Το αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που ανακουφίζει τον πόνο στα γόνατα

το-αντιφλεγμονώδες-μπαχαρικό-που-ανα-1192016

Μια νέα κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine βρήκε ότι κουρκουμάς μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου που προκαλεί στα γόνατα η οστεοαρθρίτιδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κουρκουμάς λειτουργεί καλύτερα από placebo (εικονικό φάρμακο) για την ανακούφιση του πόνου στο γόνατο που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα σε μια περίοδο τριών μηνών, με τη θεραπεία να αποδεικνύεται, μάλιστα, και λίγο καλύτερη από αυτή που έχουν αναδείξει προηγούμενες μελέτες με τυπική φαρμακευτική αγωγή.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να θεωρηθεί θεραπευτική επιλογή για την οστεοαρθρίτδα του γόνατος», αναφέρει ο πρώτος ερευνητής, Δρ. Benny Antony, από Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Menzies του Πανεπιστημίου της Ταζμανίας.

Οι πάσχοντες από αρθρίτιδα στο γόνατα συχνά παίρνουν παυσίπονα όπως παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη και ναπροξένη. Αλλά εκτός από ότι είναι μετρίως αποτελεσματικά, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως οι στομαχικές διαταραχές, ενώ η παρατεταμένη χρήση τους συνδέεται με αυξημένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και νεφρικής βλάβης. Επομένως, η ύπαρξη και άλλων επιλογών είναι σημαντική.

Για την παρούσα μελέτη, λοιπόν, ο Δρ. Antony και οι συνεργάτες του χώρισαν 70 ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε δύο τυχαίες ομάδες. Η μία λάμβανε εκχύλισμα κουρκουμά κάθε μέρα για 12 εβδομάδες και η άλλη λάμβανε εικονικά φάρμακα. Η κουρκουμίνη είναι η δραστική ουσία του κουρκουμά στην οποία αποδίδονται κατά κύριο λόγοι οι επωφελείς του ιδιότητες του.

Μετά από 12 εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν το εκχύλισμα ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση του πόνου τους συγκριτικά με την ομάδα του placebo. Το μέσο όφελος ήταν «μέτριο», σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά ακόμα κι έτσι παρέμενε καλύτερο από αυτό που είχαν βρει προηγούμενες μελέτες με φαρμακευτικές αγωγές κατά του πόνου.

Εξετάζοντας τα ευρήματα από μια ευρύτερη σκοπιά, υποστηρίζεται πως έχει σημασία τι καταναλώνουν οι άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα. Ο κουρκουμάς, για παράδειγμα, θεωρείται πως έχει αντιφλεγμονώδη δράση, επομένως αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καταναλώνουν μια διατροφή που ενισχύει τη φλεγμονή γεμάτη με τηγανιτά τρόφιμα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, θα αναιρέσουν τα οφέλη της προσθήκη του κουρκουμά.

Όπως αναφέρουν καταληκτικά οι ερευνητές, τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένα πρώτο βήμα και χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί εάν η ανακούφιση του πόνου διατηρείται με την πάροδο του χρόνου.

yegiamou.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook