Τι σημαίνει πρακτικά η διεκδίκηση Μουντιάλ και Euro από την Ελλάδα

τι-σημαίνει-πρακτικά-η-διεκδίκηση-μου-788027

Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία αναμένεται να καταθέσουν φάκελο διεκδίκησης του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που θα διεξαχθούν το 2028 και το 2030 αντίστοιχα!

Υπάρχουν πιθανότητες ανάληψης μίας τέτοιας διοργάνωσης; Η απάντηση είναι ναι! Απλά οι απαιτήσεις διαφέρουν από διοργάνωση σε διοργάνωση.

Για το Euro απαιτούνται τουλάχιστον δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου που σημαίνει πως η Ελλάδα με τρία γήπεδα, χωρητικότητας άνω των 30.000 θέσεων, μπορεί να συνδιοργανώσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα γήπεδο – κι αυτό στάδιο – το «Σπύρος Λούης» του ΟΑΚΑ με χωρητικότητα άνω των 65.000 θέσεων. Το «Γ. Καραϊσκάκης» πληροί της προϋποθέσεις, η «Αγία Σοφία» θα έχει επίσης αρκετή χωρητικότητα, ενώ το Καυταντζόγλειο και η Τούμπα στη σημερινή τους μορφή δεν μπορούν να χωρέσουν πάνω από 30.000 θεατές. Αυτό σημαίνει πως ίσως πρέπει να χτιστεί ένα ακόμη γήπεδο. Θυμίζουμε πως υπάρχει η προοπτική κατασκευής γηπέδου του Παναθηναϊκού. Στο πρόσφατο Euro της Γαλλίας, το μικρότερο γήπεδο που χρησιμοποιήθηκε ήταν της Τουλούζ (33.500 θεατές), ενώ το 2012 το γήπεδο Αρένα Λβιβ στην Ουκρανία χωρούσε μόλις 30,000 θέσεις.

Για το Μουντιάλ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς τα γήπεδα πρέπει να έχουν χωρητικότητα άνω των 33.000 θέσεων (παλαιότερα έπρεπε να είναι άνω των 40.000 θέσεων). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν… υποχωρήσεις από τη FIFA για να διεξαχθούν αγώνες στο «Γ. Καραϊσκάκης» ή στην «Αγία Σοφία» ή να χτιστούν τουλάχιστον δύο γήπεδα ποδοσφαίρου στη χώρα άνω των 33.000 θέσεων. Το «Γ. Καραϊσκάκης» επιδέχεται μεταβολών, αλλά η «Αγία Σοφία» με τον τρόπο που χτίζεται, δύσκολα θα μπορεί να αυξήσει τη χωρητικότητά της.

Οι Σέρβοι, οι Βούλγαργοι και οι Ρουμάνοι θα πρέπει κι αυτοί από την πλευρά τους να δημιουργήσουν νέες ποδοσφαιρικές έδρες…

Οι επόμενες κινήσεις έχουν ως εξής: Άμεσα θα συγκροτηθεί 16μελης επιτροπή, τέσσερις εκπρόσωποι από κάθε χώρα, προκειμένου να καταθέσουν το διπλό φάκελο (για Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro).

O φάκελος θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 καθώς οι τελικές επιλογές για τις διοργανώσεις θα γίνουν τον Ιούνιο του 2022.

O Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για φιλόδοξο στόχο να διεκδικήσουν οι τέσσερις χώρες το Μουντιάλ ή το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου: «Για εμάς η διοργάνωση μιας τέτοιας αθλητικής διοργάνωσης είναι κάτι παραπάνω από στόχος, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για την περιοχή των Βαλκανίων για τη συνεργασία. Θέλουμε από αυτή την πρωτοβουλία να κάνουμε τα Βαλκάνια θετικό πρωτοπόρο στον κόσμο. Είναι δύσκολος αλλά ωραίος στόχος θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πάρουμε μια από τις δύο διοργανώσεις. Μπορούμε να τις κερδίσουμε και να κάνουμε μια από τις καλύτερες διοργανώσεις που έχουν γίνει στην ιστορία και των δύο θεσμών».

Πηγή: ereportaz.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook