Tην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το “νέο ΕΣΥ” παρουσιάζει ο Τσίπρας

tην-πρόταση-του-συριζα-για-το-νέο-εσυ-1105258

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρουσιάζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, σε διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 το απόγευμα. Μια κίνηση με πολιτική σημασία σε μία περίοδο έξαρσης του Covid 19. Έχει όμως και αυτοτελή επιστημονική αξία μια και θα παραβρεθούν γνωστές προσωπικότητες της ιατρικής – επιστημονικής κοινότητας.

Η πρόταση για το νέο ΕΣΥ – όπως επισημαίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ – δεν αποτελεί προϊόν εσωκομματικής επεξεργασίας. Στην σύνταξή του έχουν μετάσχει οι τομεάρχες και τα στελέχη του κόμματος. Έχει όμως προηγηθεί ευρύτατος διάλογος, διαβούλευση και κοινή μελέτη με αρκετούς επιστήμονες και γιατρούς που δεν βρίσκονται στον πολιτικό χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι στην σημερινή παρουσίαση μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα βρίσκονται οι αρμόδιοι για ζητήματα υγείας Ανδρέας Ξανθός, και η Δώρα Αυγέρη . Όμως στην συζήτηση που θα επακολουθήσει θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν επιφανείς επιστήμονες από τον χώρο της ιατρικής.

Ανάμεσά τους η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, ο Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο καθηγητής Ιατρικής του Χάρβαρντ Όθωνας Ηλιόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Ιωάννης Καλομενίδης και ο ομότιμος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.

Θα μετέχουν επίσης και εκπρόσωποι φορέων όπως η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών «ΕΛΕΑΝΑ» Αθανασία Παππά και η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έβρου και αν. γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Έυη Ορφανού.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση η παρουσίαση των θέσεων της για το Ε.Σ.Υ θεωρείται κομβικής σημασίας. Γίνεται σε μία περίοδο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ομολογήσει έμπρακτα την αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας ανακοινώνοντας νέα παράταση, ενός ακόμη lockdown.

Επίσης εκτιμά ότι το θέμα της Υγείας συνιστά κεντρικό σημείο διαφοροποίησης της με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Κυρίως όσον αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την σημασία και την προτεραιότητα της δημόσιας υγείας. Έναν θεσμό που σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες απέδειξε την ανεκτίμητη αξία του.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χθες προχώρησε σε καταγγελία της άρνησης της ΕΡΤ να προβάλλει την εκδήλωση του κόμματος όπως και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η ΕΡΤ «επιχειρεί να εξαφανίσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με μια πρωτόγνωρη ενέργεια για τη δημόσια τηλεόραση αρνείται να προβάλει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην οποία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το “νέο ΕΣΥ”.Την προηγούμενη φορά η ΝΔ έριξε «μαύρο» στην ΕΡΤ. Σήμερα επιχειρεί να ρίξει «μαύρο» στην προβολή των θέσεων της αντιπολίτευσης από την ΕΡΤ. Η αντίληψη της ΝΔ για τη δημόσια τηλεόραση έχει πλέον διαχρονικά χαρακτηριστικά».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τις θέσεις αυτές άλλωστε έχει παρουσιάσει το προηγούμενο διάστημα στις περιοδείες του αλλά και στις επισκέψεις του σε νοσοκομειακά ιδρύματα.

Οι θέσεις του κόμματος έχουν κωδικοποιηθεί και στο κείμενο του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που ήδη συζητείται στις οργανώσεις του.

Εκεί μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «η πολύ σημαντική ιδεολογική «παρακαταθήκη» της πανδημίας του COVID 19, είναι η καθολική αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των δομών και των ανθρώπων του. Το νεοφιλελεύθερο αφήγημα του «λιγότερου Κράτους στην Υγεία» δεν μπορεί πλέον να είναι πειστικό για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνία».

Τονίζεται παράλληλα πως «κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας μέσω της ενδυνάμωσης και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του ΕΣΥ και παράλληλα της μείωσης του κόστους σε χρόνο και χρήμα για τον ασθενή».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την «δραστική αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος των υψηλών ιδιωτικών δαπανών υγείας στη χώρα (39% του συνόλου) έναντι 29% μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ». Κάτι που θα επιτευχθεί με τον «κοινωνικά δίκαιο επιμερισμό του κόστους για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, αποκατάσταση, με ενσωμάτωση εισοδηματικών και κλινικών κριτηρίων». Επίσης με την «μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και η αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Επίσης για την μετα-Covid 19 εποχή η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί μεγάλης σημασίας την «ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού». Επίσης την «μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ» όπως και την «αναβάθμιση των υποδομών Υγείας, την σταδιακή αναβάθμιση των «γερασμένων» κτιριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και λοιπών δημόσιων δομών καθώς και των ασθενοφόρων-πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ, με χρηματοδότηση από ειδικό πρόγραμμα τύπου «Φιλόδημος για την Υγεία».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της διοίκησης της ΕΡΤ για την μη προβολή της ομιλίας Τσίπρα

Με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου επιτίθεται στην διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης για την άρνησή της, όπως λέει, να μεταδώσει τη σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Μετά τις «δημοσιογραφικές οδηγίες» που είχαν ως στόχο την προστασία του πρωθυπουργού από το φιάσκο της Ικαρίας και το σκάνδαλο Μενδώνη/Λιγνάδη, η διοίκηση της ΕΡΤ επιχειρεί να εξαφανίσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με μια πρωτόγνωρη ενέργεια για τη δημόσια τηλεόραση αρνείται να προβάλει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην οποία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το “νέο ΕΣΥ”.

Την προηγούμενη φορά η ΝΔ έριξε «μαύρο» στην ΕΡΤ. Σήμερα επιχειρεί να ρίξει «μαύρο» στην προβολή των θέσεων της αντιπολίτευσης από την ΕΡΤ. Η αντίληψη της ΝΔ για τη δημόσια τηλεόραση έχει πλέον διαχρονικά χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον πρώην διευθυντή Τύπου του κ. Μητσοτάκη και σημερινό πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα μπορούμε, πάντως, να πούμε το εξής: άξιος ο νέος του μισθός.​

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook