Τι Σημαίνει: «Μένω σπίτι», «Αυτο-απομόνωση», «Καραντίνα»

τι-σημαίνει-μένω-σπίτι-αυτο-απομόν-1015051

Είναι τρεις όροι που ακούμε τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν την εποχή της πανδημίας. Τι σημαίνουν όμως; Πότε και από ποιους πρέπει να εφαρμόζονται;

Αυτο-απομόνωση

Η αυτο-απομόνωση περιλαμβάνει τον συστηματικό έλεγχο της θερμοκρασίας του ατόμου (δύο φορές την ημέρα) και την παρακολούθησή του για συμπτώματα αναπνευστικής ασθένειας, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Περιλαμβάνει και τον περιορισμό της αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα. Αν, για παράδειγμα, παρακολουθήσατε πρόσφατα ένα μεγάλο συνέδριο και ένας από τους ομιλητές βρέθηκε θετικός ή αν στον χώρο εργασίας σας βρέθηκε άτομο θετικό στον κορονοϊό, τότε συνιστάται η αυτο-απομόνωση. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, απαιτείται η επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό για τη λήψη οδηγιών.

Καραντίνα

Αν όμως είχατε έρθει σε στενή επαφή με τον ομιλητή στο συνέδριο ή με τον συνάδελφό σας που βρέθηκε θετικός, είχατε μία μεγάλη συζήτηση ή το άτομο έβηχε και φτερνιζόταν πάνω σας, τότε μπαίνετε σε καραντίνα. Η καραντίνα ενέχει μεγαλύτερη απομόνωση και σχολαστικότητα.

Το άτομο πρέπει να απομονώνεται σε διαφορετικό δωμάτιο από την υπόλοιπη οικογένεια για 14 μέρες. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων (π.χ. τουαλέτα), το πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο πιάτων όλων των σκευών που χρησιμοποιεί το άτομο.

Οι επισκέψεις άλλων ατόμων απαγορεύονται, ενώ ο φροντιστής του ατόμου, που σίγουρα δεν πρέπει να είναι άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, πρέπει να προφυλάσσεται (μάσκα, γάντια κ.λπ.).

Η καραντίνα ισχύει και για τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και εμφανίζουν ή δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αν υπάρχουν τα σημάδια του Covid-19, δεν πρέπει να αγνοούνται και το άτομο πρέπει να απομονώνεται αμέσως από τους συγκατοίκους του και να παρακολουθεί την υγεία του με τη βοήθεια του θεράποντος γιατρού του με τον οποίο επιβάλλεται συχνή επικοινωνία.

Η καραντίνα μπορεί να αφορά και ολόκληρες περιοχές, όπως για παράδειγμα τα μικρά χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια της Κοζάνης, όπου μεγάλος αριθμός κατοίκων έδειξε θετικός στον νέο κορονοϊό.

Η καραντίνα αυτή επιβάλλεται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας και στη διάρκειά της «δεν μπαίνει και δεν βγαίνει τίποτα». Η τροφοδοσία της περιοχής γίνεται από τις αρχές και ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πορείας των κατοίκων των δύο μικρών χωριών.

Ποια η διαφορά;

Οι δύο έννοιες αλληλοεπικαλύπτονται σε κάποια σημεία. Και οι δύο στρατηγικές στοχεύουν να κρατήσουν τα άτομα που έχουν εκτεθεί ή μπορεί να έχουν εκτεθεί στον νέο κορονοϊό όσο γίνεται μακριά από άλλα άτομα για μια περίοδο. Για 14 μέρες, συγκεκριμένα, που είναι ο χρόνος επώασης για τον Covid-19, παρ’ όλο που τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν τις πρώτες μέρες μετά την έκθεση στον ιό.

Αυτο-απομόνωση και καραντίνα σημαίνουν μένω σπίτι μακριά από τους άλλους για 14 μέρες και δεν βγαίνω ούτε για τα απαραίτητα ψώνια. Φροντίζω αυτό να το κάνει άλλο μέλος της οικογένειας ή, αν μένω μόνος, συγγενής ή φίλος που δεν ανήκει στην ευπαθή ομάδα. Και στις δύο περιπτώσεις είναι σκόπιμη η επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό σε τακτική βάση.

Τι σημαίνει «Μένω σπίτι»;

Το «Μένω σπίτι» μάς αφορά όλους.

• Μα, δεν είμαι ούτε άρρωστος ούτε έχω εκτεθεί (από όσο γνωρίζω) στον νέο κορονοϊό. Γιατί να «μένω σπίτι»;

Η ιδέα πίσω από το «Μένω σπίτι» είναι να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης. Τι λένε οι ειδικοί; «Αναπόφευκτα κάποια στιγμή όλοι θα αρρωστήσουμε». Τι δεν θέλουν; Να αρρωστήσουμε όλοι μαζί. Αν δεν τηρήσουμε την οδηγία «Μένω σπίτι», με τη μεγάλη δυναμική που έχει ο νέος κορονοϊός θα σαρώσει τον πληθυσμό, οι ευπαθείς θα χρειαστούν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει (βλέπε Κίνα, Ιταλία).

• Γιατί να με ενδιαφέρει αφού δεν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες, άρα δεν θα πάθω κάτι;

Η δημόσια υγεία είναι, όπως λέει, δημόσια. Επομένως αφορά την κοινότητα. Οσο κι αν το ατομικό ρίσκο είναι χαμηλό και παράλληλα όσο κι αν τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία μπορεί να φαίνονται σκληρά, ο πληθυσμός θα ωφεληθεί.

Ενα άτομο που δεν κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των γονιών του, των γειτόνων του, των συνεπιβατών του στο μετρό. Κάποια από αυτά τα άτομα με τη σειρά τους θα μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα και κάποια τελικά μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Ομως, η συρροή ασθενών με τον νέο κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία θα γεμίσει τις κλινικές και τις ΜΕΘ που και άλλα άτομα, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, έχουν ανάγκη. Θα πιέσει το σύστημα υγείας όσο δεν πάει άλλο. Επομένως η πανδημία είναι μια κατάσταση που μπορεί να μην αποτελεί απειλή για το άτομο αλλά για την κοινότητα.

«Μένω σπίτι» λοιπόν. Βγαίνω όταν είναι απολύτως απαραίτητο να πάω στη δουλειά μου ή να κάνω τα ψώνια της εβδομάδας. Και όταν βγαίνω κρατάω την απόστασή μου από τους άλλους (2 μέτρα), δεν δίνω χειραψίες, αποφεύγω το πλήθος, τηρώ σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής των χεριών, δεν αγγίζω το πρόσωπο μου (μάτια, μύτη, στόμα) και θυμάμαι ότι με το πρώτο σύμπτωμα καταφεύγω στην «αυτο-απομόνωση».

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook