Το 57,6% των Ελλήνων πιστεύει οτι οι μετανάστες αλλοιώνουν την ταυτότητά τους

το-576-των-ελλήνων-πιστεύει-οτι-οι-μετανά-732560

Πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τους μετανάστες και πώς βλέπουν οι μετανάστες τη ζωή τους στην Ελλάδα καταγράφουν έρευνες της διαΝΕΟσις.

Στην πρώτη έρευνα, με τη συνεργασία της Hanns-Seidel-Stiftung, καταγράφεται η στάση των Ελλήνων απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (85,2%) θεωρεί υπερβολικά ή αρκετά μεγάλο τον αριθμό των προσφύγων στη χώρα μας, με το 56,2% να θεωρεί ότι αυτό έχει μεγάλο ή αρκετά μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Το 57,6% θεωρεί ότι η παρουσία των μεταναστών αποτελεί κίνδυνο αλλοίωσης της εθνικής ταυτότητας και το 78,8% ότι δεν αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο επίλυσης του δημογραφικού ζητήματος.

Λίγο παραπάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (52,5%) πιστεύει ότι οι μετανάστες αυξάνουν τη βία και την εγκληματικότητα, ενώ αρνητική είναι σε μεγάλο ποσοστό (63,3%) η εντύπωση από τη λειτουργία των hotspot.

Οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό είναι αναποτελεσματική και επτά στους δέκα ότι η στάση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών θα πρέπει να είναι πιο αυστηρή.

Σχεδόν εννιά στους δέκα, τέλος, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ικανή από μόνη της να ελέγξει την κατάσταση και χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ.Στη δεύτερη έρευνα, με τη συνεργασία της GPSG, καταγράφεται το τι πιστεύουν οι μετανάστες.

Μεταξύ άλλων, το 91% των νεότερων μεταναστών και προσφύγων (σχεδόν όλοι οι Σύροι) δηλώνουν ως αιτία μετανάστευσης την «αποφυγή βίας», κάτι που δηλώνουν λιγότερο από το 20% των Αλβανών και λιγότερο από το 5% των Γεωργιανών.

To 58% των Αφγανών και το 65% των Σύρων δηλώνουν πως σκοπεύουν να πάνε σε άλλη χώρα (σχεδόν όλοι σε ευρωπαϊκή) και μόνο 1 στους 4 δηλώνουν ότι θέλουν να μείνουν εδώ. Αντίθετα, περίπου 3 στους 4 παλαιούς μετανάστες δηλώνουν ότι το μέλλον τους είναι στη χώρα μας.

Οι πρόσφατοι μετανάστες δεν έχουν ενταχθεί ακόμα ούτε στην κοινωνική, ούτε στην επαγγελματική ζωή της χώρας μας: Μόλις το 9% εργάζεται, σε αντίθεση με το 77% των παλαιότερων μεταναστών που αναφέρουν πως έχουν κάποια μορφή απασχόλησης.

Οι πρόσφατοι μετανάστες εμφανίζουν σημαντικά ποσοστά δυσκολιών που σχετίζονται με την ψυχική και πνευματική υγεία, ενώ οι παλαιότεροι μετανάστες εμφανίζουν καλύτερη εικόνα, αν και σε εκείνους τα ποσοστά άγχους είναι αρκετά υψηλά.

Αν και η μεγάλη πλειοψηφία παλαιών και νέων μεταναστών δηλώνουν ότι δεν έχουν ζήσει αρνητικές εμπειρίες συστημικών διακρίσεων στην Ελλάδα, και περίπου το 80% όλων των μεταναστών δηλώνουν ότι δεν νιώθουν απειλή από καμία ομάδα, κατά κανόνα οι νέοι μετανάστες δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις σε μεγαλύτερα ποσοστά.

Πηγή: reader.gr

One thought on “Το 57,6% των Ελλήνων πιστεύει οτι οι μετανάστες αλλοιώνουν την ταυτότητά τους

  1. Δηλαδή με απλά λόγια «οι μισοί Έλληνες είναι φασίστες και ανθρωπάκια και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πάρτη τους». Άλλωστε ποιος ψήφιζε τόσα χρόνια τη χρυσή αυγή; Ποιος ψήφιζε τους Αδώνιδες και τους μπογδάνους; Ποιος φορούσε την κουκούλα και πρόδιδε τους συμπατριώτες του στους Γερμανούς; Μα φυσικά οι πατριώτες και τα ανθρωπάκια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook