«Το 2020 είναι πλέον η βάση για τον τουρισμό στα Χανιά» – Τι προσδοκίες δημιουργούν οι φετινές αφίξεις

το-2020-είναι-πλέον-η-βάση-για-τον-τουρισμ-1332042

«Το 2021 ήταν μια εξαιρετική αεροπορική χρονιά για τα Χανιά» τόνισε  o Δημήτρης Ζοπουνίδης,  ιδρυτής του aviationlife.gr, ερευνητής ΜΑΪΧ και αναλυτής αεροπορικού κλάδου μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη.

«Το 2020 ήταν ένα έτος πολύ ξεχωριστό. Το 2021 πήγε αρκετά καλά, κοντά στα επίπεδα του 2019 -δεν τα άγγιξε- αλλά είχαμε νέα δρομολόγια, αύξηση δρομολογίων, νέες αεροπορικές, δηλαδή τα Χανιά επανήλθαν σε ένα πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αεροπορικά» ανέφερε ο κ. Ζοπουνίδης, αναλύοντας τα στοιχεία που συνέλλεξε το νεοϊδρυθέν παρατηρητήριο αεροπορικών αφίξεων στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας του ΜΑΙΧ για το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης.

Όπως τόνισε, το 2021 αεροπορικά «πήγε τέλεια» για τα Χανιά, καθώς επανήλθαν αεροπορικές, ενώ δημιουργήθηκαν νέες συνδέσεις και επέκταση δρομολογίων. Στην επισήμανση ότι η τουριστική σαιζόν άνοιξε ουσιαστικά μετά τα μέσα Ιουνίου, παρατήρησε πως «Σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με το 2019. Είναι σαν το 2020 να είναι η βάση πλέον για τον τουρισμό. Είναι σαν να μηδενίσαμε, σαν να ξεκινήσαμε από την αρχή»

Αναλύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της φετινής εικόνας στο Αεροδρόμιο, τόνισε πως «το ενδιαφέρον αεροπορικά είναι η νέα σύνδεση με το Άμπου Ντάμπι, το ανεπτυγμένο δίκτυο της Aegean και της SAS,  και η πτήση προς Τελ Αβίβ, h επέκταση δρομολογίων στις πτήσεις προς Παρίσι και Άμστερνταμ, οι νέες εταιρείες που έφεραν πτήσεις από Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη»

Για παράδειγμα είχαμε την  Wizz Air, ένταξε τα Χανιά στο πτητικό πρόγραμμα της φέτος με 7 προορισμούς και για πρώτη φορά συνέδεσε τα Χανιά με το Άμπου-Ντάμπι αλλά και με  Βιέννη,  Σόφια, Κλουζ-Ναπόκα, Βαρσοβία, Νάπολη και Βουδαπέστη.

Η Easy jet παραμένει ο κορυφαίος χρήστης του αεροδρομίου με πάρα πολλούς προορισμούς και με αεροσκάφος βάσης, διαχειρίζεται περίπου το 1/3 της επιβατικής κίνησης.

Η Aegean Airlines επανέφερε σχεδόν όλα τα τσάρτερ από τα Χανιά προς δημοφιλείς Σκανδιναβικούς προορισμούς ενώ αποτέλεσε συνδετικό κρίκο μεταξύ Αμερικής και Χανίων μέσω Αθηνών.

Αλλά και πολλά ακόμα νέα δρομολόγια από Easy Jet, Austrian Airlines και πολλές άλλες αεροπορικές.

Γενικότερα είχαμε πολύ καλά νούμερα» τόνισε παρατηρώντας πως συντελέστηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία του τουρισμού, έπεσαν οι Σκανδιναβοί και αναδείχτηκαν νέες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.

«Αν την αποτιμήσουμε αεροπορικά την χρονιά, ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά αεροπορικά και ελπίζουμε να διατηρηθούν αυτά τώρα, αυτές οι εταιρείες να διατηρήσουν στα Χανιά αυτά τα δρομολόγια» ανέφερε, εξηγώντας πως πρέπει να δοθούν κίνητρα, σε συνεργασία οι φορείς πρέπει να τα δουν όλα αυτά, Περιφέρεια, Ένωση Ξενοδόχων, Δήμοι, Επιμελητήριο, θα πρέπει να δουν τι ενέργειες πρέπει να γίνουν.

Στην Έρευνα του ΜΑΙΧ που πρόκειται να παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθορίζονται συγκεκριμένες ενέργειες και υπάρχουν συγκεκριμένες αποτυπωμένες προτάσεις.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook