Τι να προσέξουμε στην διατροφή μας για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας

τι-να-προσέξουμε-στην-διατροφή-μας-για-1172672

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η διατροφολόγος/διαιτολόγος Γιάννα Τρουλάκη. Θέμα της συζήτησης ήταν πώς η διατροφή μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα από εποχικές ιώσεις και κρυολογήματα.

Η κυρία Τρουλάκη αρχικά επισήμανε ότι οι συνήθειες μας, όπως η υπερφαγία, το κάπνισμα, το αλκοόλ μειώνουν τις μεταβολικές λειτουργίες και αναστέλλουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης τα επεξεργασμένα τρόφιμα χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, ενώ η καταπόνηση και το στρες επηρεάζουν εξίσου αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το κλειδί είναι η πρόληψη και η υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών. Πρέπει σε καθημερινή βάση να προσέχουμε τί τρώμε.

Τα φυτικά προϊόντα όπως για παράδειγμα το πορτοκάλι πλεονεκτεί απέναντι σε ένα συμπλήρωμα χαπιού με βιταμίνη C .

Καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνουμε τρεις μερίδες λαχανικών και φρούτων ακόμα και σε μορφή φυσικού χυμού.

Στο μεσημεριανό γεύμα πρέπει να έχουμε τρεις ομάδες τροφίμων: λαχανικά, πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και υδατάνθρακας (ρύζι, πατάτα κτλ), ενώ πολύ σημαντική θέση στην διατροφή μας πρέπει να έχουν το ψάρι και οι ξηροί καρποί που περιέχουν τα «διάσημα » καλά λιπαρά, ω3 και ω6. Μία υγιεινή διατροφή πρέπει να έχει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Το χειμώνα τόνισε μεταξύ άλλων η κα Τρουλάκη, ότι δεν πρέπει να ακολουθούμε αυστηρές δίαιτες με χαμηλές θερμίδες ενώ το ρίσκο αυξάνεται ειδικά όταν μας έχει καταβάλλει μία ίωση.

Σημαντική είναι και η ενυδάτωση μας καθώς καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε 1,5 με 2 λίτρα νερό ενώ για όποιους τον χειμώνα δεν αγαπούν το νερό μπορούν να το αντικαταστήσουν με σούπες, ροφήματα και αφεψήματα με βότανα του τόπου μας.

Τέλος σημαντική και η βιταμίνη D ή αλλιώς η βιταμίνη του ήλιου που λαμβάνουμε κυρίως από τον ήλιο σε ένα ποσοστό 90% ενώ το 10% το λαμβάνουμε από το γάλα, το αυγό. Ένα δεκαπεντάλεπτο έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετή σε καθημερινή βάση για την πρόσληψη βιταμίνης D και μία ώρα χωρίς μπάνιο για να γίνει απορρόφηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook