Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε γάλα σόγιας κάθε μέρα

τι-θα-συμβεί-στο-σώμα-σας-αν-πίνετε-γάλα-1502533

Η σόγια είναι μια καλή επιλογή για φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά

Υπάρχουν δύο βασικά συστατικά στο γάλα σόγιας: η μουλιασμένη σόγια και το νερό. Ωστόσο, οι κατασκευαστές προσθέτουν και άλλα συστατικά όπως βανίλια, κακάο, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και αλάτι, καθώς και βιταμίνες και μέταλλα. Φυσικά, η ποσότητα που προστίθεται από αυτά τα συστατικά ποικίλλει. Για παράδειγμα, το κακάο προστίθεται συνήθως στο γάλα σόγιας όταν θέλουν να του δώσουν μια γεύση παρόμοια με το κλασικό σοκολατούχο γάλα. Επιπλέον, ορισμένες μάρκες προσφέρουν επιλογές γάλακτος σόγιας με ζάχαρη και χωρίς ζάχαρη.

Τι μπορεί όμως να σας συμβεί εάν πίνετε κάθε μέρα γάλα σόγιας;

Δεν θα προκαλέσει προβλήματα δυσανεξίας

Είναι πιθανό να έχετε ακούσει για τη δυσανεξία στη λακτόζη. Αλλά σε περίπτωση που δεν το ξέρατε, η λακτόζη είναι ένας τύπος ζάχαρης που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα. Και εάν κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη, τότε η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως διάρροια, αέρια και φούσκωμα. Το γάλα σόγιας, ωστόσο, δεν έχει λακτόζη, επομένως μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για κάποιον με προβλήματα στην πέψη της λακτόζης

Μπορεί να έχετε κράμπες στο στομάχι

Τροφές όπως τα φιστίκια και τα οστρακοειδή μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, έτσι και το γάλα σόγιας μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες αντιδράσεις. Όπως εξηγεί το ACAAI, η αλλεργία στη σόγια και στα προϊόντα σόγιας είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και τα βρέφη μπορεί να έχουν αλλεργία στη σόγια.

Μπορεί να βοηθήσει με τις εξάψεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση

Η σόγια έχει διερευνηθεί ως πιθανή εναλλακτική θεραπεία έναντι της ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για τη μείωση των εξάψεων στην εμμηνόπαυση, καθώς τα προϊόντα σόγιας όπως το γάλα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες που έχουν ιδιότητες που μοιάζουν με οιστρογόνα. Και εάν τα οιστρογόνα που χορηγούνται κατά τη διάρκεια της HRT μπορούν να μειώσουν τις εξάψεις, ίσως μπορούν και οι ισοφλαβόνες.

Ωστόσο, η έρευνα είναι ακόμα ανάμεικτη, με ορισμένες μελέτες να βρίσκουν ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας κάνουν μια αξιοσημείωτη διαφορά όταν πρόκειται για εξάψεις και άλλες να σημειώνουν μικρή έως καθόλου βελτίωση.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, τότε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της, αξίζει να το εξερευνήσετε. Το γάλα σόγιας θα μπορούσε να είναι μια καλή προσθήκη σε μια δίαιτα διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης, εν μέρει επειδή περιέχει κάλιο, το οποίο βοηθά το σώμα σας να απαλλαγεί από την περίσσεια νατρίου.

Μπορεί να υπάρχουν σχεδόν 300 χιλιοστόγραμμα καλίου σε ένα μόνο φλιτζάνι γάλα σόγιας. Τώρα, φυσικά, το αγελαδινό γάλα περιέχει περισσότερο κάλιο από τη σόγια, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν προβλήματα με την πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων επειδή περιέχουν λακτόζη. Επιπλέον, το γάλα σόγιας έχει ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες που η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην υψηλή αρτηριακή πίεση σε νεαρούς ενήλικες.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου σας

Έχουν υπάρξει πολλά υποσχόμενα ευρήματα σχετικά με τη δυνατότητα του γάλακτος σόγιας να υποστηρίζει την καλή υγεία του εγκεφάλου. Το γάλα σόγιας είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες κάποιου να αναπτύξει διαφορετικούς τύπους άνοιας, η οποία καλύπτει γνωστικά ζητήματα όπως προβλήματα μνήμης και δυσκολία στη λογική και τη σκέψη.

Εκτός από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έρευνα διαπίστωσε ότι οι ισοφλαβόνες στη σόγια μπορεί επίσης να κάνουν κάποιον λιγότερο πιθανό να αναπτύξει άνοια, Αλτσχάιμερ και γνωστική έκπτωση.

Μπορεί να είναι ευεργετικό για τα οστά σας

Σκεφτείτε τα οστά σας ως ένα κτίριο, όπου διάφορα μέρη του γκρεμίζονται και αντικαθίστανται τακτικά. Τώρα, φανταστείτε αν αρχίσατε να καταστρέφετε διάφορα μέρη του κτιρίου, αλλά χωρίς να τα αντικαθιστάτε τόσο γρήγορα και πλήρως όσο πριν. Τελικά, αυτό θα αποδυνάμωνε το κτίριο.

Εάν λοιπόν αυτό συμβεί στα οστά μας, τότε τα οιστρογόνα βοηθούν να διασφαλίσουμε ότι αντικαθίσταται οστικός ιστός με τον σωστό ρυθμό, ώστε τα οστά μας να παραμείνουν υγιή και δυνατά. Αλλά το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα κατά την εμμηνόπαυση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασθενέστερα οστά. Οι ισοφλαβόνες στη σόγια, ωστόσο, είναι παρόμοιες με τα οιστρογόνα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων του και να βοηθήσουν στην αναδόμηση των οστών.

Εκτός από τις ισοφλαβόνες, το γάλα σόγιας μερικές φορές εμπλουτίζεται με βιταμίνη D και ασβέστιο, τα οποία είναι επίσης καλά για τα οστά σας. Το γάλα σόγιας περιέχει επίσης ένα άλλο θρεπτικό συστατικό για την καλή υγεία των οστών: την πρωτεΐνη. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με το πόσο καλά το σώμα μπορεί να αφομοιώσει την πρωτεΐνη από το γάλα σόγιας.

Η σόγια προκαλεί ή προλαμβάνει τον καρκίνο;

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση και αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα με βάση τη σόγια και τον καρκίνο. Από πού όμως προήλθε η φήμη ότι η σόγια προκαλεί καρκίνο;

Η σόγια περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα, κυρίως με τη μορφή ισοφλαβονών. Αυτές οι ισοφλαβόνες μοιάζουν πολύ με τα οιστρογόνα, βασικές γυναικείες ορμόνες, και γνωρίζουμε ότι η περίσσεια οιστρογόνων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Επομένως, είναι λογικό ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για την πρόσληψη οιστρογόνων και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Και ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν αυτή την πιθανή σύνδεση μεταξύ των ισοφλαβονών και του καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι κάποιες μελέτες αφορούν ανθρώπους ενώ άλλες αφορούν ζώα όπως τρωκτικά, τα οποία εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες ισοφλαβονών. Επιπλέον, τα τρωκτικά και οι άνθρωποι δεν επεξεργάζονται τη σόγια με τον ίδιο τρόπο. Επιπλέον, μελέτες σε ανθρώπους τείνουν να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η σόγια είτε μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού είτε δεν έχει καμία επίδραση.

Τέλος δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης προϊόντων σόγιας και της ανδρικής υπογονιμότητας (μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης ή/και παραγωγή σπέρματος) ή του καρκίνου. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες που περιλαμβάνουν προϊόντα σόγιας ως μέρος της διατροφής τους τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook