Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος πλάθει φαντάσματα…

το-αντι-συριζα-μένος-πλάθει-φαντάσματ-824735

Στην εποχή μας, αν πεις δημόσια δυο-τρεις αλήθειες, μπορείς να βρεθείς στο στόχαστρο, ακόμα και ανθρώπων του δικού σου χώρου. Το παράδειγμα του Νίκου Αλιβιζάτου, είναι χαρακτηριστικό

Ο Νίκος Αλιβιζάτος είναι, ομότιμος πλέον, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο πιο γνωστός Ελληνας συνταγματολόγος. Αν και στα νιάτα του ήταν στην αριστερή οργάνωση Ρήγας Φεραίος, θεωρείται κεντρώων αντιλήψεων. Αλλωστε, το 2015 ήταν υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας απέναντι στον Προκόπη Παυλόπουλο, με πρόταση του Ποταμιού και υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ήταν ο άνθρωπος στον οποίο τα δύο αυτά κόμματα ανέθεσαν το δύσκολο εγχείρημα για τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής(ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού). Εκείνος μεν τα κατάφερε, αλλά στη συνέχεια διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη(αποχώρηση Ποταμιού και ΔΗΜΑΡ, ουσιαστικά έχει μείνει το ΠΑΣΟΚ).

Γιατί έχουν σημασία όλα αυτά; Διότι τις μέρες αυτές ο Αλιβιζάτος βρέθηκε στο κέντρο όχι απλώς επικριτικών σχολίων, αλλά του μένους(όχι πολιτικών του αντιπάλων, αλλά) ανθρώπων του δικού του χώρου και μέσων ενημέρωσης που τον εκφράζουν. Γιατί; Επειδή τόλμησε να πει δημόσια δυο-τρεις αλήθειες που καταλαβαίνουν αμέσως οι διαθέτοντες δυο δράμια μυαλό και, κυρίως, όσοι δεν έχουν καταληφθεί από το τυφλό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος. Σε μια συνέντευξή του, λοιπόν( στην Κατερίνα Ανέστη της LIFO), o καθηγητής Αλιβιζάτος:

.Χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «πολύ γοητευτικό στη συνομιλία και πολύ συμπαθή», εκθειάζοντας την υψηλή αντιληπτική του ικανότητα με τη φράση «πιάνει πουλιά στοναέρα». Δεν τα έβγαλε από το μυαλό του, αυτό αποκόμισε από μια παλιότερη συνάντηση που είχε μαζί του για συνταγματικά θέματα.

Διαχώρισε τον Τσίπρα από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και διατύπωσε την άποψη ότι προσπαθεί να τον κάνει φιλοευρωπαϊκό κεντροαριστερό κόμμα.

Εκτίμησε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού είναι μικρές, αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει να καταλάβει τον χώρο και οι προοπτικές δεν είναι ευχάριστες».

Είπε κάτι που δεν αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης οιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης; Υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι ένας πολιτικός που πήρε ένα κόμμα του 3% και το οδήγησε στην κυβέρνηση είναι…βλάκας; Αν ο Αλιβιζάτος έλεγε αυτό για τον Τσίπρα προφανώς θα τον αποθέωναν οι ανόητοι, αλλά ο ίδιος θα είχε μετακομίσει από το χώρο της λογικής και του αυτονοήτου στο χώρο των μαινόμενων ανοήτων.

Είναι κανείς που δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Τσίπρας, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015, επιχειρεί να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ φιλοευρωπαϊκό κόμμα στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς; Αλλιώς τι τα θέλει τα διαρκή σούρτα φέρτα με τους Σοσιαλδημοκράτες;

Είναι κανείς που δεν αντιλαμβάνεται ότι στο εσωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έχει καταλάβει( ο Αλιβιζάτος το είπε κομψά «τείνει να καταλάβει…») τον χώρο της Κεντροαριστεράς, του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ; Και είναι πολλοί εκείνοι που δεν βλέπουν ότι τα ενδιάμεσα(στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ) κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, δεν πάνε καλά;

Ποιοι δεν τα βλέπουν αυτά; Μόνο οι τυφλωμένοι από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος. Αυτοί θέλουν να ακούν ότι ο Τσίπρας είναι…βλάκας, ότι είναι κάτι σαν ένας …Μαδούρο στην Ευρώπη, ότι όπου να’ ναι θα εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό και άλλα τέτοια φαιδρά. Είναι όσοι δεν αντέχουν να παραδεχτούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του «λαϊκιστή» Τσίπρα έλυσε το Μακεδονικό, ενώ η ΝΔ του «αντιλαϊκιστή» Μητσοτάκη συντάχθηκε με τους απανταχού «μακεδονομάχους». Και, δυστυχώς, συμπορεύθηκε μαζί του το, κατά τα άλλα, κεντροαριστερό και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ. Πώς να αντέξουν αυτοί ότι και ο Αλιβιζάτος, ως νουνεχής επιστήμονας, τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών; Αποπειράθηκαν να τον κατατάξουν στους «γεφυροποιούς» ΣΥΡΙΖΑίους, που επιδιώκει, δήθεν, κάποιο αξίωμα στο μέλλον, για να εισπράξουν την ηχηρή διάψευσή του.

Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας, με το τυφλό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος να τους έχει κυριεύσει, αδυνατούν να πουν(όχι να δουν, το βλέπουν) ότι η παρούσα κυβέρνηση, μαζί με όλα τα στραβά και ανάποδα που έχει, δίνει λύσεις σε προβλήματα που άλλες δεν τόλμησαν. Ορισμένοι δε-ένα είδος γενίτσαρων, που λέει κι ο Αλιβιζάτος-κάνουν το άσπρο μαύρο, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να δώσουν διαπιστευτήρια στην άλλη πλευρά, στην οποία έχουν περάσει. Βλέπουν φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Είναι γνωστό, όμως, ότι το μένος θολώνει τη σκέψη, εξοβελίζει την κοινή λογική, οδηγεί σε ακρισία και εντέλει μακριά από την αλήθεια και την πραγματικότητα. Σε κάνει να μη μπορείς να παραδεχτείς τα αυτονόητα. Είναι αυτό που έχει πει Βολταίρος: «Η κοινή λογική δεν είναι τόσο κοινή».

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook