Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν κάνετε μια πρωτεϊνική δίαιτα

τι-θα-συμβεί-στο-σώμα-σας-αν-κάνετε-μια-1648944

Γιατί εάν θέλετε να ακολουθήσετε μια πρωτεϊνική δίαιτα πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Υπάρχουν πολλές δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, οι οποίες υπόσχονται απώλεια βάρους. Όμως κατά πόσο μπορεί να σας βοηθήσουν; Πριν απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, ας δούμε τι είναι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Είναι σχεδόν αυτό που ακούγεται: Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ένα σχέδιο διατροφής το οποίο συνήθως δίνει έμφαση σε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και μόνο σε μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων. Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο των οστών, των μυών, του χόνδρου, του δέρματος και ακόμη και του αίματος.

Επίσης ο ρόλος της στην απώλεια βάρους έχει μελετηθεί για πολλά χρόνια και έχει αποδείξει οφέλη όσον αφορά τη διατήρηση της πληρότητας και την ευκολότερη ρύθμιση της όρεξής σας. Κάθε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι διαφορετική και μπορεί να έχει διαφορετικούς περιορισμούς.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν ακολουθείτε μια πρωτεϊνική δίαιτα:

Μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Επειδή ορισμένες δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ενθαρρύνουν την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων, σιγουρευτείτε ότι επιλέγετε άπαχες πηγές πρωτεϊνών όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, τα φασόλια και τα καρύδια. Μην ξεχνάτε τα λαχανικά και προσπαθήστε να επιλέξετε υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Χάνετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Η μείωση των υδατανθράκων μειώνει σημαντικά την πρόσληψη πολλών βασικών θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν σε τρόφιμα, τα οποία αποφεύγονται ή περιορίζονται, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των ανόργανων συστατικών, των αντιοξειδωτικών, των φυτικών ινών και των προβιοτικών και ακόμη και των υγιεινών λιπών. Δεν υπάρχει πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα ικανό να αντικαταστήσει τις μυριάδες θρεπτικών ουσιών που προστατεύουν την υγεία και τις οποίες δεν λαμβάνετε όταν επιλέγετε να εξαλείψετε τους σύνθετους υδατάνθρακες.

Κακή υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνετε ημερησίως τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικές ίνες. Και αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό βρίσκεται μόνο σε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, παχυσαρκίας και ορισμένων πεπτικών παθήσεων.

Ορισμένοι τύποι ινών λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτικά, τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που υποστηρίζουν την ανοσία, την αντιφλεγμονώδη δράση και την ψυχική υγεία. Τα συμπληρώματα ινών είναι διαθέσιμα, αλλά η έρευνα δείχνει ότι δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη με τις ίνες που προέρχονται από τα ολόκληρα τρόφιμα.

Μπορεί να υπάρχουν κοινωνικές και ψυχολογικές παρενέργειες

Οποιαδήποτε ακραία διατροφή καθιστά την κοινωνική διατροφή μια πρόκληση. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες σχετικά με το πώς η αυστηρή δίαιτά οδήγησε πολλούς ανθρώπους στην αποφυγή συνάντησης με φίλους και την οικογένεια ή έπαθαν έμμονες για τα τρόφιμα. Ενώ κάποιοι άλλοι που δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τις ακραίες διατροφικές επιλογές κατέληξαν να έχουν ενοχές μέχρι και κατάθλιψη.

Συμπερασματικά μια πρωτεϊνική δίαιτα δεν συνιστάται είτε για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους είτε για τη βέλτιστη υγεία. Εξάλλου η ισορροπημένη διατροφή επικεντρώνεται στην ποιότητα και την ισορροπία και όχι στην απέλαση.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook