Τι πραγματικά είπαν Ερντογάν και Μητσοτάκης – Ο απολογισμός της επίσκεψης

τι-πραγματικά-είπαν-ερντογάν-και-μητσ-1809917

Ως ιστορική επίσκεψη που ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτηρίστηκε η έλευση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη, αλλά το αποτέλεσμά της είναι τουλάχιστον αμφίβολο, ενώ, παρά τα… γλυκόλογα περί του ότι Έλληνες και Τούρκοι είναι αδέλφια που εκστόμισε ο Τούρκος πρόεδρος, η πραγματικότητα είναι ότι μαζί με αυτά επανέλαβε τις γνωστές αιτιάσεις της Τουρκίας για όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς έχει προσπαθήσει να βάλει στο τραπέζι.

Τρομοκράτες και «τούρκικη» μειονότητα

Ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διατηρούσε στο έδαφός της κέντρα εκπαίδευσης «τρομοκρατών», εννοώντας το Λαύριο και τους Κούρδους, ενώ μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη:

«Με τον κύριο Μητσοτάκη συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Διατύπωσα για μια ακόμη φορά την προσδοκία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Υπογράμμισα πως απαιτείται προσοχή προκειμένου να μην σχηματιστούν παρόμοιοι καταυλισμοί που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα.

Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της τοποθέτησης του Τούρκου Προέδρου πήρε το λόγο και απάντησε για την μουσουλμανική μειονότητα, αλλά δεν είπε τίποτα για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, ενώ δεν είπε τίποτα για τις κατηγορίες περί «εκπαίδευσης τρομοκρατών».

«Ένα σχόλιο για τις μειονότητες. Στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα. Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο όρος μουσουλμανική καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Να το διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε το καλό κλίμα και να διαβεβαιώσω πως προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να δουλεύει η ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι θα πρέπει «να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας» υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί» στα ελληνοτουρκικά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι επόμενο βήμα, θα μπορεί να είναι «η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο«.

Δεν δόθηκαν εξηγήσεις, αλλά οι δύο αυτές δηλώσεις δεν γίνεται παρά να υποδηλώνουν ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, διότι για την Τουρκία «συνεργασία στο Αιγαίο» δεν μπορεί να είναι η υφιστάμενη κατάσταση, όπου η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες αρνείται τις αιτιάσεις της γείτονος, αλλά κάτι παραπάνω για την ίδια.

Συζήτηση για συνεργασία θα μπορούσε να γίνει αν, για παράδειγμα, η Τουρκία άρει το casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στο Αιγαίο, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Τίποτα τέτοιο όμως δεν αναφέρθηκε. Όσο για την ΑΟΖ, είναι απολύτως ασαφές πώς θα οριστεί, ώστε να υπάρχει «προσέγγιση» με την Τουρκία, η οποία έχει εκδηλώσει σαφώς ότι θέλει κομμάτι από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που βρίσκονται στην περιοχή.

Η Κύπρος να μείνει διχοτομημένη

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν μίλησε μεν για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση αλλά με βάση τις πραγματικότητες στο νησί. Αυτό σημαίνει σε απλά Ελληνικά ότι πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου, αφού η «πραγματικότητα» είναι ότι το κράτος αυτό υπάρχει, άρα θα πρέπει όλοι να το αποδεχθούν. Πρόκειται για την πάγια θέση της Τουρκίας, η οποία δεν άλλαξε ούτε κατά ένα γράμμα.

Η διακήρυξη που δεν υποχρεώνει σε τίποτα αλλά δείχνει προθέσεις

Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν διακήρυξη καλής γειτονίας, η οποία πρακτικά αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για θέματα που τις αφορούν. Επίσης να επανέλθουν στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης «που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης». Αυτό είναι μια πρόταση που μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Από τη μια, θα πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, από την άλλη όμως η Τουρκία θα μπορεί να πει ότι κάποια ελληνικά νησιά θα πρέπει να αποστρατικοποιηθούν. Εκφράζεται ακόμα η βούληση να απέχουν από ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή.

Όμως, η διακήρυξη αυτή πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα, καθώς δεν αποτελεί δεσμευτική συμφωνία. Είναι απλά μια έκφραση καλών προθέσεων, οι οποίες, ως γνωστόν, στη διεθνή πολιτική δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα και ξεχνιούνται, όταν αυτό συμφέρει κάποια πλευρά. Συγκεκριμένα η διακήρυξη αναφέρει: «Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη«.

Όμως, η διακήρυξη καθεαυτή δείχνει ότι σήμερα οι δύο πλευρές έχουν τη διάθεση να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, ενώ δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο.

Συμφωνίες και μνημόνια μεταξύ υπουργείων

Υπεγράφησαν 15 συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης μεταξύ υπουργείων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς. Κύριο μοτίβο, η δικτύωση και η έναρξη κάποιας συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα, ο αθλητισμός κ.α. Πρόκειται για μέτρα που πράγματι συμβάλλουν στην καλύτερη συμβίωση των δύο πλευρών.

Το τί συζήτησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν πίσω από τις κλειστές πόρτες, προφανώς δεν έχει γίνει γνωστό. Εκείνο που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι πως τα πραγματικά αποτελέσματα αυτής της διπλωματίας θα αρχίσουν να φαίνονται μεσοπρόθεσμα.

Το κύριο ερώτημα είναι, αν πίσω από τη συνεργασία κρύβεται προοπτική υποχωρήσεων σε εθνικά ζητήματα και αυτό προς το παρόν δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook