Το χωριό στο Ρέθυμνο που πρέπει να γνωρίσετε – Ένα από τα πιο ιστορικά της Κρήτης

το-χωριό-στο-ρέθυμνο-που-πρέπει-να-γνωρ-1274837

Ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του Ρεθύμνου, αλλά και της Κρήτης γενικότερα, συναντάται στην ενδοχώρα του νομού σε απόσταση μόλις 25 χλμ. από την όμορφη πόλη του Ρεθύμνου, το οποίο αξίζει κανείς να συμπεριλάβει στη λίστα με τις στάσεις του όταν επισκεφτεί το νομό. Ο λόγος για την Αργυρούπολη, ένα από τα χωριά στην ενδοχώρα του νομού που σίγουρα αξίζει να γνωρίσετε.

Χτισμένο σε υψόμετρο 260 μέτρων εκεί που βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πόλη Λάππα, το χωριό Αργυρούπολη αποτελεί στην κυριολεξία την έκπληξη του νομού, για όσους δεν το έχουν επισκεφτεί ήδη. Πρόκειται για ένα ιστορικό μέρος γεμάτο με ίχνη τόσο αρχαίου, όσο και νεότερου πολιτισμού, τα οποία είναι ορατά τόσο μέσα στο χωριό, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Τμήματα της αρχαίας πόλης, ρωμαϊκά κατάλοιπα, ενετικά κτίσματα και βυζαντινές εκκλησίες συνθέτουν το ενδιαφέρον ιστορικό παζλ του χωριού.

Στα όσα σίγουρα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη η παλιά συνοικία, γνωστή και ως Άνω Πόλη -το χωριό διακρίνεται σε δύο οικισμούς, το Άνω και κάτω χωρί- με τα χαρακτηριστικά σπίτια σε κρητικό στυλ να συμπορεύονται αρμονικά στο χρόνο με βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής αρχοντικά και ερειπωμένα κτίρια με ρωμαϊκά ψηφιδωτά.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού τα βλέμματα μαγνητίζουν ο ναός τους Αγίου Ιωάννη του 18ου αιώνα, καθώς και το λαογραφικό μουσείο και φυσικά οι παραδοσιακές, οικογενειακές ταβέρνες που σερβίρουν νόστιμα και τοπικά, παραδοσιακά πιάτα.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού και ο φυσικός του πλούτος με φυσικές πηγές και έναν καταρράκτη να αποτελούν και τη δημοφιλέστερη ατραξιόν. Γνωστές και ως πηγές Αγίας Δύναμης -το νερό προέρχεται από μια κοντινή σπηλιά, μέσα στην οποία υπάρχει το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Δύναμης- ξεχωρίζουν για το κατάφυτο τοπίο τους, με τα νερά του ποταμού Μουσέλα να πρωταγωνιστούν στο όλο σκηνικό.

Λίγο έξω από ο χωριό δεσπόζει ο ναός των Πέντε Παρθένων λαξευμένος σε φυσικό βράχο, από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Δυτικής Κρήτης, ενώ από εδώ ξεκινούν και πεζοπορικά μονοπάτια, μέσα στον υπέροχο φυσικό πλούτο της κρητικής γης, που οδηγούν προς τη Λίμνη Κουρνά, το παραθαλάσσιο χωριό της Γεωργιούπολης και τις εκβολές του Αλμυρού ποταμού με φυσικό σκηνικό τα επιβλητικά Λευκά Όρη

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook