Το 1ο φεστιβάλ για παιδιά και εφήβους στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων – Μια δράση με θέατρο, μουσική και τραγούδια | Photos

το-1ο-φεστιβάλ-για-παιδιά-και-εφήβους-στ-1500878

Το 1ο φεστιβάλ για παιδιά κι εφήβους ήταν μια έμπνευση της Μάρως Θεοδωράκη που υλοποιήθηκε στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων με την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου και του προέδρου Γιάννη Αντωνογιαννάκη.

Με αφορμή το βιβλίο της, «Βάρκα στο γιαλό», το οποίο αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, οι έφηβοι και τα παιδιά της πόλης μας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή βιωματικά με τα παιδικά χρόνια και το έργο του σπουδαίου αυτού συνθέτη.

Η Μαρία Λεκάκη είπε τα εξής: Για το διήμερο αυτό συμπράξαμε, η Δέσποινα Δρακάκη, η Ανδρονίκη Κοκοτσάκη και εγώ με την Μάρω Θεοδωράκη και δημιουργήσαμε εργαστήρια θεάτρου, μουσικοκινητικής, τραγουδιού και αφήγησης που συνέβαιναν παράλληλα και τα παιδιά χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες συμμετείχαν σε δράσεις προσαρμοσμένες στην ηλικία τους. Η εμπειρία ήταν ξεχωριστή για όλους μας αφού περάσαμε δύο υπέροχα πρωινά, στα οποία αφενός διασκεδάσαμε, αφετέρου μάθαμε πολλά πράγματα. Η χαρά είναι πολύ μεγάλη γιατί γονείς και παιδιά αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία και οι αίθουσες του ωδείου γέμισαν χαρούμενες φωνές, τραγούδια και μουσική μέσα στον Αύγουστο. Ελπίζουμε ότι αυτή η δράση θα καθιερωθεί και το επόμενο καλοκαίρι θα υποδεχτούμε για δεύτερη φορά τους μικρούς μας φίλους στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.

«Το πρώτο Πολιτιστικό Φεστιβάλ για παιδιά και εφήβους που συνδιοργανώσαμε με την Μαρία την Λεκάκη στα Χανιά, μας θύμισε πως το σπουδαιότερο πράγμα ειναι η συμπόρευση με τα παιδιά. Όταν μοιράζεσαι με τα παιδιά τις γνώσεις σου και την χαρά της τέχνης όλα αποκτούν διαφορετική αξία. Όταν έχεις δίπλα σου κι όχι απέναντι τα παιδιά τότε η αλληλεπίδραση είναι δυνατή και ωφέλιμη για όλους. Αυτό το ξεχωριστό διήμερο στο Βενιζέλειο Ωδείο τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε καλλιτέχνες μέσα από ξεχωριστές δράσεις που αφορούσαν την μουσική, το θέατρο, το τραγούδι και την αφήγηση.

Και το σπουδαιότερο! Τα παιδιά έμαθαν να συνεργάζονται ομαδικά τραγουδώντας, παίζοντας, μαθαίνοντας και γελώντας με άξονα την τέχνη.

Με αφορμή το «Βάρκα στο γιαλό» το βιβλίο που έχω γράψει για τα παιδικά χρόνια του μικρού Μίκη σχεδιάστηκαν όλες οι δράσεις με έναν τρόπο καινοτόμο και ουσιαστικό που πρώτη φορά έγινε στα Χανιά.

Ευχαριστώ όλους όσους συμπορευτήκαμε σε αυτό το όραμα κι εύχομαι κάθε χρόνο να ανταμώνουμε!» είπε η Μάρω Θεοδωράκη.

Η Δέσποινα Δρακάκη δήλωσε: Με τα παιδιά γνωρίσαμε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και μιλήσαμε για αυτόν. Κάθε τραγούδι που τραγουδήσαμε είχε πίσω του και μια ιστορία για την οποία τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό η νέα γενιά να μάθει για αυτούς τους σπουδαίους καλλιτέχνες και τα τραγούδια τους να μην πάψουν να ακούγονται με το πέρασμα των χρόνων. Διαλέξαμε διαφορετικά τραγούδια για κάθε ηλικιακή ομάδα με στόχο να είναι ευχάριστα για τα παιδιά και να περάσουν όμορφα παράλληλα με την εκμάθησή τους. Μάθαμε να τα τραγουδάμε και σε ορισμένες περιπτώσεις τα εμπλουτίσαμε με απλές κινήσεις ώστε να θυμούνται πιο εύκολα τους στίχους ενώ σε άλλες περιπτώσεις εντάξαμε ρυθμούς ακόμη και πολυφωνία. Ήταν μια ωραία συνάντηση και πολύ δημιουργική και στόχος μας είναι να επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι.

Η κυρία Κοκοτσάκη Ανδρονίκη, εκπαιδευτικός, φιλόλογος, που συμμετείχε στην εν λόγω δράση στο κομμάτι της αφήγησης, ανέφερε χαρακτηριστικά: Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία αυτό το διήμερο Φεστιβάλ αφού τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα άγνωστα παιδικά χρόνια του μεγάλου παγκόσμιου Μίκη Θεοδωράκη. Γνωρίσαμε άγνωστες πτυχές της παιδικής ηλικίας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που διαμόρφωσαν την μετέπειτα εξέλιξη του. Ή δράση στηρίχθηκε στο βιβλίο της Μάρως Θεοδωράκη, ανιψιάς του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη, «Βάρκα στο γιαλό». Διαβάσαμε αποσπάσματα από το βιβλίο, συζητήσαμε με τα παιδιά αφού το βιβλίο έδωσε αφορμή για ποικίλες συζητήσεις γύρω από τα δικά τους όνειρα, βιώματα ενώ στην συνέχεια γράψαμε και ζωγραφίσαμε! Τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά προσπάθησαν να γράψουν ποιήματα, τα δικά τους ποιήματα, ενώ τα μικρότερα παιδιά ζωγράφισαν τα τραγούδια του Μίκη και πώς τον φαντάζονται ως μικρό παιδί στην ηλικία τους! Ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία τόσο για εμάς που συμμετείχαμε στην δράση ως εκπαιδευτές αλλά πολύ ομορφότερη για τα παιδιά αφού άκουσαν, τραγούδησαν, υποδύθηκαν, ζωγράφισαν, συζήτησαν και τελικά έμαθαν πολλά σημαντικά πράγματα για την παιδική ηλικία του Μίκη Θεοδωράκη. Μακάρι ανάλογες δράσεις να επαναληφθούν στο μέλλον γιατί μόνο καλά αποκομίζουν τα παιδιά!

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook