Τι πραγματικά ερωτεύτηκα σε σένα; Το Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων για τα διαζύγια 21ου αιώνα

τι-πραγματικά-ερωτεύτηκα-σε-σένα-το-ψυ-901005

Τα διαζύγια του 21ου αιώνα συνταξιδεύουν με τους αντίστοιχους γάμους. Ο έρωτας στα χρόνια των μνημονίων καλά κρατεί – με τη διαφορά βέβαια ότι έχει χάσει τη λάμψη και τη μαγεία των παλιότερων ετών.

Οι άνθρωποι πια παντρεύονται για δύο βασικούς λόγους: ο ένας είναι κοινωνικός κι ο άλλος είναι οικογενειακός/προσωπικός.

Ο κοινωνικός λόγος αφορά στην ηλικία, στην επαγγελματική ταυτότητα, στο ότι παντρεύτηκε η κολλητή μου και δεν θα είμαι εγώ το «μπακούρι» ή η «μπουκάλα» της παρέας και άλλα τέτοια εφάμιλλα· ενώ ο οικογενειακός/προσωπικός αφορά κυρίως στην Ελληνίδα μάνα, η οποία μονίμως ασκεί εκείνη την καλά κρυμμένη κριτική που λέει ότι «Εμείς στην εποχή μας είχαμε αξίες… Εγώ ό,τι έκανα το έκανα για τα παιδιά μου… Ποιο είναι το νόημα της ζωής χωρίς μια οικογένεια…. Περάσαμε πολλές δυσκολίες για να μη σας λείψει τίποτα….» κι άλλα τέτοια κεφάτα και κακόγουστα αστεία που όμως μια χαρά καταγράφονται στη σκέψη των μικρών αλλά και μεγαλύτερων παιδιών ως «Οι γονείς μου θυσιάστηκαν για μένα κι εγώ δεν τους έχω δώσει καμία χαρά» ή ακόμα χειρότερα «Για να με αγαπούν οι γονείς μου, πρέπει να θυσιαστώ κι εγώ», ή ακόμα δυστυχέστερα τα αγοράκια σκέφτονται πως «Θα ήθελα να φύγω από το σπίτι, αλλά τουλάχιστον να βρω μια κοπέλα να με περιποιείται όπως η μαμά μου».

Σε όλο αυτό το κομφούζιο της πεπατημένης μικροαστικής νοοτροπίας έρχονται να προστεθούν κι ένα σωρό άλλοι παράγοντες γάμου, όπως το «Να βγάλουμε κανένα φράγκο από τα χαρίσματα» ή ακόμα χειρότερα «Να συνεχίσουμε το όνομα της οικογένειας» ή ακόμα δυστυχέστερα «Να έχουμε κι ένα παιδί για να μην καταλήξουμε οι απόκληροι της ζωής».

Κι έτσι οι άνθρωποι ερωτεύονται όλα εκείνα τα ιδανικά που καθρεφτίζουν στο πρόσωπο άλλου. Και κάπως έτσι ακολουθούν οι ατάκες τύπου: «Όταν σε γνώρισα ήσουν αλλιώς… Έχεις αλλάξει πολύ… Δε με νοιάζεσαι πια καθόλου» κι άλλα τέτοια δραματικά ή και ακόμα χειρότερα.

Τα ερωτήματα που τίθενται, λοιπόν, είναι: Τι πραγματικά ερωτεύτηκα σε σένα; Τι φαντάστηκα για σένα; Πόσο έτοιμος ήμουν να βρεθώ σε μια σχέση; Τι σημαίνει να είναι κανείς σε μια σχέση; Μου έμαθε κανείς να σχετίζομαι με εγγύτητα; Ποιες είναι οι πραγματικές μου ανάγκες; Τι θα ήθελα για τον εαυτό μου στο μέλλον; Είμαι βέβαιος-βεβαία ότι μπορώ να οριοθετήσω τους γονείς μου για να δημιουργήσω τη δική μου ξεχωριστή προσωπική σχέση; Και πολλά ακόμα άλλα ερωτήματα που επιδέχονται διερεύνησης και απαντήσεων ποικίλων.

Γιατί, λοιπόν, τόσα διαζύγια; Διότι τελικά οι άνθρωποι ωθούνται στον γάμο από λάθος κίνητρα. Κι ίσως η απάντηση στο ζήτημα μπορεί να δοθεί μέσα από ένα δημιουργικό ταξίδι αυτογνωσίας, ένα ταξίδι διερεύνησης με τον εαυτό και ανακάλυψης της προσωπικής αλήθειας.

Στα χρόνια της διά βίου μάθησης, το Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων – Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης μέσα από τα επιμορφωτικά και εκπαιδευτικά του προγράμματα στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία ανοίγει τον δρόμο προς την γνώση, τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική.

Οι σπουδές συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στο Ψυχολογικό Κέντρο Χανίων προσφέρουν εκτός από επαγγελματικά εφόδια και δεξιότητες, έναν καινούριο δρόμο για να δει κανείς τη ζωή του και να αναλάβει τις ευθύνες του είτε ως μεμονωμένη ύπαρξη, είτε ως εν δυνάμει οικογένεια.

Οι εγγραφές για τα προγράμματα που ξεκινούν τον Οκτώβριο έχουν ήδη αρχίσει. Πρόκειται για τα προγράμματα:

Συμβουλευτική

Τριετές πρόγραμμα με επιλογή Συνθετικής η Ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης. Δίδεται αναγνωρισμένο Δίπλωμα στη Συνθετική ή την Ψυχαναλυτική Συμβουλευτική με δυνατότητα εξάσκησης του επαγγέλματος του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία

Τετραετές πρόγραμμα εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τη European Association of Psychodynamic Psychotherapy, που απευθύνεται σε άτομα που έχουν ήδη ολοκληρώσει σπουδές σε ανθρωπιστικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές ή επιστήμες υγείας. Δίδεται απευθείας δίπλωμα από τη European Association of Psychodynamic Psychotherapy στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία.

Συνθετική Ψυχοθεραπεία

Αναγνωρισμένο επαγγελματικό δίπλωμα από τη European Federation of Integrative Counseling & Psychoterapy. Πενταετής εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία με έμφαση στους ενήλικες.

Τα προγράμματά είναι εγκεκριμένα από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής, την European Association for Counselling, European Association of Psychodynamic Psychotherapy & τη European Federation of Integrative Counselling & Psychotherapy διασφαλίζοντας στους σπουδαστές μια άρτια εκπαιδευτική και επαγγελματική κατάρτιση.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα σπουδών, τις προϋποθέσεις εισαγωγής και όποιες άλλες πληροφορίες χρειάζεστε με επίσκεψη στο www.psychologychania.gr στέλνοντας μήνυμα στο [email protected] ή καλώντας στο 2821070830 καθημερινά 11.00-15.00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook