Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν αγνοείς το άγχος για πολύ καιρό

τι-συμβαίνει-στο-σώμα-σου-όταν-αγνοείς-1492822

Όσο πιο πολύ αφήνουμε τα συμπτώματα του άγχους χωρίς διαχείριση, τόσο χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις τους στη συνολική μας υγεία

Συχνά πιστεύουμε ότι το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι δίπλα από ό,τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως μπορεί να γίνει πολύ καταστροφικό αν δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε.

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο κοινά φαινόμενα αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αγνοούμε γιατί μελλοντικά μπορεί να μετατραπεί σε διάφορες παθήσεις ή ακόμη και σε burn out. Για αρχή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το στρες είναι μια σωματική, φυσική αντίδραση απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Έτσι ο οργανισμός αντιδρά με «fight or flight syndrome» για να παλέψει ή να παραιτηθεί.

Η ανησυχία πρέπει να ξεκινά σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν το άγχος επιμένει για καιρό κι εμείς συνεχίζουμε να το αγνοούμε. Πρώτα από όλα, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη ενεργοποιούν την καρδιά αλλά το μακροχρόνιο στρες μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία καθώς τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσουν σε καούρα, αϋπνία, καρδιακές παθήσεις, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, στομαχικά προβλήματα, υπογονιμότητα, στυτική δυσλειτουργία, χαμηλή λίμπιντο, προβλήματα στην γυναικεία περίοδο αλλά και σε κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Dr. Sherry Benton, όσο πιο πολύ αφήνουμε τα συμπτώματα του άγχους χωρίς διαχείριση, τόσο χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις τους στη συνολική μας υγεία.

Για να διαχειριστείτε έξυπνα το άγχος σας:

Εντοπίστε την πηγή του «κακού»: Ναι, είστε γενικότερα αγχωμένοι αλλά τι ακριβώς σας αγχώνει περισσότερο. Αν δεν βρείτε το πρόβλημα δεν μπορείτε να δώσετε μια λύση. Αφού λοιπόν προσδιορίσετε μέσα σας αυτό που φταίει, τότε ξεκινήστε τις ερωτήσεις, «Αξίζει να αγχώνομαι τόσο πολύ γι’ αυτό;», «Μπορώ να κάνω κάτι για να το αλλάξω;». «Αυτό που με αγχώνει, τι θέση θέλω να έχει στη ζωή μου;». Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα σας βοηθήσουν να βρείτε την ισορροπία και την ψυχική ηρεμία που αποζητάτε.

Οργανώστε το χρόνο σας: Είναι σημαντικό όταν έχετε πολλές υποχρεώσεις να οργανώνετε σωστά το χρόνο σας. Ένα ημερολόγιο θα σας βοηθούσε.

Πάρτε βαθιά αναπνοή: Δεν είναι τυχαίο που το λένε όλοι. Η αναπνοή σας βοηθά να αποβάλλετε την ένταση που έχετε μέσα σας και να διώξετε μακριά όλη την αρνητική ενέργεια.

Αλλάξτε για λίγο το σκηνικό: Αν είστε στο σπίτι, ξαπλώστε για λίγα λεπτά, κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να μην σκέφτεστε τίποτα. Αν είστε στο γραφείο ή κάπου έξω, βρείτε έναν τρόπο να «ξεφύγετε» από την «πηγή» που σας προκαλεί φόβο.

Απομυθοποιήστε το άγχος σας. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Απλά επαναλάβετε για πολλές φορές αυτό που σας αγχώνει και σας τρομάζει. Τα πρώτα λεπτά θα τρέμετε και να το πείτε αλλά στη συνέχεια δεν θα σας κάνει καθόλου αίσθηση. Με τον τρόπο αυτό μειώνετε την πίεσή σας και μπορείτε να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά.

Η άσκηση: Όσο δύσκολη κι αν είναι η μέρα σας, όσο χάλια και αν πηγαίνουν τα πράγματα το θέμα είναι ένα, πως η άσκηση σας βοηθά να αποβάλλετε το άγχος. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής αλλάζουν τη διάθεσή σας. Όλα γύρω τώρα φαίνονται πιο εύκολα.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook