Τι θα γίνει με την καθαριότητα στα σχολεία των Χανίων – Τι δήλωσε ο Αντώνης Βαρδάκης

τι-θα-γίνει-με-την-καθαριότητα-στα-σχολ-1204768

Στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο αντιδήμαρχος Παιδείας Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης, με αφορμή την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε ότι φέτος έχει γίνει έγκαιρα η διαδικασία προσλήψεων για την καθαριότητα των σχολείων και κάθε συγκρότημα θα έχει τουλάχιστον μια καθαρίστρια από την πρώτη μέρα:

«Είμαστε πολύ καλύτερα από πέρσι, γιατί τότε είχε καθυστερήσει η διαδικασία. Έχουμε 43 άτομα περισσότερα από πέρσι, συνολικά 117, εκ των οποίων 54 πλήρους και 63 μερικής απασχόλησης. Ενώ πέρσι είχαμε συνολικά 74 άτομα. Υπάρχει και μόνιμο προσωπικά που είναι άλλα 30 άτομα για να καλύψει τις ανάγκες. Πολλά σχολεία είναι συστεγαζόμενα κι έτσι η κατανομή έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει ένα άτομο σε κάθε σχολικό συγκρότημα και να μην υπάρχουν μετακινήσεις μεταξύ σχολείων. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από τη 1 Σεπτέμβρη.»

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα, καθώς χρειάζονται περισσότερες καθαρίστριες και λόγω κορονοϊού, αλλά και για να καλυφθούν κενά που θα προκύψουν από άδειες και ασθένειες:

«Υπάρχει πρόβλημα με το έξτρα έργο που προκαλείται από τον κορονοϊό. Πέρσι το υπουργείο μας έδινε την ευελιξία να προσλάβουμε περισσότερα άτομα σε μεγάλα νηπιαγωγεία ή σχολεία και χρειαζόταν διαρκής απολύμανση, αλλά φέτος δεν μας έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα. Με το γραφείο προσωπικού περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή να μας πει το υπουργείο και αν δεν δοθεί η περσινή δυνατότητα, θα καλύπτουμε τα κενά με έκτακτες δίμηνες συμβάσεις. Μπορούμε και θα το κάνουμε αν χρειαστεί, αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καλυφθεί από ίδια έσοδα και θέλουμε πρώτα να εξαντλήσουμε την πιθανότητα να καλυφθούν τα έξοδα από το υπουργείο.»

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε και στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που έγιναν το καλοκαίρι σε πολλά σχολεία και πλέον έχουν ολοκληρωθεί:

«Στα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Χανίων έγιναν εκτεταμένες εργασίες. Έχουν γίνει παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα του Κουμπέ, στο παλιό κτίριο του Δαιδάλου το 2ο ΕΠΑΛ, το Γυμνάσιο Σούδας, το συγκρότημα της Αμπεριάς με ενεργειακές αναβαθμίσεις. Έχουν αλλάξει κουφώματα, μονώσεις, έχει μπει θερμοπρόσοψη, άλλαξε ο κλιματισμός, μπήκε έξυπνος φωτισμός LED, άλλαξε ο αθλητικός εξοπλισμός στις αυλές των σχολείων. Σε σχολεία όπως το 1ο και το 2ο Δημοτικό, το 4ο Νηπιαγωγείο στον Σταλό, το 10ο Δημοτικό και άλλα έχουν αλλάξει οι στέγες.»

Το συνολικό κόστος των εργασιών φτάνει στα 12 εκατομμύρια ευρώ:

«Είναι πάρα πολλές εργασίες και το κόστος είναι πάνω από 12 εκατομμύρια συνολικά από προγράμματα όπως το «Φιλόδημος» για τις αλλαγές στα είδη υγιεινής αλλά και από την τακτική επιχορήγηση του κράτους στις σχολικές επιτροπές και από ίδιους πόρους. Τα έργα έχουν ολοκληρωθεί, έχουν μπει και συνεργεία καθαριότητας επιπλέον ώστε να είναι καθαρά τα σχολεία και τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.»

Για το συγκρότημα της Αμπεριάς, ο αντιδήμαρχος Παιδείας υποσχέθηκε ότι και εκεί το έργο θα ολοκληρωθεί, με παρεμβάσεις στις διακοπές αλλά και το επόμενο καλοκαίρι:

«Το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ διαρκεί ως το τέλος του 2022 και το σχολικό συγκρότημα της Αμπεριάς που έχει μείνει πίσω στη διαδικασία θα ολοκληρωθεί και αυτό και ο εργολάβος θα διεκπεραιώσει όλες τις εργασίες. Κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα και στις διακοπές των Χριστουγέννων

Όσο για τα σχολεία μέσω ΣΔΙΤ, η διαδικασία αυτή τη στιγμή εξελίσσεται με τον τεχνικό σύμβουλο να δημιουργεί τοπογραφικά σχέδια που θα κατατεθούν στη συνέχει στο ΥΠΑΙΘ προς έγκριση, για να ακολουθήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος – διαγωνισμός δηλαδή – με τον κ. Βαρδάκη να προβλέπει ότι στα τέλη του 2022 η σχετική σύμβαση θα έρθει προς υπογραφή.

zarpanews.gr

One thought on “Τι θα γίνει με την καθαριότητα στα σχολεία των Χανίων – Τι δήλωσε ο Αντώνης Βαρδάκης

  1. Ενα ατομο για καθε σχολικο συγκροτημα… νταξει στην εποχη του κορονωιου που πρεπει να ενταθει η καθαριοτητα στα σχολεια ακουμε τα απιστευτα.
    Ας αναλογιστει λογικος ανθρωπος τι μπορει να κανει μια καθαριστρια σε ενα σχολικο συγκροτημα !!! να σκουπισει? Να σφουγγαρισει? Να καθαρισει σωστα τις τουαλετες τον προαυλιο χωρο?
    Μα ειστε σοβαροι κυριοι?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook