Το 2019 ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος – Ρεκόρ ζέστης στην Ευρώπη

το-2019-ήταν-το-δεύτερο-πιο-θερμό-έτος-ρεκ-553078

Η χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε πέρασε στην ιστορία ως η δεύτερη πιο θερμή της ιστορίας, ύστερα από εκείνη του 2016.

Έκθεση της υπηρεσίας «Κοπέρνικος» για την Κλιματική Αλλαγή (C3S), που υποστηρίζεται από την Ε.Ε., επισημαίνει ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες μεσοσταθμικά το 2019 ήταν κατά έναν βαθμό Φαρενάιτ σε σχέση με τον μέσο όρο μεταξύ 1981 και 2010 – μόνο το 2016 ήταν θερμότερο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά κατά ένα δέκατο του βαθμού στην κλίμακα Φαρενάιτ.

Εντούτοις, η Ευρώπη βίωσε τον θερμότερο χρόνο της το 2019.

Η C3S ανακοίνωσε, επίσης, ότι το 2019 ήταν το «πέμπτο σε μια σειρά από εξαιρετικά ζεστά χρόνια», σημειώνοντας ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες των τελευταίων πέντε ετών ήταν κατά 1,1 και 1,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το προβιομηχανικό επίπεδο που ορίστηκε από τη Διακυβερνητική Ομάδα του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Μάλιστα, δορυφορικές μετρήσεις για τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έδειξαν μεγαλύτερη αύξηση το 2019, με την πιο «προφανή υπερθέρμανση» να παρατηρείται στην Αλάσκα και στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Ο Κάρλο Μπουοντέμπο, επικεφαλής του C3S, δήλωσε ότι «το 2019 ήταν ένα άλλο εξαιρετικά θερμό έτος, στην πραγματικότητα το δεύτερο θερμότερο παγκοσμίως στο σύνολο δεδομένων μας, με πολλούς από τους μεμονωμένους μήνες να σπάνε ρεκόρ», σημειώνει η έκθεση.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα πέντε θερμότερα που έχουν καταγραφεί, η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο ζεστή στην ιστορία, αυτά είναι αναμφισβήτητα ανησυχητικά σημάδια» όπως αναφέρει σε άλλη ανακοίνωση ο Ζαν-Νοέλ Τεπό, διοικητής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τις Μεσοπρόθεσμες Προγνώσεις.

Σύμφωνα με μια έκθεση, του περασμένου Αυγούστου, της Αμερικανικής Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (NOAA), η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τον Ιούλιο του 2019 -λίγο πάνω από τους 62 βαθμούς Φαρενάιτ- ήταν ο θερμότερος μήνας για τον πλανήτη Γη κατά 0,05 βαθμούς.

Πηγή: sputniknews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook