Το χθες, το σήμερα και το αύριο στο κολυμβητήριο Χανίων…

το-χθες-το-σήμερα-και-το-αύριο-στο-κολυ-1079233

Μεγάλη συγκίνηση επικράτησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων, τιμώντας τις διοικήσεις και τα άτομα, που κοιτάζοντας «μπροστά» πριν από πάρα πολλά χρόνια ονειρεύτηκαν και πραγματοποίησαν αυτό που είναι σήμερα το κολυμβητήριο Χανίων.

Η πλάκα η οποία δεσπόζει στην είσοδο του κολυμβητηρίου και αναφέρεται στις διοικήσεις που ξεκίνησαν τη δημιουργία των εγκαταστάσεων αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης η οποία διεξήχθη την Τετάρτη (22/7) το απόγευμα και δημιουργήθηκε σε αυτό ακριβώς το σημείο προκειμένου να θυμίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους δε βρίσκονται στη ζωή, γι’ αυτό που κατάφεραν.

Αρκετά από τα μέλη εκείνα των διοικήσεων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ναυτικού Ομίλου, δίνοντας το παρών στο κολυμβητήριο. Φανερά επηρεασμένοι και συγκινημένοι, καθώς είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν και να μιλήσουν για το πώς ξεκίνησε βήμα-βήμα να δημιουργείται το κολυμβητήριο.

Το ίδιο συγκινησιακή και φορτισμένη ήταν η ομιλία της προέδρου του Ναυτικού Ομίλου, Χαρούλας Πράπα-Μυλωνάκη, η οποία ουσιαστικά με όσα είπε περιέγραψε ακριβώς το κλίμα.

«Το χθες και το σήμερα. Χθες… Εποχές που υποδομές στην χώρα μας και στην πόλη μας ήταν ελάχιστες. Εποχές του χθες, που συμπολίτες μας έβλεπαν το σήμερα», ξεκίνησε την ομιλία της η κυρία Μυλωνάκη, λέγοντας στη συνέχεια τα εξής: «Χθες, που στην Ελλάδα οι βάσεις του ναυταθλητισμού ίσα που άρχισαν να διαμορφώνονται, συμπολίτες μας και συνάδελφοι, μέλη διοικητικών συμβουλίων, το 1963 με πρόεδρο τον Παρασκευά Τσογκίδη, αντιπρόεδρο τον Αναστάσιο Τσόντο, γενικό γραμματέα τον Χρήστο Χουλιόπουλο, ταμία τον Κυριάκο Πετρόχειλο και μέλη τους Γαμπά Αν., Κατσιβελάκη Στ., Κατσιφαράκη Μαρία, Κυριακάκη Ιακ., Ναναδάκη Γεωρ., Οικονόμου Μιχ., Παπαγιάννη Κων., Πολίνη Νοέλ και Σταθάκη Μηνά θεμελίωναν το κολυμβητήριο Χανίων, το δεύτερο στη χώρα μας.

Το 1972 αποπερατώθηκαν οι εγκαταστάσεις με διοικητικό συμβούλιο, πρόεδρο τον Αναστάσιο Ντόντο, αντιπρόεδρο τον Νίκο Αναστασάκη, γενικό γραμματέα τον Χρήστο Χουλιόπουλο, ταμία τον Δασκαλογιάννη και μέλη τους Γαμπά Αντ., Μιστίλογλου Αριστομ., Ναναδάκη Γεωρ., Ξενάκη Γεωρ. και Πετρόχειλο Κυρ.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1979, με μελέτες που «έτρεξε» ο κ. Τάκης Χουλιόπουλος και ολοκλήρωσε ο κ. Ξενάκης (μηχανικός) και διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Τσόντο Αναστ. και αντιπρόεδρο τον Ναναδάκη Γεωρ., γραμματέα τον Χουλιόπουλο Χρ., ταμία Αναστασάκη Μιχ. και μέλη τους Γαμπά Αντ., Μαρκαντωνάκη Αλεξ., Μαυρουδή Δημ., Μπούλακα Νικ., Ξενάκη Γεωρ. και Σπυριδάκη Στυλ. σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που ανέλαβε όλο το έργο, γνωρίζοντας τις ανάγκες και αναγνωρίζοντας τη δουλειά που ήδη γινόταν στον Ομιλο, θεμελιώνουν και ολοκληρώνουν τις πισίνες 25 και 12,5 μέτρων.

Μια ολοκληρωμένη υποδομή δόθηκε για χρήση στη χανιώτικη νεολαία…Οι ανάγκες όμως της υποδομής για λειτουργία ήταν μεγάλες και η παρουσία της ΓΓΑ επιβεβλημένη.

Με το βλέμμα στο μέλλον, με πρόεδρο τον κ. Μανιουδάκη, η σύμβαση του ΝΟΧ με την ΓΓΑ πραγματοποιείται και δίνεται η δυνατότητα στο σωματείο να δουλέψει απρόσκοπτα και να τηρήσει το βασικό όρο της σύμβασης, την παραγωγή αθλητικού έργου.

Το 1992 με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μανιουδάκη, αντιπρόεδρο τον Γεώργιο Αποστολάκη, γενικό γραμματέα τον Χρήστο Χουλιόπουλο, ταμία τον Γρηγόρη Αναστασάκη και μέλη τους Βασιλάκη Εμμ., Ζαγουράκη Νικ., Καραβάνο Αντ., Κωνσταντινίδη Στυλ., Λεπτίδη Εμμ., Πετρόχειλο Δημ., Πλευράκη Βασ. και Σπανουδάκη Ιωαν. και ΓΓ Αθλητισμού τον κ. Βιρβιδάκη Κυριάκο, οι εγκαταστάσεις ανανεώνονται, εκσυγχρονίζονται, παίρνουν τη μορφή ενός κολυμβητηρίου επάξιου των αθλητών και των επιτυχιών τους.

Από τότε, δυστυχώς, ελάχιστα έργα, ελάχιστες συντηρήσεις έχουν γίνει… Και είναι σήμερα η πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια όπου η οικογένεια του Ναυτικού Ομίλου ελπίζει βάσιμα πως το κολυμβητήριο θα δει καλύτερες ημέρες. Συγκυριακά βρίσκεται αυτές τις ημέρες εδώ μετά και την επίσκεψη του υφυπουργού, κ. Αυγενάκη και της σύσσωμης παρέμβασης όλου του πολιτικού προσωπικού και των φορέων της πόλης μας, κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με μηχανικούς έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα και μελέτες που θα χρειαστούν για τη συνολική ανανέωση του χώρου. Αμεσα θα τοποθετηθούν οι πυλώνες φωτισμού και θ’ αποκατασταθούν τα σκέπαστρα στις μικρές πισίνες.

Είναι λοιπόν το χθες και το σήμερα τόσο κοντά; Δεν είναι…

Πέρασαν χρόνια με δυσκολίες και ταλαιπωρία. Οχι για μας… Για τους αθλητές μας, μικρούς και μεγάλους. Γι’ αυτούς που κάνουν την πρώτη τους βουτιά και γι’ αυτούς που αύριο θα βρεθούν δίπλα στους κορυφαίους των Ολυμπιακών Αγώνων. Γι’ αυτούς και τους γονείς τους, που αγωνίζονται για μια θέση στα τοπικά και πανελλήνια πρωταθλήματα, γι’ αυτούς που κοσμούν τα πρωτοσέλιδα με τις επιτυχίες τους σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Είμαστε σίγουροι πως τόσο η διοίκηση του ΕΑΚ, όσο και ο υφυπουργός θα υλοποιήσουν άμεσα και θα συνεχίσουν με το βλέμμα στο μέλλον του ναυταθλητισμού της πόλης μας, αυτά που άνθρωποι φωτισμένοι και ανιδιοτελείς ονειρεύτηκαν και πραγματοποίησαν για όλους εμάς.

Μνήμη – σεβασμός – τιμή σ’ αυτούς που έχουν «φύγει». Σεβασμός και τιμή σ’ αυτούς που είναι δίπλα μας και μοιράζονται ακόμη τις αγωνίες μας.

Αυτή η πλάκα ας μας θυμίζει ότι όταν το «εμείς» βρίσκεται πάνω από το «εγώ» και ο πιο δύσκολος στόχος επιτυγχάνεται.

Τους ευχαριστούμε θερμά».

Την αποκάλυψη της πλάκας έκαναν οι εθελοντές της Εθελοντικής Ναυαγοσωστικής Μονάδας του ΝΟΧ, για ν’ ακολουθήσει στη συνέχεια παρατεταμένο χειροκρότημα.

Επίσης, παραδόθηκε σε όλους μια εντυπωσιακή φωτογραφία με την εικόνα του κολυμβητηρίου το 1972. Είναι τραβηγμένη μετά το πέρας των εγκαινίων για τη λειτουργία της πισίνας, ακολουθώντας αμέσως μετά αγώνας υδατοσφαίρισης.

Η εκδήλωση για λογαριασμό του Ναυτικού Ομίλου έγινε σε μια περίοδο που προέκυψε να βρίσκεται στα Χανιά κλιμάκιο μηχανικών της ΓΓΑ οι οποίοι στο πλαίσιο της επίσκεψής τους επιβεβαίωσαν τις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζει το κολυμβητήριο. Ευχή και ελπίδα είναι να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα και η αθλητική εγκατάσταση να συνεχίσει να είναι αντάξια των πρωταθλητών και γενικότερα των αθλητών που επί δεκαετίες βρίσκονται σε αυτό το χώρο. Σχετική αναφορά μάλιστα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, έκανε στον χαιρετισμό του και ο πρόεδρος της διοίκησης του ΕΑΚ Χανίων, Μανώλης Κουριδάκης.

Επίσης όμορφα μηνύματα διαβάστηκαν από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον Χανιώτη Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλη Διγαλάκη και τον βουλευτή, Μανούσο Βολουδάκη.

Ο Ναυτικός Ομιλος Χανίων ευχαριστεί για μια ακόμα θερμά όλους αυτούς τους ανθρώπους για τη βοήθεια τους προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το κολυμβητήριο, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα μετά το Ζάππειο, καθώς και για την παρουσία τους στην εκδήλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook