Τι ζητούν οι οικοδόμοι που δουλεύουν εν μέσω καύσωνα στα Χανιά

τι-ζητούν-οι-οικοδόμοι-που-δουλεύουν-ε-1035433

Η περίοδος που διανύουμε, βαδίζοντας προς την καρδία του καλοκαιριού είναι αντικειμενικά περίοδος υψηλών θερμοκρασιών. Από την προηγούμενη εβδομάδα και για τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο και οι εργαζόμενοι του κλάδου των οικοδομών δουλεύουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε χώρους – καμίνια, πραγματικά κολαστήρια.

Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, γιαπιά κτλ), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια κτλ) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών, μηχανημάτων). Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων:

«Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, ενώ η προστασία της υγείας των εργαζομένων πάει περίπατο, μπροστά στο να «βγει η δουλειά», γι’ αυτό και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα.

Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων.

Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα. Πιο συγκεκριμένα:

• Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.

• Διαλείμματα ανά μία ώρα για ένα τέταρτο, μόλις η θερμοκρασία φτάσει και ξεπεράσει τους 36⁰ C, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

• Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους & το ΣΕΠΕ.

• Επικοινωνίας με το Συνδικάτο για παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς που υπάρχει εργοδοτική αυθαιρεσία»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook