«Το άνοιγμα της αγοράς θα καθορίσει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία»

το-άνοιγμα-της-αγοράς-θα-καθορίσει-πό-1143007

«Εάν το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα, δεν δείξει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία είναι πιθανό να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες», ανέφερε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Εννοώντας τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που αυτή τη στιγμή λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, μετά τις τελευταίες αποφάσεις.

«Είχαμε στην αρχική συζήτηση το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου , απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι δύσκολο», είπε ο καθηγητής, σχετικά και με τις τελευταίες εισηγήσεις των ειδικών, αναφέροντας πως το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν καλύτερα, πιο πλήρως και με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Αν αυτό πάει καλά, θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα, αν δεν πάει καλά πάμε πίσω σε όλα», είπε. Ερωτώμενος για το άνοιγμα της εστίασης ο καθηγητής είπε πως υπάρχει μια ασφάλεια γύρω από αυτό αλλά καλύτερα να περιμένουμε λίγο ακόμη.

«Εάν τα πράγματα πηγαίνουμε όπως πηγαίνουν και κρατηθούν τα δεδομένα αυτά, θα το δούμε κι αυτό», είπε και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα αποκλιμάκωσης, και υπήρξε άρση περιοριστικών μέτρων σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που σχεδιάζαμε και υπολογίζαμε, δήλωσε εξηγώντας πως η απόφαση για οριζόντιο άνοιγμα σχετίζεται κυρίως με την σταθερά βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα που έχουμε τον τελευταίο καιρό».

«Δεκαπέντε μέρες μετά την πρωτοχρονιά μάλιστα», τόνισε εξηγώντας πως έχουμε επιδημιολογική αποτύπωση για τις γιορτές που πέρασαν ενώ μένει να δούμε τα δεδομένα από τα Θεοφάνεια.

«Πιστεύω κι ελπίζω να είναι τα ίδια δεδομένα», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως η εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα είναι καλή παρά τους φόβους που υπήρχαν λόγω της κινητικότητας και του ικού φορτίου των λυμάτων.

Αναφορικά με το πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο το οποίο παίρνει η χώρα με το άνοιγμα της αγοράς σε αυτή τη φάση, ο καθηγητής δήλωσε πως αυτό είναι όντως μεγάλο λέγοντας συγκεκριμένα πως «πάντα στις περιπτώσεις που ανοίγουμε κάτι υπάρχει ρίσκο».

Σε κάθε περίπτωση ο κος Γώγος επισήμανε πως αυτό το ρίσκο γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί για αυτό και η επανέναρξη αφορά κάθε φορά μεμονωμένα μια δραστηριότητα ούτως ώστε να εκτιμηθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτή πριν αποφασιστεί η επανέναρξη μιας άλλης.

Όλα αυτά τα μέτρα χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, είπε επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων πως η κατάσταση ελέγχεται μέσα από πακέτο μέτρων κατά του κορονοιού που έχει αποφασιστεί κι είναι πολύ συγκεκριμένο. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, είπε και επεσήμανε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία, κάθε φορά που παρατηρείται επιβάρυνση και περιοχές «μπαίνουν στο κόκκινο» να εφαρμόζονται άμεσα μέτρα περιορισμού σε αυτές.

«Δεν υπάρχει εισήγηση για Γυμνάσια, Λύκεια»

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έκανε και αυτή γνωστό το Σάββατο (16/01) στο «Mega» πως οι ειδικοί δεν έχουν κάνει καμία εισήγηση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. «Δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων», εξήγησε η υπουργός Παιδείας.

Αναφορικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο για άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σχετική πρόταση στο τραπέζι και εξήγησε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για να γίνει αυτό, όπως η παρουσία των καθηγητών στις τάξεις. Παρόλο που η μέριμνα του υπουργείου είναι να ανοίξει το συντομότερο αφού οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις, οι ειδικοί θα αποφασίσουν πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες.

Σχετικά με το voucher των 200 ευρώ που θα δοθεί στους μαθητές για να προμηθευτούν τάμπλετ και λάπτοπ, σημείωσε ότι οι διαδικασίες έχουν δρομολογήθει και «το συντομότερο δυνατό θα βγουν και οι λεπτομέρειες».

Ταυτόχρονα, «τρέχει» και επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς, με στόχο την επιμόρφωσή τους σε ψηφιακές δεξιότητες. «Επιμορφώνουμε τους εκπαιδευτικούς μας για να ενισχύσουμε τις ψηφιακές τους δεξιότητες», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Αναφερόμενη στο νέο νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τη λειτουργία τους, η υπουργός επισήμανε πως μόνο στη χώρα μας συμβαίνουν επεισόδια στα πανεπιστήμια. Όπως είπε, η φύλαξη των πανεπιστημίων και η ελεγχόμενη σε αυτά είσοδος θα συνιστά «αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», στόχος του υπουργείου με την ψήφιση του νέου νόμου είναι «να δοθεί στους φοιτητές το περιβάλλον που τους αξίζει».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα ισχύει από φέτος, έτσι ώστε, σύμφωνα με την υπουργό, «να ενισχυθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να φοιτήσει κανείς».

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη Δευτέρα (11/01) άνοιξαν, επίσημα, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά σχολεία, οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής, με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορονοϊού. Έτσι, έχουν επιστρέψει στις τάξεις μόνο οι μικροί μαθητές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook