Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν παίρνεις σκόνη πρωτεΐνης κάθε μέρα

τι-συμβαίνει-στο-σώμα-σου-όταν-παίρνει-1683524

Εάν είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που λαμβάνουν σκόνη πρωτεΐνης κάθε μέρα, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Για άτομα που θέλουν μια ενίσχυση πρωτεΐνης χωρίς να χρειάζεται να κάνουν την προσπάθεια να μαγειρέψουν μια μπριζόλα ή να σιγοβράσουν μια παρτίδα φακές, η σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να είναι σωτήρια. Προσθέτοντας απλώς μια μεζούρα αυτής της σκόνης σε smoothies , ροφήματα ή συνταγές, μπορείτε να επωφεληθείτε από έως και 25 γραμμάρια αυτού του θρεπτικού συστατικού στη διατροφή σας με μια μόνο μεζούρα.

Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά σκόνη πρωτεΐνης, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Η αγορά συμπληρωμάτων πρωτεΐνης αυξάνεται συνεχώς κάθε χρόνο και η συμπερίληψη της σκόνης πρωτεΐνης σε πολλές δίαιτες είναι μια τάση που δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. Εάν είστε μεταξύ των πολλών ανθρώπων που περιλαμβάνουν αυτό το συμπλήρωμα στη διατροφή τους καθημερινά και αναρωτιέστε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η συνήθεια στο σώμα σας, διαβάστε παρακάτω.

Τι είναι οι σκόνες πρωτεΐνης;

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για τη σωστή λειτουργία του. Μπορείτε να πάρετε πρωτεΐνη από διάφορες πηγές τροφίμων, όπως γάλα, αυγά, τόφου και μπιζέλια. Εκτός από πηγές τροφίμων, οι σκόνες πρωτεΐνης μπορούν επίσης να είναι πηγή πρωτεΐνης.

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τύπους σκόνης πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος προέρχεται από το γάλα και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Συνήθως αφομοιώνεται γρήγορα και μπορεί να αναμιχθεί καλά με πολλά υγρά.

Πρωτεΐνη καζεΐνης

Η πρωτεΐνη καζεΐνης είναι μια άλλη πρωτεΐνη από το γάλα που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Όμως, σε αντίθεση με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η πρωτεΐνη καζεΐνης απορροφάται με πιο αργό ρυθμό. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να ωφελήσει όσους θέλουν να αισθάνονται ικανοποιημένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωσή της . Ωστόσο, εάν έχετε αλλεργία στην καζεΐνη, φροντίστε να αποφύγετε τη μορφή της σε σκόνη.

Πρωτεΐνη μπιζελιού

Φτιαγμένη από το κίτρινο μπιζέλι, η πρωτεΐνη μπιζελιού είναι μια φιλική προς τους vegan σκόνη πρωτεΐνης που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (αν και είναι χαμηλή σε αμινοξύ μεθειονίνη). Αυτή η σκόνη πρωτεΐνης περιέχει επίσης φυτικές ίνες και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου.

Πρωτεΐνη κάνναβης

Η πρωτεΐνη κάνναβης παράγεται από τους σπόρους ενός φυτού του είδους Cannabis sativa, αλλά είναι απαλλαγμένη από THC (τη χημική ουσία που ευθύνεται για τις περισσότερες ψυχοδραστικές επιδράσεις της μαριχουάνας). Αυτή η σκόνη πρωτεΐνης περιέχει φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Πρωτεΐνη αυγού

Η σκόνη πρωτεΐνης από το ασπράδι αυγού παρασκευάζεται αφαιρώντας τους κρόκους από τα αυγά και στη συνέχεια αφυδατώνοντας και παστεριώνοντας τα ασπράδια. Η πρωτεΐνη ασπράδι αυγού θεωρείται πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και είναι εξαιρετικά εύπεπτη, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Τι συμβαίνει όταν παίρνετε σκόνη πρωτεΐνης κάθε μέρα;

Η λήψη σκόνης πρωτεΐνης κάθε μέρα είναι μια λύση στην οποία βασίζονται πολλοί άνθρωποι. Από πολυάσχολους ανθρώπους που συνηθίζουν να απολαμβάνουν ένα smoothie πλούσιο σε πρωτεΐνη για να τους βοηθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, μέχρι τους bodybuilders που χρειάζονται την επιπλέον ενίσχυση πρωτεΐνης σε σκόνη.

Εάν είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που παίρνουν σκόνη πρωτεΐνης κάθε μέρα, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορεί να συμβούν.

Μπορεί να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases , ορισμένες μελέτες έχουν δείξει τα θετικά αποτελέσματα των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης στη βελτίωση του κορεσμού, κάτι που μπορεί να υποστηρίξει τους στόχους απώλειας βάρους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους μπορεί να προκύψει από πολλούς παράγοντες, όχι μόνο από την προσθήκη αυτού του συμπληρώματος.

Μπορεί να αποκτήσετε περισσότερους μύες

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυών. Και σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle , η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη συσσώρευση άλιπης μάζας σώματος. Η προσθήκη σκόνης πρωτεΐνης στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψή της, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα, ειδικά εάν ασκείστε τακτικά.

Μπορεί να εκτεθείτε σε βαρέα μέταλλα

Αναφορές, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε το 2020 στο Toxicology Reports , υποδηλώνουν ότι βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του αρσενικού, του καδμίου, του υδραργύρου και του μολύβδου, μπορεί να υπάρχουν σε ορισμένες σκόνες πρωτεΐνης. Η χρόνια έκθεση σε ορισμένα μέταλλα συνδέεται με την ανάπτυξη νεφρικής νόσου, διαταραχές του θυρεοειδούς, εξασθενημένα οστά και νευρολογική δυσλειτουργία.

Τι να ψάξετε σε μια σκόνη πρωτεΐνης

Δεδομένου ότι η σκόνη πρωτεΐνης ταξινομείται ως συμπλήρωμα, δεν ελέγχεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Και λόγω αυτού, είναι σημαντικό να επιλέξετε μια σκόνη πρωτεΐνης που είναι ελεγμένη από τρίτους. Αναζητήστε πιστοποίηση δοκιμών τρίτων από αξιόπιστη πηγή, όπως USP ή NSF, όταν αγοράζετε συμπληρώματα.

Είναι επίσης σημαντικό να επαληθεύσετε, η αντοχή, η ποιότητα και η καθαρότητα του προϊόντος είναι ακριβείς. Παρόλο που όλοι οι κατασκευαστές αναμένεται να ακολουθούν τις οδηγίες GMP, η πιστοποίηση GMP σημαίνει ότι όντως τις έχουν ακολουθήσει.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε εάν ορισμένα συστατικά που βρίσκονται στη σκόνη πρωτεΐνης σας είναι κατάλληλα για τις δικές σας ανάγκες. Ορισμένες σκόνες μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, αλλεργιογόνα και φυτικά διαλύματα που μπορεί να μην είναι κατάλληλα για κάθε άτομο.

Τέλος, σκεφτείτε ποιο είδος σκόνης πρωτεΐνης επιλέγετε. Όσοι ακολουθούν έναν vegan τρόπο ζωής θα είναι καλύτερα να επιλέξουν μπιζέλι, κάνναβη ή άλλη σκόνη πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Και τα άτομα που δίνουν προτεραιότητα σε μια σκόνη πρωτεΐνης που παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα δεν θα πρέπει να επιλέγουν επιλογές που δεν καλύπτουν αυτή την ανάγκη, όπως η κάνναβη (εκτός εάν είναι ενισχυμένη).

Πόση πρωτεΐνη σε σκόνη χρειάζεστε;

Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, όπως πόση πρωτεΐνη καταναλώνει από άλλες πηγές, το επίπεδο δραστηριότητάς του και το τρέχον βάρος του. Πολλοί άνθρωποι προσθέτουν μία έως δύο κουταλιές σκόνη πρωτεΐνης στη διατροφή τους κάθε μέρα. Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο για να προσδιορίσετε πόση πρωτεΐνη σε σκόνη χρειάζεστε μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τη λήψη πρωτεΐνης σε σκόνη;

Οι σκόνες πρωτεΐνης αναγνωρίζονται γενικά ως ασφαλείς για υγιείς ανθρώπους. Η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης σε σκόνη πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία. Και για όσους έχουν αλλεργία, οι σκόνες πρωτεΐνης που παρασκευάζονται από αυτό το αλλεργιογόνο που προκαλεί θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να είναι μια θετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή, ειδικά για άτομα που δυσκολεύονται να καταναλώσουν αρκετή πρωτεΐνη. Όμως ο σκοπός δεν είναι να προσθέτετε πρωτεΐνη σε σκόνη σε ό,τι τρώτε. Αντίθετα, αυτά τα προϊόντα είναι για να καλύψετε (και όχι να υπερβείτε) τις καθημερινές σας ανάγκες σε πρωτεΐνη. Όσο για το αν οι σκόνες πρωτεΐνης είναι ένας υγιεινός τρόπος για να το πετύχετε αυτό, σίγουρα μπορεί να γίνει εάν κάνετε μια επιλογή με απλά συστατικά, φυτικής προέλευσης – ειδικά εάν έχει ελεγχθεί για ρύπους.

Φυσικά, τα ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα θα πρέπει πάντα να είναι η πρώτη σας επιλογή. Στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, η πρωτεΐνη συνδυάζεται με φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό σας. Η πραγματικότητα παραμένει. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πραγματικό φαγητό.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook