Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν κάνετε διαλογισμό κάθε μέρα

τι-θα-συμβεί-στο-σώμα-σας-αν-κάνετε-διαλ-1437616

Ο διαλογισμός συνδέεται συχνά με αισθήματα γαλήνης και χαλάρωσης, αλλά εκτός από την ψυχική μας υγεία, ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει και τις λειτουργίες του σώματός μας.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι όσον αφορά τον διαλογισμό. Όμως αυτή που έχει προσελκύσει τη μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια είναι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας Η βασική τεχνική του είναι απλή: παρατηρούμε την εμπειρία μας στο παρόν με φιλική περιέργεια και χωρίς κριτική.

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας είναι ευρέως γνωστός για την ικανότητά του να ηρεμεί το μυαλό, ενώ έχει τις ρίζες του στον αρχαίο Βουδισμό. Επίσης η τεχνική του έχει υιοθετηθεί από πολλούς ανθρώπους για τα αποτελέσματα ανακούφισης του στρες.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια καθημερινή συνήθεια, αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, υπάρχουν πολλές εφαρμογές διαλογισμού για αρχάριους στο smartphone σας, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να σας καθοδηγήσουν προς μια συνεπή πρακτική.

Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από τη συμμετοχή σας σε μια ομάδα διαλογισμού, είτε διαδικτυακά είτε αυτοπροσώπως, ώστε να μπορείτε να εξασκηθείτε με άλλα άτομα. Φροντίστε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Μπορεί να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του διαλογισμού και της υγείας του ανοσοποιητικού. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Systems Biology αναφέρει πως η καθημερινή πρακτική διαλογισμού μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του σώματός σας από φλεγμονές, λοιμώξεις και ασθένειες.

Ενισχύεται η συναισθηματική σας νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα αντίληψης, κατανόησης και ρύθμισης των συναισθημάτων με υγιή τρόπο. Αυτό διαχέεται σε διάφορους τομείς της ζωής. Η ύπαρξη υψηλού επιπέδου ενσυνειδητότητας μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική νοημοσύνη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience ανακάλυψε ότι όσοι ανέπτυξαν ενσυνειδητότητα μέσω του διαλογισμού ήταν λιγότερο αντιδραστικοί και πιο ικανοί να επιλύσουν διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας.

Βοηθά στη μείωση των ορμονών του στρες

Όταν το σώμα σας βρίσκεται υπό στρες, ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη απελευθερώνονται από τα επινεφρίδια στην κυκλοφορία του αίματος. Η αδρεναλίνη αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και διαστέλλει τις κόρες των ματιών σας, ενώ η κορτιζόλη αυξάνει τη διαθεσιμότητα της γλυκόζης στους μυς και τον εγκέφαλό σας.

Αυτή η κατάσταση σας βοηθά να προετοιμαστείτε για δράση ενόψει του κινδύνου, αλλά μπορεί επίσης να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας εάν διαρκέσει πολύ ή γίνει τακτικό φαινόμενο. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά διάφορα μέρη του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι το άγχος.

Δίνει ώθηση στη μνήμη σας

Τα γνωστικά οφέλη του διαλογισμού είναι πολλά. Έχει γίνει αρκετή έρευνα η οποία τονίζει τη σύνδεση μεταξύ του διαλογισμού και των βελτιώσεων στη γνωστική λειτουργία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research, έδειξε ότι οι εξετάσεις της μαγνητικής τομογραφίας αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αύξηση στον όγκο του ιππόκαμπου μετά από ένα πρόγραμμα διαλογισμού ενσυνειδητότητας οκτώ εβδομάδων για τη μείωση του άγχους. Ο ιππόκαμπος είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο για την εδραίωση της μνήμης και της μάθησης.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook