Τι “ξέρει” το Όσλο για τα τροχαία, που δεν γνωρίζουμε στην Κρήτη;

Με ένα βαρύ φορτίο “έφυγε” το 2019, αναφορικά με τα τροχαία δυστυχήματα, καθώς η Κρήτη, το έτος που αφήσαμε πίσω μας, θρήνησε 60 ανθρώπους – 13 από τον Δεκαπενταύγουστο ως το τέλος του χρόνου, 46 από την αρχή του 2019, ως τις 14 Αυγούστου σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, Γιάννη Λιονάκη.

Κι ενώ στην Κρήτη, οι πολίτες φαίνεται να ευαισθητοποιούνται, βήμα βήμα όλο και περισσότερο, συστήνοντας κινήματα, με την συνείδηση να αφυπνίζεται και την Τροχαία να βρίσκεται επί ποδός, υπάρχει μια χώρα στην Ευρώπη, που… “δείχνει” τον δρόμο, όπως δημοσιεύει μεταξύ άλλων το cretalive.gr

Η Νορβηγία έθεσε την οδική ασφάλεια των πολιτών της ως βασικό στόχο και κατάφερε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Καθ’όλη τη διάρκεια του 2019 στο Όσλο καταγράφηκε ένας νεκρός από τροχαίο δυστύχημα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για πρώτη φορά στη χώρα, κανένας νέος κάτω των 16 ετών δεν έχασε τη ζωή του σε κάποιο τροχαίο στους δρόμους της πρωτεύουσας και μόνο ένας απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το 2017 είχαν χάσει τη ζωή τους μόλις τρεις άνθρωποι στους δρόμους, όμως το 2019 ο πήχης έπεσε ακόμη πιο χαμηλά. Σε ό,τι αφορά ολόκληρη την επικράτεια ωστόσο οι θάνατοι από τροχαία αυξήθηκαν κατά τι, από 108 το 2018 σε 110 το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα μιλάμε για ένα θετικό και αισιόδοξο αποτέλεσμα, που αποδίδεται στην πρωτοβουλία «Vision Zero», την οποία και υιοθέτησε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τα ΜΜΜ της χώρας, την περίοδο 2018-2019. Στόχος της «Vision Zero» είναι η δημιουργία ενός οδικού δικτύου στο οποίο «δεν θα σκοτώνεται και δεν θα τραυματίζεται σοβαρά κανείς». Αυτό συμπεριλαμβάνει τη μείωση των ορίων ταχύτητας σε εθνικό επίπεδο και την αύξηση των βαρέων και περισσότερο ασφαλών ΙΧ στους δρόμους της χώρας.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία με αναδρομή στο παρελθόν μοιράστηκε στο twitter ο Anders Hartmann, που δραστηριοποιείται σε θέματα ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια στη Νορβηγία.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ειναι που στο οσλο δεν ειναι τσιφτηδες και δεν ξερουνε να οδηγανε. εμεις εδω ειμαστε καλυτεροι οδηγοι και ξερουμε να τρεχουμε, να πινουμε και να φτανουμε σπιτια μας ζμπαραλια με τη βοηθεια της Παναγιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ