Τι περιλαμβάνει η αντρική περιποίηση

τι-περιλαμβάνει-η-αντρική-περιποίηση-1338779
Hipster client visiting barber shop

Ανδρική περιποίηση… Δύο λέξεις που πριν από δεκαετίες σήμαιναν μονάχα την επίσκεψη κάποιου στο κουρείο της γειτονιάς του, το γνωστό σε όλους «μπαρμπέρικο». Η επίσκεψη περιελάμβανε είτε την περιποίηση της κόμης είτε το ξύρισμα με τη χρήση αφρού, ξυραφιού κ.τ.λ. Η τότε μόδα αλλά και ο καθωσπρεπισμός επέτασσαν το κλασικό κούρεμα με το ψαλίδι, φαβορίτες σε ποικίλο μήκος και σχήμα, ανάλογα με την εποχή. Τα γένια έπρεπε να είναι κόντρα και ως επίλογος υπήρχε πάντα η χρησιμοποίηση ζεστής πετσέτας για «απολύμανση» όπως και κολόνια. Αυτά λοιπόν συνόψιζαν την καθημερινή ανδρική περιποίηση είτε στο σπίτι είτε στο κουρείο για όποιον είχε την οικονομική δυνατότητα. Τα νύχια κόβονταν με τη χρήση του παραδοσιακού νυχοκόπτη και η κουβέντα για οτιδήποτε παραπάνω ήταν απαγορευμένη.

Αυτό με την πάροδο των χρόνων άρχισε να αλλάζει, με βραδείς ρυθμούς μεν, σταθερά δε. Το μπαρμπέρικο έγινε κουρείο, και αργότερα το κομμωτήριο έγινε μεικτό σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση και των δύο φύλων. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σήμερα, όπου όλοι οι τομείς της αισθητικής, παρεμβατικοί ή μη, περιλαμβάνουν τα πάντα που σχετίζονται με την ανδρική περιποίηση.

Ας δούμε λοιπόν σε γενικές γραμμές τι ακριβώς περιλαμβάνει:

  • κόμμωση και αισθητική περιποίηση της κόμης
  • περιποίηση γενειάδας-μουστακιού
  • ενυδάτωση προσώπου / σώματος
  • περιποίηση άκρων
  • αποτρίχωση

Μαλλιά

Όπως είναι απόλυτα φυσικό, η φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής είναι η πιο δημοφιλής. Πλέον, πέρα των κλασικών κουπ, όλο και περισσότεροι άνδρες επιλέγουν πιο τολμηρά κουρέματα, που περιλαμβάνουν από διάφορα σχέδια μέχρι και την αλλαγή του χρώματος των μαλλιών τους. Και φυσικά η χρήση βαφής προκειμένου να καλυφθούν οι λευκές τρίχες που προδίδουν το ανηλεές πέρασμα του χρόνου δεν προκαλεί πια έκπληξη ή και χλευασμό από το κοινωνικό σύνολο, όπως συνέβαινε σε άλλες εποχές. Στο κομμάτι της περιποίησης του τριχωτού της κεφαλής τις τελευταίες δεκαετίες συμπεριλήφθηκε και η φροντίδα του τριχωτού του προσώπου (γενειάδα, μούσι, μουστάκι). Η χρήση ελαίων ενυδάτωσης και βελτίωσης της υφής των τριχών είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη. Όπως και η δημιουργία όλο και περισσότερων σχημάτων και στυλ εμφάνισης.

Άκρα

Ένα κομμάτι που για χρόνια αποτελούσε ταμπού για τον ανδρικό πληθυσμό είναι φυσικά η περιποίηση των άκρων, το γνωστό σε όλους μανικιούρ-πεντικιούρ. Ωστόσο αυξάνεται συνεχώς η παρουσία ανδρών σε καταστήματα που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Η ανάγκη για καλλωπισμό αλλά και η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων από άποψη υγιεινής και άνεσης οδήγησαν το ισχυρό φύλο στις καρέκλες περιποίησης των άκρων χωρίς ενοχές. Το αισθητικό αποτέλεσμα όχι μόνο τους δικαίωσε αλλά μετέτρεψε την παροχή αυτών των υπηρεσιών σε αναγκαίες.

Skincare

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί ως κομμάτι, και μάλιστα κύριο, από την πλειονότητα του ανδρικού πληθυσμού. Κάποτε τα μόνα καλλυντικά που «επιτρεπόταν» να χρησιμοποιούν οι άνδρες ήταν ο αφρός ξυρίσματος, η κολόνια και το αποσμητικό. Πλέον είναι διαδεδομένη η χρήση κρεμών ενυδάτωσης, αντιρυτιδικών, όπως και εκατοντάδων άλλων προϊόντων που στοχεύουν στην περιποίηση του ανδρικού σώματος. Μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα με τα εν λόγω προϊόντα θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους για τη χρησιμότητά τους.

Αποτρίχωση

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ανδρικής περιποίησης είναι αναμφίβολα οι υπηρεσίες αποτρίχωσης σώματος. Ειδικά τους θερινούς μήνες φαίνεται ότι αυξάνονται οι άνδρες που επιλέγουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Η απουσία τριχών από το σώμα έχει πλέον γίνει σε πολλές περιπτώσεις ταυτόσημη της ομορφιάς. Ινστιτούτα αισθητικής αυξάνουν το ανδρικό τους πελατολόγιο που επιθυμεί τις υπηρεσίες αυτές, και μάλιστα με απαιτητικότητα ανάλογη με εκείνη των γυναικών.

Και ύστερα ήρθε η απενοχοποίηση

Κλείνοντας, είναι απαραίτητο να αναφερθούμε στους παράγοντες που οδήγησαν τους άνδρες κατά πρώτον να απενοχοποιήσουν τις υπηρεσίες αισθητικής περιποίησης και κατά δεύτερον να αντιληφθούν τις ωφέλειες και την αναγκαιότητά τους ως μέσο αισθητικής αναβάθμισης. Η ραγδαία γιγάντωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) και η κατά συνέπεια κυριαρχία της εικόνας στις ανθρώπινες σχέσεις είναι ίσως ο κυρίαρχος λόγος. Όταν η εικόνα είναι η πρώτη εντύπωση που δίνουμε σε κάποιον, είναι απόλυτα φυσιολογικό να επιθυμούμε τη διαρκή βελτίωσή της. Οι άνδρες αντιλήφθηκαν, έστω και λίγο καθυστερημένα, πως το να φροντίζεις τον εαυτό σου αισθητικά δεν είναι μόνο ωφέλιμο για την ψυχολογία σου αλλά και για την αισθητική ανάταση του κοινωνικού συνόλου. Άλλωστε σύμφωνα με τη ρήση του Καμί «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», γι’ αυτό είναι θεμιτό να συμβάλλουμε όλοι σε αυτό παρέχοντας στον εαυτό μας την απαραίτητη φροντίδα και ξεφεύγοντας από αγκυλώσεις και προκαταλήψεις του παρελθόντος.

vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook