Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν: Μίλησαν για τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία

τηλεφωνική-επικοινωνία-πούτιν-ερντ-966787

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία συζήτησαν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας (όπως είχε γίνει γνωστό), ενώ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά δε μίλησαν για την Ελλάδα και τη διαμάχη της Άγκυρας με την Αθήνα σχετικά με το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη. Η Μόσχα περιμένει, άλλωστε, από την Τουρκία να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψε με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όπως δήλωσε την Τετάρτη (11/12) ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Μπογκντάνοφ.

Ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ έστειλε, ωστόσο, μήνυμα υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης του ΟΗΕ, σχολιάζοντας το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. «Περιμένουμε από την Άγκυρα το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Τρίπολη», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η δέσμευση για συνέχιση της συνεργασίας Μόσχας – Άγκυρας στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα διατυπώνεται μετά τη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν τη χρήση από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, ακόμη κι αν εγκριθούν από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συγκρούσεις στην περιοχή της Τρίπολης. Οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι «η εξομάλυνση της κατάστασης εκεί θα διευκολυνθεί από την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών στη Λιβύη».

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στη Συρία και στις διμερείς σχέσεις. «Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις καθώς και στα περιφερειακά θέματα, πρωτίστως στην κατάσταση στη Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά και για την αγορά των ρωσικών S-400. Με την έγκριση του νομοσχεδίου, η Γερουσία εντείνει τις πιέσεις προς τον αμερικανό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή ενάντια στην Άγκυρα.

Όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί το οριστικό μπλόκο των ΗΠΑ στην πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, λόγω των… S-400.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook