Τι θερμοκρασίες επικράτησαν τον Οκτώβριο στην Κρήτη

Ο Οκτώβριος του 2022 χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή τιμές θερμοκρασίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και από φυσιολογικές για την εποχή μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στα νησιά του Αιγαίου.

Το πρώτο γράφημα παρουσιάζει ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, την απόκλιση της μέσης μηνιαίας τιμής μέγιστης θερμοκρασίας, με βάση τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σε 53 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, η Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας τον φετινό Οκτώβριο, καθώς και τις περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις.

Παρότι η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2°C πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές, ήταν μόλις ο 4ος πιο θερμός Οκτώβριος της περιόδου 2010-2022, πίσω από το 2019, το 2020 και το 2012.

Αντίθετα, στα νησιά του Αιγαίου και ειδικά στην Κρήτη, οι τιμές θερμοκρασίας κυμάνθηκαν πολύ κοντά στον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, καθώς ισχυροί βόρειοι άνεμοι έπνεαν το μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

Το επόμενο γράφημα δείχνει την κατάταξη της μέσης μηνιαίας μέγιστης θερμοκρασίας στην Κρήτη για τον μήνα Οκτώβριο από το 2010.

zarpanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑπό τον Δημητριάδη στον Πάτση: Οι “ατσίδες με τα μπλε” απειλούν τον Μητσοτάκη…
Επόμενο άρθροΚρήτη | Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό στο κέντρο του Ηρακλείου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ