Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων με το Erasmus+ στη Λιθουανία

το-5ο-δημοτικό-σχολείο-χανίων-με-το-erasmus-στ-793178

Το 5ο Δημοτικό σχολείο Χανιών συμμετέχει για 2 χρόνια 2018-2020 στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Out of subject box». Η πρώτη διακρατική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία, στην πόλη SIAULIAI και έγινε από 27 – 30 Νοεμβρίου 2018 με τη συμμετοχή των 3 χωρών Λιθουανία, Ελλάδα και Σλοβενία και 16 εκπαιδευτικών από αυτές τις χώρες.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν τα σχολεία:

Το Centro Pradine Mokykla Siauliai, Λιθουανία, συντονιστικό σχολείο, η Ελλάδα με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και η Σλοβενία με το Elvire Vatovec Prade Primary School.

Το 5ο Δημοτικό σχολείο Χανίων εκπροσωπήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Μαζοκοπάκη Δωροθέα, Καπετανάκη Αντωνία  και Στεφοπούλου Χαρίκλεια.

“Η Siauliai είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και έχει περίπου 110.000 κάτοικους. Η πόλη απέχει 214 χλμ. από τη Βίλνιους, 128 χλμ. από τη Ρίγα της Λεττονίας. Το όνομα της πόλης σημαίνει «Πόλη του ήλιου».  Η λίμνη Τάλσα, Talša, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Είναι μια ήσυχη και καθαρή πόλη. Σήμερα στην πόλη είναι εγκατεστημένη μεγάλη Αεροπορική Βάση του NATO.

Το κυριότερο σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος είναι ο «Λόφος με τους σταυρούς», Hill of crosses. Στην πόλη πραγματοποιήθηκε μέρος των αγώνων του Ευρωμπάσκετ 2011, στη Šiaulių Arena, το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο της πόλης.

Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, από την όμορφη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, ο υπεύθυνος συντονιστής του Λιθουανικού σχολείου, κ. Saulius Vilutis, μας μετέφερε στο Siauliai.

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, μας υποδέχτηκαν στο σχολείο με χορό καλωσορίσματος στο προαύλιο, με δασκάλους και μαθητές, όπου το χαρήκαμε και ζεσταθήκαμε, αφού η θερμοκρασία ήταν -3ο C. Περιηγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Επισκέφθήκαμε όλες τις τάξεις. Κάναμε εποικοδομητική ακρόαση, παρατηρήσαμε την ποικιλομορφία, γνωρίσαμε τις βασικές αρχές διδασκαλίας, «βήμα προς βήμα», τα πρότυπα ποιότητας, τη γωνιά πρωινού κύκλου, την «καρέκλα του συγγραφέα», «τι ξέρω και τι θα ήθελα να γνωρίζω», τις θεματικές γωνίες, πήραμε πληροφορίες για την εκπαίδευση, τους μαθητές, τους γονείς.  Θαυμάσαμε τη γωνιά του Erasmus με υλικό των παιδιών και των εταιρικών σχολείων. Μας έδειξαν τις παρουσιάσεις τους οι μικροί μαθητές.

Οι εταίροι γνωριστήκαμε στην κοινή συνεδρίαση με την ιστορία του ονόματός μας.

Έγιναν οι παρουσιάσεις των επισκεπτών και δόθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες για τα σχολεία και τις χώρες. Το ιστορικό και γεωγραφικό υπόβαθρο των συνεργατών, οι παραδόσεις, το σχολείο Elvire Vatovec και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, http://www.5dimchanion.gr/ .

Παρουσίαση των θεματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το θέμα «ανθρώπινο σώμα» και τις δράσεις στα σχολεία των εταίρων.

Παρατήρηση, ανάλυση και συζητήσεις για όλες τις δραστηριότητες της θεματικής περιόδου «ανθρώπινο σώμα» στα εταιρικά σχολεία, συζήτηση για την ιστοσελίδα του έργου, https://themenosubject.jimdofree.com/ , προτάσεις για αλλαγές, εισήγηση από τους συντονιστές και αξιολόγηση της πορείας.

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, Γνωριμία με τη διαδικασία της διδασκαλίας, επίσκεψη στις τάξεις, συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Παρασκευή αρωματικού σαπουνιού, η αίσθηση της όσφρησης, συνεργασία με τους γονείς. Παρουσίαση βιβλίων, κολάζ ανθρώπινου σώματος. Παρουσιάσεις πρωινού κύκλου, ομαδική εργασία – λιθουανική γλώσσα, Μαθηματικά, Αγγλικά και ειδική αγωγή.

Ενδιάμεσα γνωρίσαμε το Λόφο των Σταυρών, με τις χιλιάδες σταυρούς, λίγο έξω από την πόλη. Επίσης ξεναγηθήκαμε στα αξιοθέατα της πόλης, το μεγάλο πεζόδρομο, τα μουσεία σοκολάτας, φωτογραφίας και ποδηλάτου, την πλατεία του ηλιακού ρολογιού, την κρήνη με τους ηλιακούς δίσκους, τον καθεδρικό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και  το γλυπτό της σιδερένιας αλεπούς και στη λίμνη Talsa.

Μετά το διάλειμμα, στο σχολείο έγινε ανατροφοδότηση των επισκέψεων στις τάξεις, συζητήθηκαν οι αποκρίσεις εργαλείων. Οι μέθοδοι διδασκαλίας, το σχολικό περιβάλλον, η διαχείριση της τάξης, ομοιότητες και διαφορές στα σχολεία του εταίρου. Συζήτηση, οι προσδοκίες και η πραγματικότητα, εντυπώσεις και συναισθήματα.

Εστίαση στις εργαλειοθήκες – η μορφή, η δομή και το περιεχόμενο. Συζήτηση σχετικά με την ορολογία και τους στόχους. PDF toolbox, με ανάλυση των στόχων και σύντομη περιγραφή των δραστηριοτήτων.

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, ξεκινήσαμε πολύ νωρίς ταξιδεύοντας οδικώς για το Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, με 580.000 κατοίκους.

Συνάντηση στον εκδοτικό οίκο «Baltos lankos». Γνωριμία, συζήτηση για τη θεματική μάθηση και το εγχειριδίο «Vaivorykštė», Rainbow (Ουράνιο τόξο). Διάλεξη, συζήτηση, παρουσίαση. Εγχειρίδιο, βιβλίο ασκήσεων και θεματική πλατφόρμα διαδικτύου. Από την εκπρόσωπο του εκδοτικού οίκου κ. Simona Šoparaitė και το συγγραφέα κ. Saulius Vilutis. Εισήγηση η Ρομποτική στη θεματική εκπαίδευση, η ρομποτική στην ένταξη σε θεματικό πρόγραμμα σπουδών. Συζήτηση, ομαδική εργασία – κατασκευή ρομπότ από τους εταίρους. Εμψυχωτής ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας Ρομποτικής κ. Rimantas Burnickis.

Ακολούθησε πολιτιστική ενημέρωση και ξενάγηση στην όμορφη παλιά πόλη του Vilnius, που ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, το 1994, στο Πανεπιστήμιο, το παλάτι του Προέδρου, το παλάτι – μουσείο του Μεγάλου Δούκα, το φρούριο Gediminas, το λόφο με τους Τρεις Σταυρούς, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Stanislaus και Αγίου Ladislaus, την εκκλησία της Αγίας Άννας και Αγίας Μπερναρντίνας και άλλα αξιοθέατα.

Την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, η συνάντηση των εταίρων εστιάστηκε στην εργαλειοθήκη, την ιστοσελίδα και τις προοπτικές. Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα eTwinning του εταίρου της Σλοβενίας. Δημιουργήθηκε ένα παράδειγμα δραστηριότητας εργαλειοθήκης. Συναποφασίστηκαν οι τηλεδιασκέψεις μέσω Skype και eTwinning για μεγαλύτερη αλληλεπίδραση των μαθητών. Τέθηκε το χρονοδιάγραμμα αποστολής των δεδομένων για την εργαλειοθήκη, τέλος 2018. Τέθηκε η επόμενη θεματική ενότητα εργασίας – «Το νερό». Συζητήθηκαν οι υπόλοιπες θεματικές του σχεδίου, Space και Europe. Αποφασίστηκε η 2η διακρατική συνάντηση να γίνει στην Ελλάδα, στα Χανιά, από 13 – 16 Μαΐου 2019, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=_NBK6opbyDU&feature=em-share_video_user

Το Centro Pradine Mokykla Siauliai, είναι ένα μεγάλο σχολείο με περίπου 240 μαθητές και 20 εκπαιδευτικούς. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα επιπλέον συνεργασίας με εξωτερικούς δασκάλους – συνεργάτες. Στην τάξη μπορούν να συνεισφέρουν τη βοήθειά τους και γονείς.  Έχει μια τάξη νηπιαγωγείου, 6 – 7 χρονών και τέσσερις δημοτικού, από 6 – 11 χρονών. Κάθε τμήμα έχει περίπου είκοσι πέντε παιδιά της ίδιας ηλικίας. Πολλοί γονείς έχουν την επιλογή να τα γράψουν στο νηπιαγωγείο, προπαρασκευαστικό του δημοτικού ή να τα αφήσουν στον παιδικό σταθμό όπου μπορούν και να ξεκουράζονται, να κοιμούνται.

Το πρόγραμμα του σχολείου είναι 08:00 με 12:30 για το νηπιαγωγείο και 13:30 για το δημοτικό, διακοπή μαθημάτων για φαγητό, λειτουργεί και τμήμα μέχρι τις 17:00. Οι μαθητές κάνουν μεγάλο διάλειμμα από 09:30 – 10:15 και τρώνε δεκατιανό, που κρατούν τα περισσότερα από το σπίτι, ενώ για κάποια το παρέχει το σχολείο. Όλα τα παιδιά τρώνε μεσημεριανό φαγητό στο σχολείο, από το κράτος. Πρακτική και φιλοσοφία του σχολείου είναι το υγιεινό φαγητό.

Ξεναγηθήκαμε σε όλες τις τάξεις του σχολείου, τις αίθουσες που διαθέτει καθώς και τους εξωτερικούς χώρους. Παρακολουθήσαμε διδασκαλίες και μείναμε εντυπωσιασμένοι με την οργάνωση, τις υποδομές, τον άρτιο εξοπλισμό που διέθετε, κάθε τάξη είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρονικό προβολέα και υπολογιστή, και γενικώς την όμορφη εικόνα που είχε το σχολείο. Στο σχολείο υπήρχε βοηθητικό προσωπικό για το φαγητό, την καθαριότητα και για μικροεπισκευές. Τα παιδιά καθώς και οι συνάδελφοι μας υποδέχτηκαν με χαρά και ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι. Με τους συναδέλφους σχεδιάσαμε τις απαραίτητες ενέργειες του τρέχοντος έτους του έργου. Συζητήθηκε ο τρόπος συμμετοχής των μαθητών στο έργο, οι βιντεοσυνομιλίες μεταξύ των κρατών, το υλικό που πρέπει να ανταλλάσσεται μεταξύ των σχολείων, τα εργαλεία που θα παραχθούν και η ανανέωση της ιστοσελίδας του προγράμματος.

Για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

Μαζοκοπάκη Δωροθέα, Καπετανάκη Αντωνία  και Στεφοπούλου Χαρίκλεια”

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook