα θα βρουν πώς να εξερευνήσουμε το διάστημα μαζί ρομπότ και άνθρωποι και όλη αυτή φοβερή γνώση που έχουμε για τον κόσμο, για τους πλανήτες, για το σύμπαν

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα «εξερευνώντας το διάστημα μέσω της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνών» μίλησε η Dr. Jancy McPhee «Η ομιλία της Dr. Jancy McPhee τροφοδοτείται από την εξειδίκευσή της στη νευροεπιστήμη, στις επιστήμες για τη ζωή στο διάστημα καθώς και στην επικοινωνία της επιστήμης. Συζήτησε εν συντομία τις συναρπαστικές τρέχουσες εξελίξεις στην εξερεύνηση του διαστήματος, αναδεικνύοντας την αξία που είχαν και θα έχουν μελλοντικά για την ανθρωπότητα.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επανδρωµένες διαστηµικές πτήσεις στις οραματικές αποστολές που προγραμματίζονται για το μέλλον, τονίζοντας τη δύναμη που έχει η συνέργεια επιστήμης, τεχνολογίας και τέχνης για τη δημιουργική επίλυση αυτών των προκλήσεων, καθώς και το δυνητικό ρόλο που μπορεί να έχει ο καθένας μας στο μέλλον του διαστήματος. Μέσα από την ιδιότητά της ως Executive Director του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού SciArt Exchange, μίλησε  επίσης για το ρόλο της κατεύθυνσης STEAM στην εκπαίδευση καθώς και για την προετοιμασία που απαιτείται για μια σταδιοδρομία στο διάστημα.

– Πώς συνδέετε την επιστήμη, την τεχνολογία και τις τέχνες;

Ο σημαντικός τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να δημιουργήσουμε δραστηριότητες που βοηθούν να τα φέρουμε κοντά, να στείλουμε μηνύματα για ανθρώπους που ήδη βαδίζουν σε αυτή τη λεπτή γραμμή της άντλησης από τις τέχνες και την επιστήμη και την τεχνολογία. Και θα ακούσετε από την ομιλία μου αργότερα ότι υπήρξαν πολλές ομάδες ανθρώπων που συνδυάζουν δεξιότητες στις τέχνες με δεξιότητες στην τεχνολογία για να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν. Και το να μιλάμε γι’ αυτό βοηθάει τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που κρύβει ο συνδυασμός τους.

Πρέπει να έχουμε εκπαιδευτικά προγράμματα που να επιτρέπουν επίσης στους μαθητές να σπουδάζουν όχι μόνο μηχανική και επιστήμη αλλά και τέχνες και να ενθαρρύνουμε στα καλλιτεχνικά προγράμματα να διερευνούν μέσω των τεχνών ερωτήματα που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία. Ομοίως, στα μαθήματα επιστήμης και μηχανικής να τονίσουμε ότι δεν αρκεί μόνο να έχεις αναλυτικές δεξιότητες, αλλά πρέπει να ξέρεις πώς να μιλάς γι' αυτές, πώς να λες στο ακροατήριό σου γιατί αυτό που κάνεις είναι σημαντικό, να αξιοποιείς τις γραφικές τέχνες, τη μουσική, τον κινηματογράφο και το βίντεο. Ακόμα και ο τρόπος που γράφεις είναι πολύ σημαντικός.

Για πολλές δεκαετίες, συνηθίζαμε να γελάμε με το πώς εκπαιδεύαμε μηχανικούς και χαμογελούσαμε με το πόσο κακοί ήταν μπροστά στην κάμερα και πώς δεν μπορούσαν να μιλήσουν για τη δουλειά που έκαναν. Τέρμα πια αυτά. Είναι ευθύνη των επιστημόνων και των μηχανικών να γνωρίζουν γιατί αυτό που κάνουν είναι σημαντικό. Σε αυτόν τον κόσμο φέρνουμε σε επαφή ομάδες από πολλές διαφορετικές χώρες και υπόβαθρα για να λύσουμε τα πιο δύσκολα προβλήματα στο διάστημα αλλά και στη Γη, όπως συζητάμε για πολύ κρίσιμα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή. Και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλάμε μεταξύ μας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλάμε ο ένας στη γλώσσα του άλλου και πρέπει να μιλάμε στο κοινό, διότι επίσης, όπως όλοι γνωρίζουμε, πρέπει να πείσουμε το ευρύ κοινό ότι η δουλειά που κάνουμε είναι σημαντική και ότι είναι σημαντική γι' αυτούς, όχι μόνο για εμάς.

Αυτό είναι ένα πράγμα. Και μέσω της μη κερδοσκοπικής εργασίας, της SciArt Exchange, προσφέρουμε δραστηριότητες, στέλνουμε μηνύματα για ανθρώπους που εργάζονται στους τομείς που γεφυρώνουν τόσο τις τέχνες όσο και τη μηχανική και την επιστήμη. Eργαζόμαστε επίσης πολύ σκληρά για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για να γίνουν καλύτεροι λύτες προβλημάτων. Ως νευροεπιστήμονας, γνωρίζω ότι οι άνθρωποι συχνά μιλούν για το πώς το ένα μισό του εγκεφάλου σας είναι για την επιστήμη και την τεχνολογία και τις αναλυτικές διαδικασίες και το άλλο μισό είναι για εκείνους που είναι καλλιτεχνικοί και μουσικοί και ότι υπάρχουν σαφώς ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που εστιάζουν σε ορισμένες δεξιότητες και όχι σε άλλες, αλλά αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι το πώς συνδέετε όλο τον εγκέφαλό σας. Και γιατί να θέλει κάποιος να χρησιμοποιεί μόνο το μισό του εγκέφαλό του; Αυτό δεν μου φαίνεται καθόλου λογικό.

Πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνουμε όλους να χρησιμοποιούν ολόκληρο τον εγκέφαλό τους ως άτομα και στη συνέχεια να έχουν τις δεξιότητες να συνεργάζονται, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να σέβονται τις διαφορετικές μεθόδους, να προσεγγίζουν την επίλυση προβλημάτων και να φέρνουν σε επαφή την επιστήμη, την τεχνολογία και τις τέχνες. Και όταν λέω τέχνες, εννοώ όλες τις τέχνες. Είναι οι παραστατικές τέχνες, είναι η μουσική, είναι το θέατρο. Μέσα από τη δουλειά με τους συναδέλφους μου, ενθαρρύναμε τους επιστήμονες να δημιουργούν ταινίες και να γράφουν ποιήματα για τη σημαντική δουλειά που κάνουν, ώστε να τους κάνουμε να επικοινωνήσουν και να στείλουν μηνύματα για αυτό που κάνουν. Έτσι, δεν συνεργαζόμαστε μόνο με τους καλλιτέχνες, αλλά και με τους επιστήμονες και τους μηχανικούς.

Πριν τις παρουσιάσεις, ο Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης Ζερβάκης, αναφέρθηκε ειδικά στη συμβολή του διαστήματος στην διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, στις δυνατότητες συνεργασίας του Πολυτεχνείου με τη NASA και στον στόχο που έχει τεθεί να πάρουν έμπνευση οι φοιτητές ώστε να ασχοληθούν με αυτό το πεδίο.

Από τη μεριά του ο αντιπρύτανης Κωνσταντίνος Ουγγρίνης, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική επίσκεψη, ενώ αναφέρθηκε στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τα πολλά επίπεδα συνεργασίας που μπορούν να προκύψουν για την τοπική κοινωνία.

zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook