Τηλεδιάσκεψη Μανούσου Βολουδάκη με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για θέματα των Χανίων

τηλεδιάσκεψη-μανούσου-βολουδάκη-με-τ-1047685

Θέματα των Χανίων έθεσε σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ κ. Μανούσος Βολουδάκης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Βολουδάκης έγινε συζήτηση για την γέφυρα του Κερίτη όπου όπως επισημαίνει «ζήτησα να γίνει προσυνεννόηση των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ. με το μελετητή της γέφυρας, ώστε η μελέτη να ολοκληρωθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν εκ των προτέρων τις προϋποθέσεις της «Αρχαιολογίας» (Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων). Θα αποφευχθεί έτσι η καθυστέρηση της συνήθους διαδικασίας, όπου πρώτα εκπονείται η μελέτη, μετά υποβάλλεται ολόκληρη για έγκριση και αν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα επιστρέφει στο μελετητή για τροποποίηση, επανυποβολή κλπ.

Το πρόβλημα για τη συγκεκριμένη περίπτωση μου το επεσήμανε πρόσφατα ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. Θυμίζω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού εμπλέκεται στη διαδικασία των εγκρίσεων λόγω της εγγύτητας της νέας γέφυρας με την παλιά που θα αναστηλωθεί.

Η Υπουργός δέχθηκε και ζήτησε ήδη συνεργασία επ’ αυτού με το Υπουργείο Υποδομών. Μίλησα ο ίδιος και με το Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη για το θέμα. Πιστεύω ότι διασφαλίζεται έτσι ότι τουλάχιστον δε θα έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις.

Έθεσα στην Υπουργό το ίδιο ζήτημα και για τη μελέτη της νέας χάραξης του ΒΟΑΚ. Ζήτησα συγκεκριμένα να διασφαλισθεί ότι οι εγκρίσεις από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού για τη νέα χάραξη θα δοθούν με διαδικασίες κατεπείγοντος, με τη δημιουργία μιας task force εντός του Υπουργείου η οποία θα αναλάβει ειδικά τα ζητήματα αρμοδιότητος ΥΠ.ΠΟ. σχετικά με το ΒΟΑΚ. H Yπουργός με διαβεβαίωσε ότι στη διαδικασία των εγκρίσεων των μελετών του ΒΟΑΚ δε θα υπάρξει καμμία καθυστέρηση.

Συζητήσαμε επίσης το ζήτημα ενδεχόμενης παραχώρησης χώρου κυριότητος του Υπουργείου Πολιτισμού στα Χανιά για τη στέγαση της συλλογής του Πολεμικού Μουσείου. Στο μέρος αυτό της τηλεδιασκέψεως συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, ο πρώην συνάδελφος και φίλος Τάσος Λιάσκος.

Θυμίζω ότι η συλλογή του Πολεμικού Μουσείου των Χανίων, που στεγάζονταν στους Ιταλικούς Στρατώνες, βρίσκεται σήμερα στις αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.

Θεωρώ ούτως ή άλλως απαραίτητο να βρει ξανά στέγη το Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά. Διαθέτει μια σημαντική συλλογή, πραγματικό πανόραμα της νεώτερης ιστορίας μας, την οποία με κόπο, γνώση και μεράκι δημιούργησε σε μια ολόκληρη ζωή ο Γιάννης Μάντακας. Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε τη συλλογή αυτή σφραγισμένη σε αποθήκες.

Όμως η στέγαση της συλλογής αυτής έχει σημασία και για άλλο ένα λόγο: οι Ιταλικοί Στρατώνες είναι παραχωρημένοι στο Πολεμικό Μουσείο. Για να δοθούν στο Δήμο Χανίων οι Ιταλικοί Στρατώνες, όπως οι περισσότεροι τοπικοί φορείς ζητούν, πρέπει να βρεθεί μια λύση και για το Παράρτημα Χανίων του Πολεμικού Μουσείου.

Ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Τάσος Λιάσκος ζήτησε να εξετασθεί ως προσωρινή έστω λύση η παραχώρηση στο Μουσείο των Ενετικών Στρατώνων που βρίσκονται μέσα στο Φιρκά. (Προσωρινή μέχρι την υλοποίηση μιας από τις άλλες εναλλακτικές που συζητούνται με το Δήμο Χανίων). Η Υπουργός το δέχθηκε επί της αρχής και υπό την προϋπόθεση της συνεννόησης με την τοπική Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην οποία υπάγεται ο Φιρκάς. Το αν οι Στρατώνες του Φιρκά είναι τεχνικά εφικτό να λειτουργήσουν προσωρινά έστω ως Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου, θα αποτελέσει μετά τη σημερινή μας τηλεδιάσκεψη αντικείμενο συνεργασίας μεταξύ Πολεμικού Μουσείου – Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χανίων.»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook