Το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι που ήταν πολεμικό καταφύγιο – Εικόνες που προκαλούν δέος

Η Ελλάδα είναι γεμάτη εκκλησίες, μικρούς και μεγαλύτερους ναούς, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Πολλές από τις εκκλησίες της χώρας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση μαχών αλλά και σε ιστορικά γεγονότα. Αποτέλεσαν κρυφά σχολειά και καταφύγια κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και σήμερα παραμένουν να θυμίζουν τα όσα συνέβησαν κατά την απελευθέρωση. Μια τέτοια περίπτωση είναι το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας που λέγεται Παναγία των Καταφυγίων. Βρίσκεται στην Πελοπόννησος και οι εικόνες από ψηλά προκαλούν δέος.

Παναγία των Καταφυγίων: Το άγνωστο «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας που ήταν πολεμικό καταφύγιο

Η Παναγία των Καταφυγίων, λοιπόν, όπως την αποκαλούν βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα πιο νότια από το γνωστό Δερβένι Κορινθίας. Θα δεις ταμπέλες που οδηγούν στο ορεινό Σαραντάπηχο και το συγκεκριμένο μοναστήρι στο δρόμο προς τα εκεί. Πρόκειται για μια εκκλησία του 18ου αιώνα η οποία διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Η θέση του μόνο τυχαία δεν είναι μιας και χτίστηκε σε ένα δυσπρόσιτο μέρος γεμάτο βράχια και σπηλιές καθώς εκεί είχαν καταφύγει κάτοικοι της περιοχής στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο λόγος προφανής, για να κρυφτούν από τους διωγμούς των Τούρκων. Η περιοχή εκεί ονομάζεται Καταφύγια και από εκεί πήρε και το όνομά του το μοναστήρι.

Με την πάροδο των ετών, το μοναστήρι η Παναγία των Καταφυγίων ανακαινίστηκε και τα κελιά ενώθηκαν με ιδιαίτερο τρόπο μιας και έγινε σύνδεση με λαξευμένες στοές όλων των εσωτερικών χώρων της. Επιπλέον αρκετά πρόσφατα, σε σχέση με την κατασκευή του, τη δεκαετία του ’70 σκαλίστηκαν στους βράχους σκαλοπάτια που συνέδεσαν την εκκλησία με τον δημόσιο δρόμο. Οι εικόνες προκαλούν δέος και σε όσους φτάνουν στην περιοχή αλλά και σε όσους βλέπουν βίντεο και φωτογραφίες.

exploringgreece.tv

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ