Τι θα φάμε σήμερα; Κριθαράκι με λαχανικά και όσπρια

Υγιεινή, πολύ θρεπτική και πεντανόστιμη συνταγή, που συνδυάζει ζυμαρικό, όσπρια και λαχανικά. Βάλτε υγεία και νοστιμιά στο νηστίσιμο τραπέζι σας.

Μαγείρεμα: 0:30’Μερίδες: 5-6

της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά 
1 φλ. μαυρομάτικα
1 φλ. φασόλια άσπρα μέτρια
2 φλ. γίγαντες ή άλλο όσπριο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 κλωνάρια σέλερι
2 καρότα
1 κολοκύθι
1/2 σελινόριζα
1 πατάτα
1 κ.σ. πελτέ
1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
1 φλ. κριθαράκι χονδρό
1 ματσάκι σέσκουλα ή λάπαθα χοντροκομμένα
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
4 κ.σ ταχίνι
χυμό από 1/2 έως 1 λεμόνι

Εκτέλεση
Για το κριθαράκι με λαχανικά και όσπρια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι όσπρια θέλουμε, ακόμα και όσπρια που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι.

Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη ημέρα σε μπόλικο νερό. Τα μαυρομάτικα και τα άσπρα φασόλια δεν θέλουν μούλιασμα. Τα βράζουμε κατευθείαν.

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα όσπρια που θα χρησιμοποιήσουμε και τα σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Να μισομαλακώσουν χωρίς να διαλυθούν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ . Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ψιλοκομμένα το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλερι για 3-4 λεπτά. Αφού μαλακώσουν ελαφρά, προσθέτουμε ψιλοκομμένα το καρότο, το κολοκύθι, τη σελινόριζα και την πατάτα. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε τα όσπρια και νερό ζεστό ίσα που να σκεπάζονται τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα όσπρια. Τότε, προσθέτουμε τα χόρτα ψιλοκομμένα, το κριθαράκι και 1 φλ. ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά να χυλώσει το κριθαράκι με λαχανικά, ανακατεύοντάς το τακτικά.

Προς το τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος. Αποσύρουμε από την φωτιά.

Διαλύουμε 4 κ.σ. ταχίνι σε 1/2 φλ. κρύο νερό και προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι. Στην αρχή θα σφίξει πολύ, αλλά προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό από το φαγητό, αραιώνουμε το ταχίνι και περιχύνουμε το φαγητό.
Από την στιγμή που βάζουμε το ταχίνι δεν ξαναζεσταίνουμε το φαγητό γιατί θα κόψει το ταχίνι.

argiro.gr 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠόσα ξέρουμε για τις τελευταίες στιγμές της ζωής και τον θάνατο
Επόμενο άρθροΟ Βασίλης Διγαλάκης περιγράφει πώς περνά τις ημέρες της καραντίνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ