Τίμησαν την θυσία των Κρητικών στο σπήλαιο του Μελιδονίου

τίμησαν-την-θυσία-των-κρητικών-στο-σπή-991906
smart

Με την παρουσία πλήθους κόσμου και με σύμμαχο τον καλό καιρό οι Μελιδονιώτες ανηφόρισαν στο γνωστό Σπήλαιο, και τίμησαν τους νεκρούς τους, οι οποίοι θυσιάστηκαν κατά την Ελληνική επανάσταση κατά των Τούρκων, τον Ιανουάριο του 1824.

Στην τελετη ήταν παρόντες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης, εκπρόσωποι των κρατικών αρχών του Ρεθύμνου, οι δήμαρχοι Μυλοποτάμου και Ανωγείων κ.κ. Κόκκινος και Κεφαλογιάννης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Στην τελετή συμμετείχε και αντιπροσωπεία 50 ατόμων από τη Μίλατο Αγίου Νικολάου, όπου επίσης έχει λάβει χώρα κατά την ίδια περίπου περίοδο ολοκαύτωμα στο ομώνυμο Σπήλαιο.

Όπως είναι ιστορικά γνωστό, 370 γυναικόπαιδα, γέροι και ανήμποροι και ελάχιστοι ολποφόροι, είχαν κλειστεί στο σπήλαιο από τα τέλη Σεπτέμβρη του 1823, προσπαθώντας να αποφύγουν τις θηριωδίες των Τούρκων. Όταν όμως εκείνη έμαθαν την παρουσία στο σπήλαιο των χριστιανών, τους πολιόρκησαν και μετά από τρεις μήνες, το Γενάρη του 1824, κατάφεραν να ρίξουν στο σπήλαιο εύφλεκτα υλικά και να τους βάλουν φωτιά με αποτέλεσμα το φρικτό θάνατο των εγκλείστων από ασφυξία, οι οποίοι προτίμησαν να χάσουν τη ζωή τους παρά να παραδοθούν, υπογράφοντας με τη θυσία τους το “θανατος αλλά όχι υποταγή.”Στον εορτασμό συμμετείχαν ο σύλλογος μοτουσκλετιστών Ρεθύμνου και ο σύλλογος δρομέων Ρεθύμνου με τον καθιερωμένο Μελιδόνιο Δρόμο.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κος Σωπασουδάκης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου Κα Κυρμιζάκη Ιωάννα. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μπαλίου, Μαρκάκης Μάρκος. Ακολούθως, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιδονίου, παρέθεσε γεύμα στην αίθουσα πολιτισμού στο Μελιδόνι, όπου τιμήθηκε μετά θάνατον με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας στη μητέρα και στην αδελφή του, ο παλιός πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιωσήφ Δαφνομήλης, ενώ απονεμήθηκαν μετάλλια και στους αθλητές που συμμετείχαν.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook