Τι προκαλεί την πρόωρη εκσπερμάτιση

τι-προκαλεί-την-πρόωρη-εκσπερμάτιση-893652

Σε γενικές γραμμές η πρόωρη εκσπερμάτιση(ΠΕ) εμφανίζεται όταν ο άνδρας φτάνει σε εκσπερμάτιση πιο νωρίς από το επιθυμητό. Υπάρχουν τρία συγκεκριμένα κριτήρια για τον καθορισμό της ΠΕ:

  • Η χρονική περίοδος μεταξύ διείσδυσης κι εκσπερμάτισης είναι συντομότερη από το επιθυμητό
  • Ο άνδρας αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει την εκσπερμάτιση
  • Ο άνδρας νιώθει δυσφορία

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό ένας άνδρας να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς το χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση. Ο τυπικός χρόνος από τη διείσδυση του πέους μέχρι την εκσπερμάτιση είναι 5-7 λεπτά.

Η ΠΕ διακρίνεται σε χρόνια, η οποία εμφανίζεται από την πρώτη σεξουαλική εμπειρία του ατόμου και σε επίκτητη η οποία εμφανίζεται μετά από ένα διάστημα φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας.

Η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM) ορίζει την χρόνια πρόωρη εκσπερμάτιση ως μια ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία κατά την οποία: α) η εκσπερμάτιση πάντα ή σχεδόν πάντα εμφανίζεται μέσα στο πρώτο λεπτό από τη διείσδυση του πέους β) υπάρχει αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης και γ) δημιουργείται στον άνδρα αίσθημα δυσφορίας, ματαίωσης, απογοήτευσης και τελικά οδηγεί στην αποφυγή της σεξουαλικής πράξης.

Στην περίπτωση της επίκτητης ΠΕ η ISSM δίνει τον παρακάτω ορισμό:

«Μια κλινικά σημαντική μείωση του λανθάνοντος ενδοκολπικού χρόνου (του χρόνου από την πρώτη διείσδυση μέχρι την εκσπερμάτιση) της τάξεως των 3 λεπτών, ή και λιγότερο, η οποία προκαλεί δυσφορία, ματαίωση, απογοήτευση και οδηγεί στην αποφυγή της σεξουαλικής πράξης».

Ο πιο σοβαρός τύπος εκσπερμάτισης είναι αυτός στον οποίο η εκσπερμάτιση λαμβάνει χώρα πριν ακόμα από τη διείσδυση του πέους στον κόλπο. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι σχετικά με το τι προκαλεί την ΠΕ. Η ΠΕ ωστόσο έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως είναι η προστατίτιδα, πιο σπάνια ο υπερθυρεοειδισμός, καθώς και ψυχολογικά ζητήματα, όπως είναι το άγχος.

Επίσης οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανίσουν ΠΕ καθώς έχουν «μάθει» να φτάνουν σε οργασμό πριν χάσουν τη στύση τους. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι για ορισμένους άνδρες η ΠΕ μπορεί να έχει γενετική συνιστώσα. Άλλοι πιστεύουν πως μια χημική ανισορροπία σε εγκεφαλικό επίπεδο ή οι αλλαγές στην ευαισθησία κάποιων υποδοχέων μπορεί να ευθύνονται για την ΠΕ σε κάποιες περιπτώσεις.

Πολλοί άνδρες με ΠΕ νιώθουν ντροπή, άγχος, κατάθλιψη και ανησυχία για το εάν θα ικανοποιήσουν τη σύντροφό τους. Κάποιες φορές μάλιστα οι άνδρες αποφεύγουν τη σύναψη ερωτικών σχέσεων εξαιτίας του στρες που τους προκαλεί η ΠΕ.

Οι άνδρες που ανησυχούν για την εκσπερμάτιση τους είναι σημαντικό να απευθυνθούν σε ειδικό. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές και διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες στην αύξηση του χρόνου μέχρι τη εκσπερμάτιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook