Το 14ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Χανίων στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας

το-14ο-αντιρατσιστικό-φεστιβάλ-χανίων-σ-656082
(Φωτογραφία αρχείου)

Στις 20 & 21 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ το Σάββατο 20/9/2019,στις 19.00,  στο χώρο του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας συζητάμε για τα «Τα πνευματικά δικαιώματα στη νέα εποχή».

«Ζούμε σε μία περίοδο όπου η συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο κυρίαρχος ρόλος του διαδικτύου δίνει μάλλον για πρώτη φορά τη δυνατότητα για την επιβολή ενός πολύ σκληρού πλαισίου ελέγχου από τη σκοπιά των πνευματικών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, οι πιο ουσιαστικές συζητήσεις για τα δικαιώματα ενός καλλιτεχνικού δημιουργού πάνω σε ένα έργου του, για τις νέες τεχνολογίες ως κοινά αγαθά και γενικότερα για την λογική με την οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τα πνευματικά δικαιώματα, παραμερίζονται υπό το βάρος της απαιτήσεις να διασφαλιστούν οι διαδικασίες κερδοφορίας τόσο στο πεδίο της τέχνης όσο και στα πεδία της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Κάπως έτσι όλες οι δυνατότητες που προκύπτουν από την ελεύθερη διακίνηση ιδέας, έμπνευσης, έργου υποτάσσονται στην εμπορική εκμετάλλευση της τέχνης αλλά και της τεχνολογίας. Κάπως έτσι φτάνουμε οι κυρίαρχοι διαμοιραστές μουσικής και εικόνας παγκοσμίως όπως πχ το youtube, να υιοθετούν ολοένα και πιο αυστηρούς ελέγχους αποκλείοντας διασκευές, ερμηνείες, αναφορές σε ταινίες, τραγούδια, φωτογραφίες, ήχους προκειμένου να θωρακιστούν δικαιούχοι που συχνά δεν έχουν καν σχέση με τον καλλιτέχνη, απλά αποκτούν τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης του αντίστοιχου έργου. Απέναντι σε αυτή τη διαδικασία θωράκισης χρειάζεται να συζητήσουμε, χρειάζεται να πάρουμε θέση και να δράσουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να αντισταθούμε σε αυτό που έρχεται, αλλά και να οραματιστούμε αυτό που θα μπορούσε να έρθει.

Την συζήτηση διοργανώνει το black metal συγκρότημα Yovel».

zarpanews.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook