Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ

τι-θα-συμβεί-στο-σώμα-σας-αν-δεν-κοιμάστ-1333004

Υπάρχουν τρεις πυλώνες για την υγεία: η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος. Και ενώ μπορεί να δίνουμε συνήθως προτεραιότητα στα δυο πρώτα, η αλήθεια είναι πως ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.

Τι θα συμβεί λοιπόν στο σώμα σας εάν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ;

Θέματα διάθεσης και ψυχικής υγείας

Ο ύπνος REM – ένα από τα τέσσερα στάδια του κύκλου ύπνου – βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης. Έτσι, η απώλεια ύπνου μπορεί να προκαλέσει αρνητική διάθεση, όπως ευερεθιστότητα και άγχος.

Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη – αρκετές διαχρονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αϋπνία είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη κατάθλιψης σε νεαρούς ενήλικες. Η έρευνα γύρω από αυτή τη σύνδεση εξελίσσεται συνεχώς. Ωστόσο, πιστεύεται ότι, όπως σημειώθηκε παραπάνω, η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές σκέψεις και σε καταθλιπτική συμπεριφορά.

Μειωμένη συγκέντρωση

Οι επιστήμονες του UCLA διαπίστωσαν πως η αυπνία οδηγεί σε προβλήματα επικοινωνίας και σε μειωμένη συγκέντρωση. Και σύμφωνα με μια έρευνα , ένα εκπληκτικό 75% των ατόμων με διαταραχή έλλειψης προσοχής (ADHD), αντιμετωπίζει ένα χρόνιο υποκείμενο πρόβλημα ύπνου.

Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Εάν κοιμάστε λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση. Μία και μόνο νύχτα χωρίς ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης την επόμενη μέρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η έλλειψη ύπνου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα και καρδιακές παθήσεις.

Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη

Όταν δεν κοιμάστε το σώμα σας δεν επεξεργάζεται την ορμόνη ινσουλίνη – η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου. Έτσι εάν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ έχετε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσετε σακχαρώδη διαβήτη.

Μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν ο οργανισμός είναι αδύναμος, επιστρατεύει την υπνηλία ώστε να προαχθεί ο ύπνος και η ανάρρωση από το κυτταρικό στρες. Αντίθετα, η στέρηση ύπνου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι αρρωσταίνουμε όταν δεν είμαστε επαρκώς ξεκούραστοι και στερούμαστε ύπνου.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook