«Το αφεντικό τρελάθηκε και… μοιράζει χρήμα»: «Γενναίες αυξήσεις» 1,6 ευρώ την ημέρα

το-αφεντικό-τρελάθηκε-και-μοιράζει-1197326
Φωτογραφία αρχείου

Ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε και ανακοίνωσε σήμερα και όχι μετά το Πάσχα την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Υπό την επήρεια των αρνητικών δημοσκοπήσεων και του καταιγιστικού κύματος ακρίβειας ο πρωθυπουργός εσπευσμένα σήμερα ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού. Ενδεικτικό της σύγχυσης στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης ενημέρωνε το πρωί ότι την επόμενη εβδομάδα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση θα ανακοίνωνε τις αυξήσεις.

Όμως, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε τον αρμόδιο υπουργό και την υπόλοιπη κυβέρνηση. Με μια αύξηση που μόνο η επιστημονική φαντασία μπορεί να χαρακτηρίσει γενναία, κάθε εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό βάζει στην τσέπη του παραπάνω 1,6 ευρώ την ημέρα.

H αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιστοιχεί σε 50 ευρώ το μήνα. Φτάνει στα 713 ευρώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του μήνυμα, συμπληρώνοντας ότι «η σημαντική αυτή μεταβολή στο βασικό μισθό αυξάνει και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ το μήνα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας και ότι αποτελεί πολιτική απόφαση η συγκεκριμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, γιατί οι αμοιβές, πράγματι, είναι ακόμα πολύ χαμηλές στον τόπο μας, οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί και, βέβαια, τώρα, η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού χτυπά πρώτα τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους.

«Ακριβώς σε αυτούς, λοιπόν, απευθύνεται η σημερινή μου απόφαση. Έτσι, από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για επιλογή που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους και καλείται να ισορροπεί ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και στις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος. «Κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους», είπε και πρόσθεσε:

«Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων. Γιατί ποτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές. Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Και, πράγματι, η ανεργία ήδη μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σε 33 μήνες έχει υποχωρήσει 5 ολόκληρες μονάδες, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν».

O πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν ήδη ληφθεί πολλά μέτρα υπέρ της εργασίας, όπως τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, η Ψηφιακή Κάρτα, η προστασία στους ταχυμεταφορείς, οι γονικές άδειες και το πλαίσιο για την εργασία εξ αποστάσεως και υποστήριξε ότι τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί το μικρότερο εισόδημα. Προέτρεψε, δε, τους εργοδότες, να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα.

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα αποφύγει τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα, γιατί μένει πιστός στη γλώσσα της αλήθειας και στον δρόμο της φροντίδας και της προσπάθειας. «Γι’ αυτό και η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις επρόκειτο να γίνουν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 19 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να ανακοινώσει πριν το Πάσχα την απόφασή της, προκειμένου οι γαλάζιοι βουλευτές που θα βρεθούν στις περιφέρειές τους να έχουν ένα ακόμα επιχείρημα στη φαρέτρα τους για να αντιμετωπίσουν την εντεινόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια στους λογαριασμούς του ρεύματος και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίς το μεσημέρι με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία, αφού έλαβε υπόψη της τις προτάσεις της ΓΣΕΕ που ζητούσε επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των εργοδοτών που επέμεναν σε αύξηση της τάξεως του 2% – 4%, κατέληξε στη δική της πρόταση.

H αύξηση θα ισχύει από την 1η ΜαΪου και θα αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους.

Πηγή: ieidiseis.gr

2 thoughts on “«Το αφεντικό τρελάθηκε και… μοιράζει χρήμα»: «Γενναίες αυξήσεις» 1,6 ευρώ την ημέρα

  1. Ο άριστος μόλις μας τίναξε το τραπέζι του τα ψίχουλα, και έτσι για να δείτε πόσο μεγάλος είναι, μας έδωσε αύξηση.
    Αχάριστοι όλοι εμείς δεν πήγε κανένας μας να του φιλήσει το χέρι, έστω να γονατίσει ευλαβικά μπροστά στο μεγαλείο αυτού του μυαλού, να του πει ένα ευχαριστώ βρε αδερφέ!
    Τι να μας πω, τέτοιοι είμαστε, και αυτοί το έχουν καταλάβει. Οπότε μας συμπεριφέρονται ανάλογα.
    (μ*λ*κα Έλληνα δεν θα ξυπνήσεις ποτέ !)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook