Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις πάνω από έναν καφέ τη μέρα

τι-συμβαίνει-στο-σώμα-σου-όταν-πίνεις-π-1660520

Η καφεΐνη είναι μια χημική διεγερτική ουσία που μπλοκάρει τους υποδοχείς του εγκεφάλου, οι οποίοι οδηγούν σε κόπωση κι εξάντληση

Ίσως δεν υπάρχει ωραιότερη αίσθηση από το να ξυπνάς το πρωί και να απολαμβάνεις τον πρωινό σου καφέ. Και φυσικά όσους ακολουθούν μες στη μέρα. Εκτός από τη γεύση του που δρα σαν αγχολυτικό και σου προσφέρει το απαραίτητο boost, ο καφές επηρεάζει σύμφωνα με τους ειδικούς, τη συνολική σου ευεξία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Food and Drug Administration (FDA), αν πίνεις πάνω από 5 καφέδες τη μέρα, καλύτερα να το ξανασκεφτείς καθώς τότε μιλάμε πλέον για εθισμό στην καφεΐνη.

Ακολουθούν 7 πράγματα που συμβαίνουν στον οργανισμό σου, έχοντας τελειώσει τον πρώτο καφέ της ημέρας κι έχεις περάσει στους επόμενους.

Έχεις καλύτερα επίπεδα συγκέντρωσης κι ενέργειας

Η καφεΐνη δίνει πράγματι το απαραίτητο «boost» στον οργανισμό. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο στο Miami της Florida, Roxana Ehsani: «Η καφεΐνη είναι μια χημική διεγερτική ουσία που μπλοκάρει τους υποδοχείς του εγκεφάλου, οι οποίοι οδηγούν σε κόπωση κι εξάντληση. Τροφοδοτεί το νευρικό σύστημα με τέτοιο τρόπο που αυξάνει την εγρήγορση, όπως και τα επίπεδα συγκέντρωσης και ενέργειας». Αυτό βοηθάει να είμαστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά ή στη μελέτη.

Προστατεύει το συκώτι

Αν έχεις διάφορα θέματα με το συκώτι, τότε ένας extra καφές θα σου προσφέρει ασπίδα προστασίας. «Ο καφές έχει θετική επίδραση στην υγεία του συκωτιού και ειδικά στα άτομα με ηπατίτιδα Β’ και Γ’ ή κάποια πάθηση που συνδέεται με προβλήματα αλκοολισμού», εξηγεί η διαιτολόγος σε κλινική του Cleveland, Kayla Kopp.

Τα συστατικά και οι φυτικές ενώσεις του καφέ δείχνουν ότι προλαμβάνουν τη δημιουργία κύστεων στο συκώτι όπως και τη συσσώρευση του σωματικού λίπους. «Μελέτη δείχνει ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί, καταναλώνοντας πάνω από δύο καφέδες τη μέρα», περιγράφει η ειδικός.

Σε ενυδατώνει

Δεδομένου ότι η καφεΐνη είναι διουρητική, μερικοί καφέδες τη μέρα μπορούν να σου προσφέρουν την πολυπόθητη ενυδάτωση σε συνδυασμό πάντα με άφθονο νερό. O καφές ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες σου για υγρά έτσι μετά την κατανάλωσή του, θα χρειαστεί να πας πολλές φορές στο μπάνιο.

Παθαίνεις overdose από την καφεΐνη

Αν πίνεις πάνω από έναν καφέ τη μέρα, καλό είναι να μην ξεπεράσεις το όριο. «Η προτεινόμενη ποσότητα καφεΐνης τη μέρα είναι τα 400 mg. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά κάτω από 200 mg, όπως και τα άτομα με υπέρταση και διαταραχές άγχους.

Μάλιστα, η κατανάλωση καφέ μετά από μια συγκεκριμένη ώρα προκαλεί προβλήματα στον ύπνο.

Έχεις λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσεις συγκεκριμένες ασθένειες

Η κατανάλωση καφέ μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές ασθένειες και κατάθλιψη. «Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στον καφέ, περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλεί την ασθένεια», σύμφωνα με την Ehsani.

Βελτιώνεται η ψυχική σου υγεία

Παρόλο που η καφεΐνη μπορεί να κάνει έναν αγχώδη άνθρωπο πιο νευρικό, βοηθάει σημαντικά στην περίπτωση της κατάθλιψης. Καταναλώνοντας πάνω από 68 mg τη μέρα και λιγότερο από 509 mg, η επίδρασή του μπορεί να είναι μόνο θετική στην ψυχολογία σου.

Προκαλεί αϋπνίες

Αν θες να απολαύσεις έναν γεμάτο και ποιοτικό ύπνο το βράδυ, καλό είναι να μην καταναλώνεις μες στη μέρα υπερβολική δόση καφεΐνης.

«Όσο ο καφές προσπαθεί να δώσει το απαραίτητο έναυσμα στον εγκέφαλό σου και να καταπολεμήσει το αίσθημα της κόπωσης, η υπερβολική κατανάλωσή του τη λάθος ώρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο», σύμφωνα με την ειδικό. Η Αμερικανική Ακαδημία του Sleep Medicine καταλήγει ότι 400 mg καφεΐνης, ακόμη κι 6 ώρες πριν τον ύπνο, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές κι έτσι να χάσουμε πάνω από μία ώρα ύπνου.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook