Τι συμβαίνει με το καφέ του Δημοτικού Κήπου Χανίων; Το μισθωτήριο συμβόλαιο στο επίκεντρο έρευνας

τι-συμβαίνει-με-το-καφέ-του-δημοτικού-κ-739136

Την εγκυρότητα της σύμβασης παραχώρησης του καφέ μέσα στον Δημοτικό Κήπο των Χανίων, διερευνά το διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ) της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, καθώς, από την διαδικασία «τακτοποίησης» των μισθωμάτων της επιχείρησης, προέκυψαν νομικά ζητήματα με την συγκεκριμένη μίσθωση, η οποία φαίνεται να έχει λάβει διαδοχικές παρατάσεις για 25 και πλέον έτη, χωρίς να έχει γίνει ποτέ διαγωνισμός.

Για το θέμα μίλησε στο zarpanews.gr o επικεφαλής της  Πρωτοβουλίας Πολιτών Γιάννης Σαρρής, ως μέλος του ΔΣ της ΚΕΠΠΕΔΗΧ, στην οποία ανήκει το καφέ έως το 2043 μετά από πεντηκονταετή παραχώρησή του από τον Δήμο Χανίων στην τότε ΔΗΠΕΧ, το 1993.  Όπως μας εξήγησε, από την νομική διερεύνηση προέκυψε ότι το καφέ είναι μισθωμένο (τουλάχιστον) από το 1996 μέχρι σήμερα με το ίδιο συμβόλαιο το οποίο, λαμβάνοντας διαδοχικές παρατάσεις, λήγει το… 2026! Παράλληλα, υπάρχει μια «μαύρη τρύπα» στο διάστημα 1993-’96, καθώς δεν έχουν βρεθεί έγγραφα για την αρχική διαδικασία που ακολουθήθηκε στην παραχώρηση του καφέ σε ιδιώτη.

«Πράγματι το ΔΣ της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ ελέγχει την υπάρχουσα σύμβαση καθώς φαίνεται πως υπάρχει πάνω της μια δωδεκαετής παράταση. Όμως ο νόμος δεν προβλέπει παρατάσεις. Έχουμε ασχοληθεί με το θέμα και διερευνούμε την εγκυρότητα της σύμβασης» τόνισε από την πλευρά ο πρόεδρος της επιχείρησης, Όθωνας Χαραλαμπάκης, κληθείς να σχολιάσει το θέμα.

Δεν έχει γίνει διαγωνισμός από το 1996

«Με ομόφωνη απόφαση όλων των παρόντων, έχουμε εδώ και καιρό αποφασίσει να βάλουμε μια τάξη όσον αφορά την διαχείριση της περιουσίας από την οποία βγάζει χρήματα το ΚΑΜ. Ανάμεσα στα ακίνητα τα οποία έχει στην χρήση του το ΚΑΜ είναι και το καφέ που βρίσκεται μέσα στον Δημοτικό Κήπο, μαζί με το αναψυκτήριο στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και το μπαρ στο ισόγειο του ΚΑΜ. Αναθέσαμε στη νομική σύμβουλο για να δούμε τι συμβαίνει με τα μισθωτήρια κλπ» τονίζει ο κ. Σαρρής και εξηγεί:

«Εκείνο το οποίο γνωμοδότησε η νομική σύμβουλος και έθεσε προς ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου είναι το εξής: Ο χώρος αυτός είχε παραχωρηθεί στην τότε ΔΗΠΕΧ, από το 1993 για 50 χρόνια. Από το 1993 μέχρι το 1996, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιες ήταν οι μισθώσεις. Στην αρχή το διαχειριζόταν ο Δήμος όμως στη συνέχεια δεν έχουμε βρει μισθώσεις. Το 1996 έγινε μία εκμίσθωση του συγκεκριμένου χώρου για έξι χρόνια, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο της τότε ΔΗΠΕΧ, τον κ. Βεκρή (23/1996) η οποία έληγε 31 Μαρτίου του 2002″ εξηγεί ο κ. Σαρρής και συνεχίζει, λέγοντας πως το 2001, με την απόφαση 89/2001, επί προεδρίας Δημήτρη Λειψάκη, η μίσθωση παρατείνεται από 1η Απριλίου του 2002 έως 31 Μαρτίου του 2014. «Δηλαδή περίπου 5-6 μήνες πριν λήξει το πρώτο μισθωτήριο, δίνεται μια επιπλέον παράταση για 12 χρόνια» επισημαίνει και συνεχίζει: «Το 2010, τέσσερα χρόνια δηλαδή πριν λήξει η δεύτερη μίσθωση (!) με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (74/2010) επί προεδρίας Βούρβαχη και λίγους μήνες πριν εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης» αποφασίζει το ΔΣ να παρατείνει την μίσθωση για άλλα 12 χρόνια, δηλαδή από το 2014 έως το 2026!»

Ο ίδιος, αποδίδει αυτήν την ενέργεια στον… «φόβο της αβεβαιότητας» που θα έφερνε το νέο καθεστώς του «Καλλικράτη» και η προοπτική των συγχωνεύσεων των δομών υπό την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ: «Θεώρησαν ότι πρέπει να προλάβουν μια πιθανή κατάσταση αλλαγής, μια κατάσταση αβεβαιότητας, να σιγουρέψουν την παράταση της μίσθωσης για 12 χρόνια!».

Ο νόμος απαγορεύει τις παρατάσεις

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι τέτοιες επιχειρήσεις, είτε ανήκουν στον Δήμο είτε στα νομικά πρόσωπα του Δήμου, διέπονται από μια συγκεκριμένη νομοθεσία όσον αφορά τη μίσθωσή τους, η οποία έχει δύο σκέλη: Το ένα είναι ότι η μίσθωσή τους γίνεται με πλειοδοτικό διαγωνισμό -ακόμα και με την ισχύουσα τότε νομοθεσία: άρθρο 236 του ΠΔ 323/1989 και άρθρο 253 του ΠΔ 410/1995- και το δεύτερο ότι απαγορεύονται ρητά από τον νόμο οι παρατάσεις. Δεν υπάρχει όμως κανένα τέτοιο στοιχείο για καμία από τις δύο διαδικασίες.» τονίζει ο κ. Σαρρής.

Τι απαντά ο ιδιοκτήτης

Ζητήσαμε την απάντηση του διαχειριστή του καφέ, ο οποίος, ανέφερε στο zarpanews.gr πως έχει την εκμετάλλευση της επιχείρισης από το 1988. Συμπλήρωσε δε, ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

«Τεράστιες πολιτικές ευθύνες»

Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, πλέον ομόφωνα έχει αποφασίσει ότι θα διερευνήσει νομικά το όλο ζήτημα, εξετάζοντας, υπό προϋποθέσεις και την δικαστική προσφυγή. «Είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται πως η δημόσια περιουσία παραχωρείται χωρίς καμία διαφάνεια, χωρίς να τηρούνται οι διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν και η δημοτική περιουσία δεν αξιοποιείται προς όφελος των δημοτών αλλά παραχωρείται στην κυριότητα κάποιων που έχουν μια ευνοϊκή μεταχείριση. Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης της δημοτικής περιουσίας και κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτη» σημειώνει ο κ. Σαρρής στο zarpanews.gr και συνεχίζει: «Εμείς ως ΔΣ, θα διερευνήσουμε νομικά την όλη διαδικασία, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση της νομιμότητας σε αυτήν την διαδικασία με όλους τους τρόπους. Δεν  μπορούμε να είμαστε συνυπεύθυνοι και να παρατείνομε μια κατάσταση ανομίας, η οποία υπάρχει στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει εδώ και τόσα χρόνια».

zarpanews.gr

2 thoughts on “Τι συμβαίνει με το καφέ του Δημοτικού Κήπου Χανίων; Το μισθωτήριο συμβόλαιο στο επίκεντρο έρευνας

  1. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο Δήμος έχει επικοινωνήσει με το Δήμο του KYOTO προκειμένου να εργαστούν από κοινού για την δημιουργία Ιαπωνικού κήπου στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου!!
    Σχετικό το παρακάτω βίντεο!
    https://www.youtube.com/watch?v=FXQVbSONEW0

  2. ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΑΜΕΣΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.

    ΕΚΤΟΣ ΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ.ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΟΙΚΙΑ 2000 και 2500 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΣ?
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΕΙΨΑΚΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΠΑΛΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ?ΠΩΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook