Το απίστευτο σημείο όπου οι φαλαινοκαρχαρίες έχουν δόντια και σίγουρα δεν περιμένατε

το-απίστευτο-σημείο-όπου-οι-φαλαινοκα-1426053

Οι φαλαινοκαρχαρίες είναι μερικοί από τους πιο πονηρούς «κολυμβητές» στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Μεγαλώνοντας σε μήκος περίπου 15 μέτρα, κατέχουν αυτήν τη στιγμή τον τίτλο του μεγαλύτερου ψαριού στον κόσμο, όπως γράφει το Smithsonian Magazine. Από την ουρά μέχρι τα βράγχια, ο φαλαινοκαρχαρίας είναι ξεχωριστός τόσο στη δομή του σώματος όσο και στη συμπεριφορά του.

Είναι ένας από τους τρεις μόνο τύπους καρχαριών που κοσκινίζουν μικρές μπουκιές, που σημαίνει ότι ενώ φαίνεται απειλητικός είναι κυρίως αβλαβής, προτιμώντας τα μικροσκοπικά ψάρια και το πλαγκτόν από την ανθρώπινη σάρκα, εξηγεί η Britannica.

Η μη απειλητική παρουσία του φαλαινοκαρχαρία στους τροπικούς ωκεανούς, όπου κατοικεί, κρύβεται από το ανοιχτό στόμα του που ανοίγει σε πλάτος 1,5 μέτρου για να αποκαλύψει 300 σειρές δοντιών, σύμφωνα με το Live Science. Η περίεργη σωματική του διάπλαση ενισχύεται περαιτέρω από το επίπεδο φαρδύ κεφάλι του, τις ρίγες σκακιέρας και τα αισθητήρια όργανα που κρέμονται από κάθε ρουθούνι του προεξέχοντος ρύγχους του.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτός ο «ευγενικός γίγαντας» είναι ένα τρομακτικό θέαμα, αλλά σε μια πιο αναπάντεχη αποκάλυψη, τα περισσότερα από τα δόντια του δεν βρίσκονται καν στο στόμα του. Είναι κάπου πολύ πιο απροσδόκητα.

Ο φαλαινοκαρχαρίας διαθέτει περίπου 3.000 δόντια σε κάθε μάτι

Μια εκτενής μελέτη του 2020 με επικεφαλής τον διάσημο ερευνητή Taketeru Tomita και αρκετούς συναδέλφους του, σύμφωνα με το grunge.com, έδωσε συγκλονιστικά αποτελέσματα όταν εξετάστηκαν διεξοδικά τα σώματα ζωντανών και νεκρών φαλαινοκαρχαριών. Όπως αποδεικνύεται, οι φαλαινοκαρχαρίες διαθέτουν τη μοναδική ιδιότητα της θωράκισης των ματιών που έχει τη μορφή χιλιάδων μικροσκοπικών δοντιών.

Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, αυτά τα μικρά δόντια, τα οποία επιστημονικά αναφέρονται ως «οδοντίδες των ματιών» προστατεύουν την όραση των καρχαριών αντί για τα βλέφαρα, τα οποία λείπουν μυστηριωδώς στον φαλαινοκαρχαρία.

Το Newsweek αναφέρει, επίσης, ότι, εκτός από το περίεργο σημείο όπου συναντιώνται τα δόντια του, ο φαλαινοκαρχαρίας έχει, επίσης, ένα σύνολο περιστρεφόμενων, αναδιπλούμενων ματιών που μπορούν να σπρωχθούν ακριβώς στο πίσω μέρος του κρανίου τους.

Σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, οι επιστήμονες πίστευαν προηγουμένως ότι ο φαλαινοκαρχαρίας βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην όσφρησή του κατά την πλοήγηση στα κύματα των τροπικών ωκεανών.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook